onsdag 5 mars 2008

Orientaliskt sesambröd

2 stora bröd

Efter att ha köpt ett fullständigt fantastiskt sesambröd hos Nansi´s, ett arabiskt bageri på Simrishamnsgatan i Malmö, alldeles brevid Möllevångstorget, bestämde jag mig för att försöka återskapa detta vackra bröd. Jag letade på nätet, men hittade bara krångliga recept som innehöll mjölk och olja. Det ville jag inte ha i. Experimenterade under några bak fram nedanstående bröd som endast innehåller jäst, vetemjöl, vatten, lite salt & sesamfrön. Det blir inte lika formidabelt som Nansi´s bröd, det ska erkännas, men inte heller det innehöll mjölk och olja. Det blir hur som helst ett luftigt, fluffigt och spännande bröd med ett hålrum i sig, typ pitabröd, därför kan man mycket väl använda det till att stoppa fyllning i och kanske göra hemmagjord kefta, kebab eller falafel.Smula jästen i en bunke, strö över en nypa grovt havssalt, Blanda ut med 7,5 dl fingervarmt vatten. Häll i mjöl och blanda så att det blir en lös deg. Den ska kunna hällas över på plåten. Klä två plåtar med bakplåtspapper, strö lite sesamfrön på pappren. Häll ut degen på plåtarna. Det ska bli två stora ovaler. Strö sesamfrön ovanpå. Sätt på ugnen, låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i cirka 15 min 200 grader i varmluftsugn. 225 i vanlig ugn, skulle jag tro. Gräddningstiden verkar variera, men brödet ska få färg. Ta ut bröden, svep in dem i rena handdukar.

Under bakningen ser bröden föga upphetsande ut. Men när de legat en stund och svalnat i handdukarna blir det som att de blommar ut i full prakt. Mums!/Boel

3 kommentarer:

Matblogg.se sa...

Ser lite ut som ett persiskt bröd jag har ätit i Iran. Skall pröva det nu i helgen!

Ingela sa...

Hej!
Jag har tillbringat en vecka på Möllevången i sommar och köpt Nansi´s sesambröd varje morgon. Nu är jag tillbaka i min hemstad och har inte något kvartersbageri att gå till. Saknaden av sesambrödet har varit stor. Tack för att du gjort förarbetet. Jag ska genast sätta en deg.

Anonym sa...

hur mkt jäst?