torsdag 28 juni 2012

köttgryta med tomat och ris (fläskkött)

En maträtt inspirerad av det palestinska köket, eller egentligen mellanöstern, med sitt smakrika kryddiga ris. Nu äter ju inte muslimer griskött, men det finns massor av kristna i t ex  Palestina och Östra Jerusalem och i resten av den delen av världen. Det får man inte glömma.


Köttgrytan: Använd grytbitar av gris, eller annat fläskkött, typ fläskkotletter, skinkstek, fläskkarré eller fläskfilé som du delar till lagoma små grytbitar. Krydda med salt, peppar, paprika, vitlökspulver och spiskummin - rejält med spiskummin. Fräs köttet i olja, hacka tomater och fräs dem med köttet. På med lock och stäng plattan. Låt stå på eftervärmen tills riset är klart. Riset: Koka upp vatten enligt paketets anvisningar, gör en buljong av fond eller tärning. Häll i en skvätt olja och en klick tomatpuré. I med riset (jag använder basmatiris), krydda med t ex timjan och curry. Låt stå tills klart. Eftersom köttet har fått stå med lock och gona sig bör det ha bildats en välsmakande sky att dutta på riset. Enkelt snabbt och jättegott. /Boel

Inga kommentarer: