måndag 17 oktober 2011

Fransk kalvgryta med gräddsås

Söndag är matlagningsdag! Och denna söndag bjöd på en alldeles underbar kalvgryta.

ca 1/2 kg kalvkött
purjolök
1/2 lök
selleristjälk
morot
1 lagerblad
4 nejlikor
1 l buljong/fond (jag använde "Fond du chef" från Knorr)

30 g smör
2/3 dl mjöl
2 1/2 msk grädde
1 msk citronsaft
1 ägg-gula

Svampgarnityr:
150 g champinjon i bitar
10 g smör
2 tsk citronsaft

Lökgarnityr:
250 g pärllök
10 g smör
1 tsk socker

Skär kalvköttet i bitar. Lägg i kastrull, med kallt vatten. Låt det koka upp, häll av vattnet, skölj köttet väl, och låt rinna av.

Ha buljong i en gryta. Tillsätt de grovhackade grönsakerna purjolök, selleri och morot. Stick de 4 nejlikorna i den halva löken och lägg i grytan, tillsammans med lagerbladet.
Tillsätt köttet. Koka upp, och sänk värmen, låt det sjuda 40-60 minuter.

Lökgarnityr:
Lägg löken i en liten kastrull, häll på vatten så hälften av löken täcks. Ha på socker och lägg smörklicken ovanpå. Ta en bit smörpapper, skrynkla den, och lägg som lock. Koka upp, och låt koka ca 20 minuter eller till löken är mör. Häll av vätskan som är kvar.

Svampgarnityr:
Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt svamp, smör och citronsaft, låt småkoka 3 minuter. Häll av vätskan.

När köttet är färdig kokt, häll av buljongen, i en tillbringare. Den behövs senare. Kasta grönsakerna, och låt köttet ligga varmt. (t.ex i aluminiumsfolie)
Smält smöret, ha i mjölet och gör en redning. Späd med buljongen, lite i taget. När all buljong är rört in, låt såsen koka 8-10 min, eller till den är lagom tjock.
Dra kastrullen åt sidan, ha i citronsaften och smaka av med salt och peppar. Rör snabbt inn ägg-gulan och grädden.
Blanda in lök och svampgarnityren, och köttet. Värm upp, men utan att koka. Servera med potatis. En himmelsk god rätt!
/Linnea