söndag 13 februari 2011

lammgryta och bulgur


Äntligen lyckades jag hämta min tryckkokare och det första jag gjorde var att skynda till orientbutiken och köpa djupfryst lamm, i form av styckad framdel. Det enda som krävs är tid och kärlek så att man duttar ner kryddorna andaktsfullt, smakar av, sniffar med näsan hur gott det luktar och sen rör man tålmodigt i grytan då och då. Det här är en gryta som kan få ögonen att tåras när den är färdig och köttet lossnar från benen och nästan smälter i munnen.

Fräs 1-2 hackade gula lökar samt köttet i matolja (jag använder rapsolja), skala några morötter och slanta i, i med lite krossad tomat (inte nödvändigt), lite tomatpuré (önskvärt), täck med vatten och låt puttra. I tryckkokaren tar det cirka en timme. I vanlig kastrull tar det nog tre. Köttet ska vara mycket mört, och nästan falla sönder. Denna gång hade jag kikärtor i, andra gånger använder jag linser. Eller inget av det.

Krydda efter egen smak. Jag använder just nu, torkad krossad vitlök, peppar, timjan, oregano, spiskummin, paprikapulver och gärna en tesked sambal oelek. Salt efter smak. När lammet kokat klart har man en mustig och välsmakande buljong att koka bulguren i. En del bulgur, två delar buljong en matsked tomatpuré. Jag kokar upp buljongen, i med bulgur och sen får det ett hastigt uppkok. Därefter får bulgur stå och svälla tills det är klart.

Detta är suverän bjudmat och roligt helgkok eftersom det i princip inte kan misslyckas, bara lammet får koka tillräckligt länge och man är nöjd med sin egen kryddning. Det blir inte ofta något kvar av denna gryta. Köttet är oemotståndligt och om man är några köttälskare till bords, visar det sig nästan alltid att man skulle ha gjort en större gryta med mer kött i. Man kan förstås också servera grytan med pasta, couscous eller ris. Riset kokar jag på exakt samma sätt som bulgur./Boel

Inga kommentarer: