torsdag 3 juni 2010

Köttgryta med bondbönor till bulgur

Det här ser ut som ett långt krångligt recept, men är förstås man tager vad man haver och sen får det koka tills det är klart. Men såhär gjorde jag när jag inspirerat försökte få till en nyttig matig köttgryta med bönor.

Grytbitar av lamm eller nöt
0,7 kilo
(jag använde faktiskt närproducerat hängmörat oxkött, men det har man ju inte varje dag, i alla fall inte jag, kunde mycket väl använt högrev, eller något annat kött. )
1 hackad röd lök
några krossade vitlöksklyftor
1 dl krossade tomater,
eller hackade tomater kanske 3-4 st
1 liten skalad zucchini i bitar
1 par potatisar i fyrkantar

1 tsk sambal oelek
svartpeppar
spiskummin
kanel
ingefära
örter; tex timjan, oregano
basilika
lite citronsaft
salt efter smak,
1 liter vatten

1 burk bondbönor (AKA foul eller fava beans) Om man inte gör själv: blötlägger ett dygn innan osv. Jag hade också en stor morot i för buljongens skull, delad på två. Fräs köttet och löken och häll sedan över i en gryta. I med de andra ingredienserna och häll på vatten tills det täcker kött och grönsaker. För snabbare process använd tryckkokare. Puttra till köttet är mört, I med bönorna och låt puttra ihop en sista gång. Koka nu lämplig mängd bulgur och använd buljongen från grytan, så att: Dubbel mängd vätska till bulgurgrynen t ex:

3 dl bulgur
6 dl buljong.
Lite god olivolja (kan uteslutas)

Häll eventuellt en skvätt olivolja i buljongen, koka upp, lägg i bulgurgrynen och låt svälla på svag värme till klart, se paketen för lämplig tid, eller om du inte har ett paket och köpt lösvikt, så brukar det vara ca 20 min, tror jag. Lägg upp bulgurgrynen i en stor skål, lägg köttet, grönsakerna och bönorna i mitten och ringla såsen, dvs buljongen runt omkring, häll ytterligare buljong i en separat bringare, så att middagsätarna får servera sig själva mer buljong vid behov. Morotsbitarna placeras lite tjusigt var som helst, om man nu använt morötter. Ät med sked om du vill. Det gör de gladeligen i Mellanöstern. Rätten är en slags blandning av den nordafrikanska tagine med foul, och mexikansk chili con carne samt andra köttgrytor inte minst allehanda mellanösternhopkok. Väldigt internationell mat alltså som har varianter överallt, verkar det som. Det är inte mer med det. Det blir så väldigt gott och nyttigt. / Boel
Inga kommentarer: