lördag 27 september 2014

Hemgjord pasta - till exempel papardelle

Pasta till 2 personer
1 ägg
Ca 100 gram dinkelmjöl
Lite mannagryn (polenta i originalreceptet)
1 brödkavel eller tom vinpava

(jag gjorde en dubbel sats)

Knåda ihop till fast deg. Kavla ut degen i tunna lager på mjölat bakbord.
Det blev himmelskt. Serverade med en falukorvsås, med piri piri, som köttfärssås, men falukorv i stället för köttfärs, men man kan servera vilken sås som helst. Det italienska sättet går tydligen ut på att man, när man kokt pastan blandar ihop såsen med pastan, så det gjorde jag också.

Papardelle är en bred rustik variant, som taglitatelle men bredare, och eftersom jag är lat gjorde jag det. Har heller ingen pastamaskin, men man kunde ju ha gjort andra former, olika makaronivarianter, ravioli eller lasagneplattor.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten, i en till ett par minuter beroende på pastasort. Mannagrynen strödde jag mellan pastalagren så att de inte kletade ihop. Det gick snabbt. På tio minuter hade jag gjort cirka 4 rejäla portioner med pasta, upplagt på ett fat, förberedd för tillagning. När pastan är färdigkokt häll lite fett i, olivoja eller en klick smör. Jag föredrar olivolja. /Boel


En italiensk kvinna lagade pasta på tv flera dagar i rad. Hon intygade hur enkelt det var och hur snabbt det skulle gå och hur fantastiskt gott det skulle bli. Det blev det också. Mitt första lager blev snäppet för tjockt, men sedan blev det perfekt. Bra att veta till nästa gång.
Inga kommentarer: