söndag 30 december 2012

Glass och utläggning om "orienten" och lite om Palestina och Israel

Ett otroligt gott Earl Grey te, det godaste jag någonsin druckit. Får abstinens när jag inte har det hemma.

Hittade ett enkelt och roligt recept på glass, som jag bara måste testa. Länkar till receptsidan ifråga för att inte glömma bort det. Tänk vad många halvgalna, matglada, experimenterande mensch det finns i detta avlånga land. Klicka HÄR för receptet.

Jag handlar ju ofta på Orienten. Dvs olika affärer med sortiment bl a från Mellanöstern. Och där kan man bl a köpa kondenserad mjölk, som är en av ingredienserna i ovan glassrecept. Min senaste favoritaffär ligger på Skolgatan i Norrköping och det är en upplevelse bara att vistas i affären. Det är som att förflyttas direkt till Mellanöstern. Det är trångt för det är alltid fullt med folk i affären. Det kacklas på arabiska och andra för mig okända språk. Lådor står staplade med underbart fräscha grönsaker och färskbakat bröd. Jag köper mitt favoritte där, det godaste teet jag någonsin druckit. Ett Earl Grey-te för 38 kronor kilot.

Det står alltid en man och packar ner ens varor i en påse. Så att det ska gå fort. För det är som sagt alltid massor av människor inne i affären. Till skillnad från andra orientbutiker, så har jag aldrig sett en svensk i denna affär. Det enda jag saknar där är olivolja från Mellanöstern eller Nordafrika. Där finns det oljor som är helt fantastiska.

Köpte i Bredäng i somras en helt underbar olivolja från Sous i Marocko. Sous är känt för sina olivoljor, samt för sina haschishkakor, men det har jag tack och lov aldrig provat. Plastflaskan med olivoljan pryddes av en målad orientalisk dam med tingeltangel som föll ner i ansiktet. Själva oljan var mild, pepprig, rund, olivig i sin smak, fantastiskt god. Nu letar jag med ljus och lykta efter samma olja i Norrköping, eller olja från den regionen. Oliver stormtrivs i värme, så ju varmare desto godare olivolja. Sommaren 2009 var jag ett par veckor Östra Jerusalem. Där smakade jag en hemmagjord olivolja, tjock, gyllengul, underbar att bara doppa brödet i. Nu är den min måttstock. Den var från Västbanken och hon som lät mig smaka var en av de många underbara kvinnor från Västbanken som jag träffade i Östra Jerusalem. Mammor som kommit till ett rehabiliteringscenter med sina handikappade barn. Jag fick vänner där. Och jag skäms jag som kunde åka hem till mitt bekväma och fria liv. Medan de inte får röra sig fritt. Näst sista bilden nedan är från en picnic vi gjorde. Vi var faktiskt ute i kvällningen. Annars gick det inte som ensam kvinna att vara ute på kvällarna. Det var rent för farligt.

I Orientbutiken köper jag också kaffe. Kokkaffe med kardemumma. Fick fnatt på det i Jerusalem. Och min lycka är fullständig när jag får dricka det på morgonen. Men just nu är det slut. Glömde att köpa det häromdagen. Köpte bara teet. Och pepparfrukter som jag gör girlanger av, men mer om det en annan gång. Nedan lite bonusläsning om min upplevelse av Östra Jerusalem. Finns väldigt mycket mer att säga. Jag väntar på att hitta en form att uttrycka det i. Och kommer att åka tillbaka så småningom. /BoelJag hann bara vara tre dagar i Östra Jerusalem innan helvetet bröt lös. Fullt upplopp på gatan. En man blev knivhuggen inför mina ögon. Jag står bakom ett fönster tvärsövergatan. Folkhopen rev en kiosk, där jag en stund innan handlat. Det var ett familjegräl, men det beror ju på extrema spänningar i den palestinska befolkningen, som i princip är internerad på små områden. Och en extremt hög arbetslöshet bland arbetsföra unga män.

Denna kråkfågel satt på ett av de många taggtrådsstängslena som spärrar av palestinska byar och stadsdelar. Jerusalem är en delad stad. Den palestinska befolkningen i östra Jerusalem anser med rätta att de är ockuperade. Fram till 1967 tillhörde östra Jerusalem Jordanien och ska så göra, enligt FN-traktatet från 1948.  
- Can you imagine, there were bullet holes in my dining room, sa den nu 85-åriga Betty Majaj om israelernas invasion av Östra Jerusalem 1967. Mrs Majaj är en stor personlighet och skapare av Princess Basma Centre, som tillämpar en holistisk syn i sin behandling av handikappade barn. Nyligen har de öppnat en avdelning för autistiska barn och ungdomar. De har också skolverksamhet för döva från hela Jerusalem, sommarverksamheter, rehabilitering för hela familjer, olika terapiformer osv. Mrs Majaj är min idol. Hennes man var överläkare på ett barnsjukhus i Östra Jerusalem och två gånger Jordaniens hälsominister. - I am older than the state of Israel, är ett av Mrs Majajs favorituttryck. Mrs Majaj är kristen palestinier. Man glömmer gärna bort att i Palestina lever kristna och muslimer sida vid sida.

På picnic i Östra Jerusalem.  Situationen i området är brännhet och explosiv. När jag reste in i Israel suckade gränspolisen, vad i all världen ska du göra i Östra Jerusalem? De är så trötta på alltihop. Östra Jerusalem är en varböld färdig att spricka.Inga kommentarer: