torsdag 1 januari 2009

Rosmarinsdoftande revbensspjäll med vitlök och honung

Tjocka spjäll
Många vitlöksklyftor
Några matskedar raps- eller olivolja
Några matskedar kinesisk soja
Acaciahonung 3-4 msk
2 tsk Salt
Vitpeppar
Färska rosmarinskvistar

Fräs grovt krossad vitlök i en kastrull i lite olja, häll i honung, soya salt och vitpeppar. Jag har ett röksalt som jag gjort av hickory rökvätska som jag droppat några droppar av i vanligt bordssalt. Men det måste man ju inte ha. Häll marinaden över köttet. Lägg kvistar av rosmarin på köttet och linda in i folie. Låt stå i ugn i 1,5 - 2 timmar på låg värme (120 grader i varmluftsugn)
Servera med till exempel potatismos och brysselkål. Man kan ta av folien mot slutet för att förbättra stekytan. Det blir jättegott. Mört och örtdoftande och med vitlökssmak. Luktar gott i köket gör det också. Det gör inget om köttet är lite fryst när man ställer in det i ugnen. Fast då får man lägga till mer stektid. Det här är bra och billig festmat, förutsatt att man hittar revbensspjäll till hyfsat pris. Om man inte har färsk rosmarin så gör det förstås inget. Det går nog bra ändå. Jag har rosmarin i min örtagård, som lustigt nog är vintergrön, detta året. I alla fall hitintills./Boel

Inga kommentarer: