måndag 19 december 2011

Vitlökskyckling

Ibland lyckas man överträffa sig själv. Det här började med att jag träffade "prällen på byn", ja, han är faktiskt präst, men inte tokpräktig utan väldans trevlig, och han berättade att han skulle laga "vitlökskyckling". Hur det var glömde jag bort receptet men i huvudet satt tanken fast: vitlökskyckling. Så att jag fantiserade ihop en marinad som jag också förverkligade. Använde frysta kycklingdelar som fick ligga och tina i marinaden. Massor av krossad vitlök, sju klyftor typ, lite sesamolja, salt, svartpeppar och min senaste favvokrydda: BBQ Mesquite, en mexikrydda som innehåller det mesta. Olivolja förstås. Rörde ihop en sås bestående av crème fraiche, hönsbuljong och en slatt grädde som blivit över från annat. La kycklingen i en form, smälte smör som jag penslade kycklingen med, samt ringlade över. Hällde såsen över hela arrangemanget och in i ugnen 1 timme. Oh, herre min je så gott det blev. Tokgott. Första dagen åt jag det med spaghetti, andra med potatis, tredje med spaggar igen. Det var nämligen så att det var tänkt att bli middag till mig och en gäst som uteblev så jag hade mat i flera dagar. Senaste måltiden, som var lunchen idag, så började jag faktiskt fundera på om jag skulle laga några omgångar till och kanske leva på denna rätt livet ut. Här följer receptet höftat en gång till:

Marinera valfri kyckling i massor av krossad vitlök
sesamolja och olivolja,
Ju mer vitlök desto bättre
Lägg i portionsdelar i ugnsform
Salta peppra och använd din favvokrydda
I mitt fall BBQ Mesquite, som innehåller nästan allt
Hade också oregano som jag smulade över
Smält smör, pensla kycklingen
Gör en sås bestående av crème fraiche, vispgrädde
och hönsbuljong, häll över kycklinganrättningen

Ställ in i ugnen 175 - 200 grader 1 timme.

Serverade en ruccolasallad med rostade pumpafrön till. Och som sagt både potatis och pasta funkade.

Oj, jag vet inte vad jag ska säga mer. Det var himmelskt, drömskt./Boel

1 kommentar:

Pauline sa...

Hej,
Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://gladaryttarna.blogspot.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

Vänlig hälsning,

Pauline Torres
pauline@hittarecept.se