måndag 25 oktober 2010

Boeuf Bourgignon à la Carl Butler

När köttet, tillsammans med grönsaker och svamp, puttrat närmare tre timmar i vin, uppstår något som liknar magi. Jag använde högrev och serverade med kokt potatis och en enkel ruccolasallad.

(5-6 personer)


1 kilo högrev el fransyska

1 1/2 hg bacon

1 morot

1 gul lök

1/2 flaska rött vin

1 msk tomatpuré

2 hg champinjoner

12 sharlottenlök

1 msk vetemjöl

salt & peppar

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk timjan

1 lagerblad

smör & 
olja

Skär köttet i tärningar, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar. Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan. Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna (ordentligt med svartpeppar) och pressa i vitlöken. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°.

Bryn champinjonerna hela i smör. Lägg åt sidan. Skala lökarna (det jobbigaste med denna rätt är att skala löken. Tryck till dem med handflatan och rulla dem så lossnar skalet lätt) och bryn i smör, salta och peppra och sätt in i ugnen i 30 minuter. När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med kokt potatis eller potatispuré./Boel (som fått receptet av Sus, som fått det av Carl Butler)

Inga kommentarer: