tisdag 21 augusti 2012

Couscous med mustig ugnsbakad kycklingtajine


Kycklinggryta i ugn, inspirerad av marockansk matlagning.  Marockansk mat har influenser från det franska, spanska, orientaliska och afrikanska köket. Det bästa från alla världar möts där i en sinnlig, sensuell smakrik matkultur, där maten aldrig är stark, men välkryddad och mustig.

Denna rätten är inspirerad av det marockanska sättet att servera couscous men med färre ingredienser. Ändå blir det jättegott. 

Jag använde kycklingvingar men vilken del av kycklingen som helst går bra. Lägg dessa i en kastrull med kokande vatten, men plocka genast upp dem och fördela i en lerform, eller annan ugnsform. 

Häll över en halv burk hela tomater (inte krossade och det får inte bli en tomatsås, därav den halva burken). Grovhacka ett par gula lökar, gärna färsk lök med blast och allt. Skala potatis och dela i halvor och lägg i ugnsformen.  

Krydda med flingsalt, peppar, spiskummin och gärna charmoula, en marockansk kryddblandning som nu går att köpa färdig om man inte orkar göra egen (googla!) Späd med kycklingbuljong, men i kycklingbuljongen ska en rejäl slatt olivolja i. In i ugnen ca 1 timme i 200 grader. Om rätten får för mycket färg, täck med en bit folie. Mot slutet la jag i färdigkokta kikärter, om fick bli varma med grytan. Stäng av ugnen och låt stå en stund, så blir det mycket mört och mumsigt.

Gör couscousen enligt anvisning men byt ut vattnet mot en god buljong. Häll i en slatt olja även här och en klick smör. Rör ner couscousen i den kokande buljongen, låt stå till färdig, smaka av och salta ev mer. Rör om med en gaffel så att couscousen blir lätt och luftig.

Det här åt Sus och jag igår. Det var länge sedan jag lagade couscous, och senast blev den så smaklös, därför var jag noga med att den skulle bli välkryddad denna gång. Och det blev den, men med ovanstående ingredienser och få kryddor. Ibland är det enklaste det allra godast. /Boel

Inga kommentarer: