måndag 23 juli 2012

Kantareller och grillat vilt

Vi är många som konkurrerar om årets första kantareller; rådjur, älgar, vildsvin, sniglar och människor. Jag hittade ett  hav av kantareller, men många var fortfarande ganska små.
Marinaden till köttet: sesamolja, olivolja, krossad vitlök, kinesisk soya, sweet chilisås, färsk timjan, svartpeppar, bbq och grill mesquito använde jag också dagen till ära, det är en mexikansk kryddblandning med lite chipotletouch. Köttet var fryst och fick helt enkelt tina i marinaden i kylskåpet.

Det bestod av både älgkotlett och något annat som tappat sin etikett, troligen vildsvin, trodde sällskapet. Det här är så enkelt att laga att en barnunge kan göra det. Speciellt som såsen kommer från kyldisken i affären. Men det är alltid lika roligt när kantarellerna är egenplockade och man vet att djuret framlevt sina dagar i frihet.

Rensa kantarellerna, skölj och lägg i en het stekpanna, när vattnet kokat  bort, stek på med en rejäl klick smör. Det finns en myt att man inte ska skölja kantareller, men jag gör alltid det och tvättar bort jord och annat skrafs.

Klyftpotatis, skala klyfta, lägg i en form, ringla olivolja över salta, täck med färsk oregano eller annan ört. Stek i 225 graders ung tills mjuk och vackert brun i färgen. 

Servera med valfri sås eller kryddsmör, eller Rydbergs Mango Raja sås, jättegod!!!
Det kniviga med att grilla vilt är ju att inte övergrilla, men t ex vildsvin vill i alla fall inte jag äta rosa. De lärde tvistar om innertemperaturer. Men 65 grader för älg och 70 för vildsvin kan vara riktmärken för att vara på den säkra sidan. 


Den här dagen var allt lokalproducerat, t o m tomaterna som kommer från Långrådna i Östergötland. 

Vilken lycka det är när man hittar de små guldklimparna. Man traskar där i skogen på onda fötter och hunden drar och sliter och blinningarna tar stora tuggor på en.  Men plötsligt öppnar sig himmelriket på jorden. 

Inga kommentarer: