söndag 16 augusti 2015

Syltvikspaj (Cottage Pie)


Mumsig söndagsmat.
Det här är en variant på Cottage Pie. Egentligen rejäl höstmat. Men eftersom jag nyss flyttat till Syltvik och rör omkring i grytorna med förnyad energi och modifierar recept efter vad jag har hemma, så kallar jag den för Syltvikspaj. Det är en köttfärssås som täckts med potatismos och gratinerats bubblig i ugnen, liksom de brittiska Shepheard- och Cottage Pie. Man kan använda vilket kött som helst, i originalrecepten är det lamm. Jag hade vanlig blandfärs. Men så är jag i Syltvik, utanför Valdemarsvik och inte i England.

Köttfärssåsen
Köttfärs
Finhackad gul lök
Tomatpuré
Hackad färsk röd pepparfrukt (eller skivad)
HP-sås, en rejäl dutt
En skvätt soja
Flingsalt och peppar efter smak
En aubergine i bitar
Några krossade vitlöksklyftor
Citronsaft
Olivolja och smör att steka i

Och vad mer man kan tänkas vilja slänga i.

Fräs köttfärs, lök och tillsätt de andra ingredienserna och smaka av. Auberginen, citronen, vitlöken och pepparfrukten kan man förputtra i olja och i med en skvätt vatten, låt det puttra i tio minuter till. Jag hade haft det som tillbehör till grillmiddagen dagen innan, nu åkte det ner i köttfärssåsen.

Potatismosen
Potatis, en generös klick smör och lagom med mjölk. Koka potatisen mjuk och rör gärna med elvisp till fluffig. Smaka av med salt och vitpeppar.

Allt ska smakas av, det är naturligtvis hemligheten med all god matlagning. Täck sedan köttfärssåsen med potatismos och gratinera i ugnen i cirka 30 min. Om det blev gott? Så innihelvete.

Auberginemojet var inspirerat av Julie Childs "Det franska köket".
Resten hela alltet inspirerat av kokboken "Just like mother used to make" av Tom Norrington-Davies. Två fantastiska kokböcker jag just köpt och därmed får ny inspiration av. /Boel

Inga kommentarer: