söndag 23 maj 2010

Två härliga grytor med mild smak från mellanöstern

Jag och min vän Thomas arrangerar spelningar för utländska rock'n'rollband här i Stockholm. Banden är ofta trötta efter många veckors turné, med allt vad det kan innebära; sena nätter, sova på golv och soffa, junkfood, långa bilresor och hela tiden vara omgiven av folk. Därför försöker jag skämma bort dom lite extra när de kommer, med nyttig, varm mat lagad med kärlek! Nu senast gjorde jag en härlig iransk kycklinggryta med smak av citron, mynta och vitlök. En len, underbart god gryta, bara lite blygt syrlig. Våra utländska gäster blev väldigt försenade och när förbandet ätit glömdes grytan puttrande kvar på spisen i tre timmar - det var ingen nackdel. Serverade den med bulgur, sallad, tsatsiki och hembakat bröd. Jag följer aldrig recepten slaviskt- men jag har utgått från detta recept.
Nedan följer också en sabbatsgryta som jag tycker mycket om! Båda dessa grytor serverar jag till en lätt kryddig bulgur som jag komponerat själv. Alla recepten är mycket tacksamma att laga till större sällskap. /Lotta


KHORESHTE BADENJAN
Kycklinggryta med aubergine

4 portioner
1 kilo kyckling i portionsbitar
2 auberginer i 1-2 cm tärningar
1 stor finhackad gul lök
1/2-3/4 dl gula linser (jag tog gröna)
1 burk passerade tomater
2-3 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor (jag tog mer!)
1/4 + 1/4 tsk gurkmeja
1-2 msk torkad mynta
1-2 tsk strösocker (jag tog honung)
2-3 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Salta auberginen rikligt och låt de svettas i en halvtimme.
Hetta upp 3 msk olja i rymlig kastrull, stek löken i hälften av gurkmejan. Rör ner kyckligbitarna och bryn till vacker färg. Tillsätt vitlök, tomat, vatten och tomatpuré. Krydda och puttra under lock i 15-20 minuter.
Tvätta auberginen och torka. Stek den i olja och gurkmeja. Rör ner auberginen och linserna i grytan och tillsätt citron, mynta, socker. Småputtra ytterligare 30 minuter (min stod som sagt på spisen i timmar!). Ha i mer vatten om det behövs. Oj, så god! Servera gärna med tsatsiki och bulguren nedan.


CHAMIN
israelisk sabbatsgryta

6-8 portioner
300 g vita bönor
vatten till blötläggning
600-800 g grytbitar av nötkött
2 stora hackade lökar
500 g skalad och tärnad (3x3 cm) pumpa (när jag haft svårt att hitta har jag ersatt med
sötpotatis, vanlig potatis och/eller morötter. Bara sötpotatis tycker jag blir för sött)
3-4 msk olja
4 msk tomatpuré
1 liter vatten
1/2 tsk cayennepeppar
salt och svartpeppar


Lägg bönorna i blöt i minst 12 timmar. Koka i ca 45 minuter. Det går bra med färdigkokta bönor också! Kikärter funkar också. Fräs lök och kött i olja, tillsätt tomatpuré. Krydda och stek ytterligare 5 minuter. Häll i vattnet och de vita bönorna, koka ca 30 minuter. Skumma av. Tillsätt pumpa (eller alternativ) och låt det hela sjuda på mycket svag värme hela natten. Tillsätt mer vatten om det behövs och rör då och då. Blir godare ju längre de kokar. Kan koka mellan 7-15 timmar.



MIN FAVVOBULGUR

Här har jag inget recept att luta mig mot, men jag tror det skulle se ut ungefär så här;

5 dl bulgur
1 liter vatten
1/2 tsk harissa
2 grönsaksbuljong
1/2 msk gurkmeja
1/2 msk spiskummin
en rejäl klick smör
torkade aprikoser
salta cashewnötter

Koka upp allt utom bulgur, nötter och aprikoser. Ta från plattan och klipp ner aprikoser efter smak. Häll i bulgurgrynen och rör om. Täck med lock. Godast ljummen. Innan servering: häll upp på fat och lufta och strö över hackade cashewnötter.

Inga kommentarer: