måndag 1 oktober 2007

Vegetarisk böngryta!

Perfekt höstmat med orientalisk touch och skitbilligt rent ut sagt! Mycket och härlig vitlökssmak därtill.

Blötlägg 4-5 dl bönor i ett dygn. Jag använde röda kidneybönor idag, men vilka bönor som helst funkar.
Koka bönorna tills de är mjuka i saltat vatten med en skvätt olja och lite torkad vitlök. Det kan ta ca 1,5 timme. Jag använder tryckkokare, då går det på halva den tiden.
Medan bönorna kokar:
Hacka 4-5 små gula lökar eller ett par stora och fräs i olja i en kastrull.
Mosa 4-5 torkade piri piri med olivolja och 4-5 vitlöksklyftor i en mortel (ta bort kärnorna från piri pirin).
Blanda med lökfräset. Hacka en stor röd paprika. Och riv 1-2 morötter. Häll på en 0,5 - 1 liter grönsaksbuljong (använde tärning) och blanda med grönsakerna. Slå också i 1 burk krossade tomater. Slå i en skvätt balsamvinäger. Låt puttra.

När bönorna är färdigkokta slå av kokvattnet och blanda med "grönsakssoppan". Krydda med: svartpeppar, 1 msk oregano, paprika, kardemumma, pyttelite kanel, ett par matskedar spiskummin, basilika mm mm av favoritkryddor. Den orientaliska touchen kommer dock från spiskumminen, så det bara måste man ha i tycker jag. Salta med havssalt efter smak.

Låt puttra på låg värme en stund till. Det här är ju en typ av gryta som blir godare ju längre den får koka.

Servera i djupa tallrikar. Antagligen är detta rena hälsokuren. Det kändes så när man åt soppan och till och med barnen åt, den var alltså barnvänligare än vad man kan tro./Boel

Ps. Att man slår av kokvattnet från bönorna och dessutom blötlägger dem så länge som ett dygn innan gör att det blir snällare mot magen :)

Inga kommentarer: