fredag 29 juni 2007

Fransk löksoppa

Lite fuskigt recept, eftersom man använder buljongtärningar. Mycket kort tillagningstid. Lagerbladet är livsviktigt! Har nog aldrig lagat något där ett litet torkat löv kan vara så viktigt.

En knippe färsk gul lök (i den storleken som de är nu i slutet av juni!)
Knappt 1 liter vatten
En skvätt äppelcidervinäger
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
Smör

Skiva löken tunt, ta gärna med från den färska och spröda blasten. Fräs lökskivorna i smör under omrörning tills den blir genomskinlig och glansig. Det tog cirka tio minuter. Häll på vatten, i med buljongtärningar, äppelcidervinäger och lagerbladet. Låt puttra en kvart i kastrull.

Häll upp i skålar. Ät som den är eller släng i några rostade brödskivor i bitar och riv på lite parmesan och gratinera snabbt i ugnen. Jag tycker inte det behövs om man inte vill lyxa till det. Soppan i sig smakade himmelskt./Boel

1 kommentar:

Gun sa...

Den tar vi Boel. Ska laga soppan i veckan. Kram/Mamma