måndag 12 januari 2015

Fish & Chips

När jag var ung lärde jag mig att göra pommes frites av Joes mamma i Wandsworth i södra London. Där använde man, åtminstone då, på sent sjuttiotal, ister. Jag övergick snart till att göra mina frittar i vegetarisk olja. Under min barndom gjordes inte pommes frites. Det enda försöket var när min mamma en gång råkade sätta eld på hela köket. Oljan blev överhettad och började brinna. Mamma försökte släcka elden med vatten. Gör inte det. Om det skulle börja brinna kväv elden med ett lock. 

I det här fallet resulterade det i ett nyrenoverat kök med köksluckor målade i en varm gul färg. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag har aldrig använt termometer, utan gått på känsla, men var försiktig. Det tar oftast inte mer än 10 min för varje sats, man kan inte lägga i för mycket potatis på en gång, utan ungefär en portion per fritering.

Pommes Frites
Skala potatisen, skär i lagoma bitar på längden och fritera i t ex rapsolja, lyft runt lite med en hålslev eller stekspade. När den är gyllenbrun är den klar, ta upp med hålsleven. Klart.
Googlar man hemmagjorda pommes så krånglas det till å det grövsta; det ska förkokas och donas. Men jag tycker det blir godast att bara dela potatisen och fritera den och jag föredrar en djup gjutjärnsgryta. När jag friterat potatisen, använde jag samma olja till att fritera fisken.

Frityrsmet till fisken
2,5 dl mjöl
2,5 dl öl
1 äggvita
0,5 tsk bikarbonat
salt
peppar

Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Jag hade mer mjöl än vad som står här ovan.
Det beror lite på mjölet, det ska ha konsistensen av en tjockare pannkakssmet. Färsk fisk är att föredra. Jag använde spätta denna gång, men det hade gått lika bra med torsk eller kolja. Denna gång köpte jag färdig remouladesås, men man kan väldigt enkelt göra egen t ex SÅHÄR. /Boel

Inga kommentarer: