tisdag 17 juli 2007

Jordgubbspaj – eller andra frukterspaj

Ger 10 – 12 bitar

Pajskal:
100 gr smör
3 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
1 msk vatten

Fyllning:
½ - 1 l frukt
1½ dl vispgrädde
250 g kesella
3 gelatinblad
2 äggulor
1 dl baksirap-el.vanlig sådan
1 tsk vaniljsocker

Ugn 175 grader. Hacka samman, mjölet och mandelmassan. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Ställt kallt i minst 15 minuter.
Tryck ut degen i en form ca 27 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20 min. Låt svalna
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden till fast skum.
Sjud äggulorna och sirapen på svag värme tills massan tjocknat under omröring.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i äggkrämen tillsammans med kesellan och vaniljsockret. Låt svalna. Vänd försiktig i den vispade grädden.
Fyll det kalla pajskalet med fyllningen. Skölj och ansa bären och skär dem i bitar. Lägg dem på fyllningen. MUMS!

Det här receptet har jag fått av min mamma, men har inte hunnit prova det än./Boel

Inga kommentarer: