onsdag 30 november 2011

Färsksaltad gurka med basilika



Färsksaltad gurka är en östgötsk specialitét som kan göras med Västeråsgurkor, men även med vanliga slanggurkor. Här har jag moderniserat receptet genom att byta ut dillen till basilika. Snyggt blir det också.

1 liter vatten
2 slanggurkor
0,75 dl salt
Hackad basilika

Rör ut saltet i lite vatten. Häll allt vatten plus salt i en burk, bunke eller dito. Skiva gurkorna grovt. I med basilika. Färsk är nog bäst, men jag hade bara fryst hemma, så det fick bli det. Ställ in i kylen, vänta ett dygn, ät och njut som tilltugg eller ännu hellre tillbehör till en god middag. Jag ska ha det till fredagens middag, då jag får fint besök, samt göra en eller flera vackra "ge-bort-burkar". /Boel

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

DET ska jag laga med hemodlade västeråsgurkor nästa säsong. Vi fick tokmycket gurka i år!