tisdag 18 maj 2010

Very hot but elegant salsa بويل صلصة


Upptäckte att jag inte har någon riktigt stark krydda och rumstrerade runt i orientbutiken. Tog en stark paprikapåsa, la tillbaka, het thaichili, la tillbaka, färska chilifrukter, la tillbaka, torkad piri piri, la tillbaka. Fastnade till slut för en burk harissa, nordafrikansk pepparblandning, gjord på pepparfrukter och vitlök, mycket het - oätlig i sitt rena skick, rusade hem och tänkte, men vad ska jag göra? Gjorde följande:

Ingredienser
1 liten burk harissa
1 paket cocktailtomater
4 vitlöksklyftor (kunde haft fler)
1 dl olivolja
1 skvätt soya
1 msk sesamolja
färsk basilika, några blad
pressad citron
flingsalt
1-2 msk acasiahonung (smaka av)
färsk oregano


Mixade tomaterna, vitlöken och det mesta av olivoljan med en stavmixer. Rörde i harissan och de andra ingredienserna, smakade av med flingsalt och citron och repade i lite färsk oregano. Det blev GOTT - mycket hett med både sälta och sötma och kommer att gå åt i sommar, det är jag säker på, både som tillbehör och i t ex köttgrytor. Överst hällde jag på ett lager olivolja, klassiskt husmorsknep för att mojmoj ska hålla längre./Boel

foto©boel

Inga kommentarer: