söndag 11 maj 2014

Fransk kalops (gudomligt god och lättlagad) & potatisgratäng (utan ost)

Det här är mat, som vi människor lagat så länge det funnits kött, rödvin, mjölk, grädde och smör - och eld.  Det flesta ingredienser i köttgrytan och även tillbehören, har anor så långt tillbaka att de inte går att spåra. Timjan är nämnd i 3000 år gamla sumeriska texter. Senap är nämnd i 3000 år gamla indiska texter och blev omåttligt populär i romarriket, saltgurka gjordes redan under antiken och så vidare. 

Välbefinnandet infinner sig redan när dofterna från kastrullen sprider sig i köket. Banne mig om inte detta är helande mat för kroppen, inte bara för själen. Timjan är ju ursprungligen en medicinalväxt, som alla vet. Tomatpuré, är ju upphettad tomat och det bästa sättet att ta frigöra lycopenet som tomater innehåller, grädden ger kalk, saltgurka mängder med mineraler och spårämnen, rödvinets alla nyttoeffekter finns kvar, men alkoholen är bortkokt och så vidare ingrediens för ingrediens.


Vi åt detta med tillbehören; svartvinbärsgelé, färsk saltgurka och dijonsenap. 

En köttgryta inspirerad av franska köket. Det franska ligger i att 
valfritt kött, i det här fallet högrev får puttra i rödvin och oxfond. 

Köttgrytan
Ingredienser: gul lök, högrev (eller annat kött t ex viltkött), bacon, smör, tomatpuré, rödvin, majsenaredning, kryddpeppar, rödpeppar, svartpeppar, timjan, flingsalt. 
Hacka en mellanstor gul lök, eller färsk lök. Fräs löken i smör och ställ åt sidan. Fräs ett halvt paket strimlat bacon. Dela  0,8 - 1 kg högrev i lagoma grytbitar. Smält smör i en riktigt het panna och stek köttet snabbt tills det får en vacker stekyta.  Blanda allt i en järngryta, eller i en kastrull. Tillsätt ett par msk tomatpuré. Häll över minst en halv liter rödvin. Späd ytterligare med oxbuljong, så att köttet är täckt av vätskan. Krydda med nymalen/mortlad kryddpeppar, rödpeppar och svartpeppar. Tillsätt ett par lagerblad. Smaka av och tillsätt ev salt. Låt detta puttra i 1,5 - 2 h eller hur länge som nu behövs innan köttet är mört. Red av med majsena (kan uteslutas). Köttet ska vara mört, vare sig hårt och segt eller sönderkokt.

Potatisgratängen
Ingredienser: potatis, vitlök, vitlökspulver, timjan, crème fraiche, vatten, flingsalt, en god olivolja och smör. 
Skiva potatis och lägg i en form. Ringla över olivolja, salta med flingsalt, strö över vitlökspulver och timjan. Krossa ett par färska vitlöksklyftor och sprid över potatisen. Klicka över smörklickar. Blanda en rejäl klick crème fraîche med lika mycket vatten (2-3 dl beroende på hur mycket potatis). Ställ in i ugnen 225 grader ca 1 h. Tiden varierar ganska mycket beroende på potatisen. Titta till gratängen i bland och ös den lite vid behov och lägg över aluminiumfolie om den börjar brännas vid på ytan. Smaka av och salta mer vid behov./Boel

Inga kommentarer: