fredag 11 maj 2007

Grekisk grönsaksrätt med kyckling

Briam med kyckling

(4 pers)

4 stora potatisar
1-2 gula lökar
2 små zucchini
1 aubergine
4 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
havssalt, svartpeppar
ca 2 msk färsk oregano och basilika
4 kycklingklubbor

Marinad
2 msk olivolja
½ citron – juice
2 tsk oregano
2 tsk havssalt
½ tsk svartpeppar

Tillagning
Ugnen på 225 C
Blanda ingredienserna till marinaden. Häll i dubbla plastpåsar. Lägg i kycklingen och låt ligga i kylskåpet en eller flera timmar. Vänd då och då.
Skala och skiva potatis, lök. Zucchini och aubergine. Skär tomaterna i bitar. Varva allt i en långpanna. Pressa över vitlöken. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter
Lägg den marinerade kycklingen ovanpå grönsaksbädden. Tillaga ytterligare i ca 20 minuter tills köttet är genomstekt.
Man kan om man vill först bryna kycklingbitarna innan de läggs på grönsaksbädden så att de får fin färg.

***
Det här lagade min mamma när hon hälsade på. Det var vansinnigt gott! Fräscht och saftigt och kändes nyttigt. Man bara åt och åt och åt. MEN kanske ska man göra som mamma gjorde. Hon hade mindre potatis i, än vad som anges i receptet och dessutom en stor skivad gul paprika.

Boel

Inga kommentarer: