fredag 18 mars 2011

Lammgryta med nudelbulgur

Idag var det snöstorm igen, trots att det redan är mars. Jag kände mig trött och hängig och var tvungen att hitta på något kul. Som att laga lammgryta.


Ingredienser

Knappt 1 kg lammbog, styckdelade, finns i välsorterade
butiker samt i "orientbutiker"
1 par dl bruna linser (de pyttesmå linserna)
1 burk krossad tomat
2 grovhackade gula lökar
1 2 stora morötter i bitar
3-4 potatisar
2,5 dl spenat
rapsolja

Kryddor

svartpeppar
cayenneppar
timjan
mkt spiskummin
ev curry
lagerblad
en nypa kanel
salt
vitlökskross

Tilllagning

Fräs köttet och löken i rapsolja, blanda i övriga ingredienser utom potatisen.
Krydda och häll på vatten i en kastrull (jag använder tryckkokare), så att det täcker köttet.
Låt koka länge. I en tryckkokare tar det ca 1 timme. I en vanlig kastrull 2-3 timmar. Köttet ska vara alldels mört. Rör om då och då och smaka av, krydda och salta mer om det behövs. Den här grytan blir ju godare ju längre den kokat, så bekymra dig inte om den inte är så mustig i början, det kommer när alla smakerna fått flyta in i varandra. När köttet är nästan klart, dela den nu skalade potatisen i lagoma bitar lägg i grytan.

Rosta nudlarna i lite olja i en stekpanna. Koka bulgur enligt anvisningar, men lite mer vatten, eller i buljong, det gjorde jag idag. I med nudlarna i samma kastrull efter ca 7 min. Jag duttade också några matskedar sweet chilli och en tsk tomatpure. Låt det svälla tills du vet att bulguren är färdig, dvs när den är mjuk men inte kletig.

Vill det sig väl är det nu en mustig, ganska het lammgryta med sälta i. När grytan kombineras med bulgurens mjukhet uppstår något liknande en smaksensation. Detta är mat för frusna vintersjälar som botar det mesta. Jag har skrivit om denna gryta för inte alls särskilt länge sedan. Men så som jag gjorde idag överträffade det mesta. /Boel

Inga kommentarer: