lördag 28 juli 2012

Så jäkla gott, potatisgratäng, rökt fläskfilé och stekta kantareller

Potatisgratäng på lite annorlunda vis.


Igår köpte jag rökt fläskfilé  från "Finnö fisk".  Mannen, som troligen även han kom från Finnö, sa att det var gott med potatisgratäng till och att jag skulle skära köttet i ganska tunna skivor. Men jag är inte så förtjust i potatisgratäng med vispgrädde, så jag ville prova att utesluta både vanlig grädde och smör (och mjölk) och istället använda crème fraiche och olivolja.

Såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis, lägg i en form och pensla med olivolja. Hacka lök dränk in löken i balasamicocrème och låt dra en stund. Blanda sedan detta med potatisen. Salta och krydda med röd stark paprika, oregano och lite muskonöt. Blanda crème fraiche med vatten så att det ser ut som tjock grädde, addera en tesked dijonsenap. Mofsa ihop detta med potatisen. In i ugnen till potatisen är mjuk och allt fått fin färg, ca 50 minuter (eventuellt, jag tog ärligt talat inte tiden). Om det skär sig, vilket det gjorde, rör om med dödsförakt och kör in det hela i ugnen igen. Täck över med folie om det verkar bli bränt. Ta ut och låt bli ljummen innan du serverar - men absolut inte kall. Smaka av om det behövs saltas mer och dra lite nymalen svartpeppar över. Stekte några kantareller till och serverade med röd vinbärsgelé och vitlöksbröd. Potatisgratäng behöver kompletteras med starkare smaker och den rökta fläskfilén var superb till och så förstås gelé. Så jäkla gott. /Boel

Rökt fläskfilé, en delikatess, visade det sig.


Egenplockade kantareller. Inte så många. Men det räckte.Brinks färsksaltade gurka, som vanligt.

Vitlöksbröd är aldrig fel.  Här indränkta i olivolja och beströdda med krossad vitlök och torkad timjan.Inga kommentarer: