onsdag 31 oktober 2012

Jättegod Fiskgratäng

Supersmarrig fiskgratäng, som man inte kan sluta äta... :-)

Du behöver:
400g fiskfilét, jag använde torsk
1/2 lök
1 charlottlök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl mjölk
1 msk mjöl
1 msk smör
3 stora potatisar
2 ägg
50 g riven parmesan
salt
cayennepeppar
ströbröd.
smält smör

Skala potatisen, skär i skivor och koka i lättsaltat vatten, ca 10 min.
Koka upp mjölken, och låt fisken småkoka (i bitar) ca 5 minuter. Sila av mjölken, men ta vara på den. Lägg fiskbitarna på hushållspapper.
Smält smöret i en kastrull, och fräs hackad lök, charlottlök och vitlök några minuter. Rör in mjölet, och späd med den varma mjölken, rör mycket så det inte klumpar sig.
Rör in 2 ägg-gulor + parmesanosten, och smaka av med salt och cayennepeppar.
Dela fisken i småbitar och blanda in i såsen. Blanda också i potatisskivorna.
Vispa 2 äggvitor tills de stelnar. Vänd in äggvitorna i fisk-potatis-såsen, först en klick, så resten.
Häll blandningen i en smord form. Strö över ströbröd, och häll lite smält smör på toppen.
In i ugnen, 180 grader 20-30 minuter.

till sås:
2 msk vatten
100g smör
2 msk hackad persilja
Salt & peppar

Koka upp vattnet. Vispa in smöret, tills den får konsistens som sås. Ha i persiljan och smaka av med salt och peppar.

Bon Appetit!

av
Linnea

Inga kommentarer: