lördag 16 augusti 2014

Enkel choucroutegryta, bigos, sauerkraut eller rätt och slätt Boels och hela världens surkålsgryta

När jag vid lunchtid idag började tillaga den surkålsgryta jag planerat för i dagar, började jag skaka av längtan när jag fått i alla ingredienser. Åh så ljuvlig. Den blir sedan bättre av att stå ett dygn men den är redan så att man blir tårögd.

Fräs kött typ, picnicbog, eller grytbitar av fläsk, och valfri korv, t ex kabanossen, samt en sådan där lång smal ölkorv i bitar, jag tog denna gång Jambalaya, som innehåller piripiri mm och ger lite hetta. När köttet och korven fått färg, och är stekt, häll i rejält med surkål. Färdig på burk går utmärkt, peppra och salta och krydda gärna rätt så rejält med rött milt paprikapulver. Späd med vatten, låt puttra. Färdig.
Servera med kokt potatis.

Det som är viktigt är att man behandlar den med kärlek. Surkålsgrytan blir snabbt klar men sedan kan den stå på spisen länge. Den blir bara godare av det. Den är också så nyttig att kroppen skriker: ge mig, ge mig!!! Jag får disciplinera mig varje gång jag går ut i köket så att jag inte kastar mig över den och slevar i mig rubbet. Eftersom jag ska ha gäster imorgon så bör jag idag äta av den med måtta.

Choucroute är franska, Bigos polska (tror jag) och Sauerkraut tyska. Surkål rätt och slätt på svenska. /Boel


Inga kommentarer: