lördag 27 september 2014

Himmelsk kycklinglasagne till mamma

Grundrecept sås
cirka 0,5 kg kycklingfilé
2,5 dl vispgrädde
1 burk hela tomater
1 stor riven morot
1 stor hackad gul lök
olivolja och smör att steka i.
1-2 tsk sambal oelek
några krossade vitlöksklyftor

rikligt med riven ost  om du ska
göra lasagne (edamer eller gouda går jättebra)

Kryddor
paprika (gärna rökt, men inte nödvändigt)
peppar (valfri, jag hade svartpeppar samt en egengjord pepparblandning med vit, svart, grön och rödpeppar)
salt (gärna flingsalt som är det lyxigaste som finns att laga mat med)
1 nypa muskonöt (för att italienarna älskar denna krydda)
oregano (den ska i rätten lite senare och ev också toppa alltihop)

Fortsättningen
Servera med valfri pasta. Om man ska göra lasagne behövs lasagneplattor och ost. Det är enda skillnaden. Man kan om man känner sig ambitiös göra egen pasta. Receptet hittar du HÄR. Men du måste inte det mamma. Fräs morot och lök i smör och olivolja, tillsätt kycklingfilé i lagoma bitar, krydda och låt få lite färg, häll på all grädde och tomaten (kan ersättas med krossade tomater). Rör om och låt puttra. Blanda i vitlöken allra sist. Detta är en god grundsås till pasta, tagliatelle, spaghetti, cappellini eller annan valfri pasta sås. Eller så kan man göra en kycklinglasagne.

Lasagnen
Häll ett lager sås i botten av en form, efter att ha smort den med lite olivolja Täck med ett lager lasagneplattor, på med mer sås och ett lager riven ost. Lägg över ytterligare ett lager lasagneplattor, tillsätt resten av såsen och toppa med rikligt med riven ost och strö gärna lite torkad oregano överst.

Grädda i ugn i 225 grader ca 40 min. Betydligt kortare om du har hemmagjord lasagne. De första 30 min ska formen vara täckt med aluminumfolie. Låt sedan lasagnen få färg och bli lätt krispig på toppen.

Resultatet
Mamma, den här kycklingrätten kan du med gott samvete bjuda dina väninnor på. Det måste vara den 40% vispgrädden, inte den där fjantiga varianten med 36 % fett. Den innehåller tillsats i form av förtjockningsmedel nämligen, som man kan bli sjuk av. Jag fick också ett ryck och gjorde ett nästan magiskt tillbehör efter eget huvud.  Läs om det magiska tillbehöret  HÄR. /Boel


Improviserade fram en kycklinglasagne, eftersom jag hade en stor passande ost att göra mig av med. Det blev minst sagt väldigt gott. Glöm inte att smaka av såsen, och tillsätt mer kryddor efter smak. Man kan troligen använda färska örter med stor behållning, men jag gjorde inte det denna gång.

Inga kommentarer: