lördag 20 februari 2010

Matfrossa för ögonen



I mitt kök puttrar det och fräser och stänker dagarna i enda. Ibland börjar jag laga mat redan på morgonen, så har jag långkok på gång medan jag jobbar med annat. Folk fattar ibland inte hur jag orkar, säger de i alla fall. Men jag orkar inget annat. Det är min vila. Jag älskar känslan av att härliga dofter sprider sig i huset. Mina receptangivelser är tämligen usla, för jag lagar nästan aldrig mat efter recept, utan jag improviserar allt eftersom. Som så många andra. Det är ju det som är det roliga med att laga mat. Det gör förstås också att jag ibland misslyckas helt. Men det gör ingenting och det händer att det smakar väldigt gott även om maten ser underlig ut. Just nu har jag dille på lamm. Köper styckad framdel i orientbutik, det är ett trevligare sätt att stycka lamm än våra svenska traditioner, vilket troligen beror på att man i andra delar av världen använder lamm på ett annat sätt, som vilket kött som helst och ofta använder lammköttet just till grytor av olika slag. När jag reser någonstans är jag minst lika intresserad av maten som allt annat, eller mer. Så fort jag åker någonstans försöker jag lära mig det köket. Senast var jag i Jerusalem, därav min fascination för mellanösternköket. Dessförinnan hade jag en lång fransk period. Just nu lagar jag väldigt olika mat, svensk husmanskost ena dagen, japanskt nästa, mellanösternmat den tredje dagen, marockanskt den fjärde dagen, polskt den femte dagen, och sedan svenskt igen och sedan något annat. Sådär håller jag på, som många andra. Matkulturen har förändrats så oerhört snabbt. Det är bara de länder jag varit i som jag riktigt behärskar matlagning från, resten är totalt vilda gissningar, men när jag åker någonstans frågar jag efter recept, luktar mig genom råvaror, klämmer och petar på sådant jag hittar på marknader och i affärer. Min andra stora hobby är hästar. Man kan ju undra hur mycket som är arv? Min morfar var nämligen krögare. Och min farfar var hästkarl. Så jag har tydligen en del morfar och en del farfar i mig, vad gäller mina intressen. /Boel



Lammgryta; här med pasta, men det går lika bra med ris, bulgur eller couscous. Jag kokar köttet i tryckkokare med tomat, kryddor, morötter och lök som bas. Sedan kan man slänga i vad man vill.

Kebab med köpta stora pitabröd från orientbutik, isbergssallad, skivad rödlök, stekta köttbitar kryddade med spiskummin, paprika, salt, peppar, lite oregano och lite curry. Servera med till exempel naturell yoghurt med pressad vitlök i.

Bröd med surdeg gjord på russin. Jag experimenterar vilt och vet inte riktigt vad jag gör. Senast blev surdegen fantastisk och luktade frisk youghurt, därefter började den lukta öl och jag skyndade mig att baka brödet. Det blev helt OK och hembakt bröd är alltid en trevlig present att ge bort.


Köttfärssås för lite halvtunn plånbok, med bara krossad tomat, lök, köttfärs, salt, peppar, oregano, paprikapulver, bra att kunna slänga i frysen och ta fram krisiga dagar när man behöver tröstäta.

Mer bröd, såhär gör jag det ofta, med en lite lösare deg, som jag hårdbakar, det här kunde bakats lite till egentligen, det blir ett segt storporigt bröd som håller sig färskt i flera dagar.


Halvfabrikat Kinamat; stekta grytbitar, färdig sötsur sås med grönsaker, fräs köttet låt puttra i hop. Färdig! Men jag tycker det smakar konstigt med halvfabrikat nuförtiden, t o m färdiga såser smakar artificiellt, så det blir mindre och mindre av det.

Bigosh eller Bigos; här en enkel variant, surkål med morötter, grytbitar, låt puttra ihop, späd med vatten, ev en buljongtärning, lite peppar, inget salt, surkålen är salt i sig själv. Receptet lärde jag mig av min före detta som lärt sig av sin före detta, som lärt sig av en polsk kompis.


Och det här åt jag alldeles nyss; frysta musslor; ringlade lite olivolja över, strödde en nypa grovt chillisalt och en smula vitlökspulver över, gratinerade i ugn, enligt anvisningar på paketen. Pressade lime över, sist la jag några strimlor ost över. En liten bit bröd som jag doppade i den ljuvligt saltsyrliga skyn. Mmmmmmm.

Hemmagjorda frittar. Enklare än vad man tror, bara man inte är för många som ska äta, för då blir det lite svettigt. Skala, dela, fritera i rapsolja, fiska upp med en hålslev, salta - färdigt! Det händer att jag får tårar i ögonen av lycka av sådana frittar, god potatissmak innuti och krispig yta, drömskt blir det.

Foton©boelzetterman

2 kommentarer:

lotta sa...

underbara bilder, boel! blir förförd! och hungrig(are!)

ännu en glad ryttare sa...

och jag väntar på dina fantastisk recept, de koshergrytorna, inte minst....
(jag är också hungrig)