lördag 14 juni 2014

Curry med aubergine och zucchini (kardemummacurry)


Nu luktar det gott i hela huset av en curry som puttrat med ingefära, kardemumma och andra väldoftande kryddor. En chutney likaså. Tre matkulturer förenas i denna vegetariska måltid som kommer att bestå av en curry med aubergine och zucchini, en chutney, en krispig gurksallad, ayran samt ris. Anledningen till att det är flera kulturer, beror på hur jag smaksätter. Det är inte de indiska kryddorna rakt igenom. Annars finns den mellanösternska Ayran i indisk tappning. Men den har jag inga referenser till, så jag gör som jag brukar.

Curryn (Indien)
Fräs 1 gul lök långsamt med bitar av ingefära, mortlade senapsfrön och kardemummakärnor, gurkmeja och curry powder. Skala och dela auberginen och zucchinin i lagom bitar, arbeta in ett par msk salt och låt stå i en skål en stund så att vattnet lakas ur. Kläm ut resterande vätska och lägg dessa bitar i krydd- och lökblandningen och låt puttra en stund. 

Tillsätt tomatpuré, sambal oelek och rejält med yoghurt av fast typ. I våra affärer hittar man den som grekisk eller turkisk yoghurt. Smaka av, salta och krydda mer vid behov, 

Chutneyn (Indien)
Jag tog lök, äpple och några cocktailtomater. Häll över vinäger. Jag använde äppelcidervinäger. En liten bit kanel, en smulad piripiri, en aning spiskummin, strö över lite socker, låt koka ihop. Häll upp på en burk.

Ayran (Mellanöstern)
Man kan dricka Ayran till. Har just gjort sommarens första sats: yoghurt, vatten, salt och några kvistar mynta. Den är supergod och nyttig. Ska serveras iskall.

Gurksalladen (Japan)
Tänker servera en japaninspirerad gurksallad till, tunna skivor gurka, sesamolja och ingefära. Eventuellt piri piri, men det är inte nödvändigt. /Boel

Inga kommentarer: