måndag 18 juni 2007

cajuninspirerad chili con carne

Tricket är tydligen att man inte bara kryddar en gång utan flera, och med många olika kryddor, ja alla sina favoritkryddor. Det sägs att i New Orleans så kan man få en chili med hundratals kryddor och örter, men så många har vi ju inte ens här. Jag gjorde så här, styckade en finare köttbit, fransyska, eller om det var rostbiff i små strimlor. Hackade lök, vitlök, selleri.
Och lät detta fräsa och puttra ihop med vitlökspulver, salt, peppar, mer vitlök. I rikligt med olja. Ärligt talat mest rapsolja, sen slänger jag på en skvätt olivolja, så gör jag jämt. Sen hade jag i en burk krossad tomat, och en burk cocktailtomater, ja det fanns tydligen på burk. Kalvbuljongfond och grönsaksbuljongtärning och tomatpuré, späd under tiden med vatten efter behov. Mer peppar, cayennepeppar, kanel, kardemumma, spiskummin (mycket spiskummin), paprika pulver och sedan piri piri och tabasko. Timjan, rosmarin, basilika och oregano. Rätt så mycket oregano. Lagerblad. Man måste hela tiden smaka av så det blir bra. Mer vitlök.Tabasco några droppar. Och slutligen två-tre burkar bönor om man inte orkat blötlägga och fixa själv. Cannelloni bönor samt svarta bönor hade jag sist. Och så den stora hemligheten - en nypa kakao, men det får inte smaka kakao, det ska bara finnas där.

Enligt cajunregler så måste man verkligen ha i vitlök, selleri och lök. Egentligen ska man fräsa en fond bestående av olja och tidigare nämnda kryddor och grönsaker så att den blir nästan svart. Tillsammans med mjöl, men jag gjorde inte det. Det är ärligt talat bara att blanda och kolla att det smakar gott. Det blir gott nästan hur man än gör det bara man tar i lite granna. Piri piri är ett måste förstås. Ja, det är som att måla med fingrarna ungefär. Och blir lika trevligt. För det är ju trevligt med spontanitet. Och det lär just vara det som är det speciellt med cajunmaten, den lär spegla sin skapare. Och en kärleksfull tillredning ökar chansen till en lyckad måltid.

Boel - som skriver ut receptet pga efterlysning. Att slänga i några färska tomater, skivade eller klyftade lär inte skada någon heller.

Ps.Billighetsvarianten är med nötfärs. Blir jättegott, men vill man göra sig till kan man använda ett finare nötkött. Man kan troligen använda andra kött också. Varför inte? Eller t o m kyckling. Egentligen.

Inga kommentarer: