torsdag 22 januari 2009

Äkta hembakta frallor

Lömskt gott och oerhört lättbakat franskbröd. Avnjut med lite smör och en god ost. Vill man lyxa till det investerar man i en Gamle Ole eller Svarta Sara, förutsatt att man gillar starka danska ostar. Toppa osten med en god marmelad.


50 g jäst
1-2 tsk salt
1 msk socker
7,5 dl fingervarmt vatten
vetemjöl så att det blir en lagom fast deg. Inte jättefast, inte heller lös.
1 ägg
0,3 dl rapsolja eller annan olja utan utpräglad smak.

Blanda ihop alltsammans och rör tills degen är smidig, jag använder en hushållsassistent, där slänger jag i alla ingredienserna och blandar ihop tills degen är lagom i konsistensen. Täck med handduk och låt jäsa i ca 1 timme. Baka sedan ut degen till bullar eller dela upp i formar för formbröd (2 bröd blir det då). Låt jäsa i 45 minuter. In med bröden i den föruppvärmda ugnen 230 grader sätt ner värmen till 175. Häll samtidigt in ett halvt glas vatten i ugnen. Bröden eller bullarna är klara när de är lätt gyllenbruna. Ta ut och pensla genast med kallt vatten.
Frallorna håller sig fräscha i två dagar. Det är också fruktansvärt gott att rosta. Hemligheten är förstås ägget. Det är det som gör det till "frallor". Det är svårt att äta "köpebröd" efter denna upplevelse. Det blir smuligt så småningom. Det är enda nackdelen./Boel

3 kommentarer:

Jennie sa...

Hembakat bröd är alltid godast! :-) Mums!

Anonym sa...

Hur mycket mjöl ska det vara då?

ännu en glad ryttare sa...

Ingen aning. Lagom med mjöl. Jag häller alltid i tills jag tycker degen verkar bra. Den får inte vara alltför fast då blir brödet torrt.