torsdag 15 februari 2007

FESTLIGA FISKEN

Jag plockade fram aborre ur frysen, fast jag trodde det var gös. Har ingen erfarenhet av denna typ av fisk så jag visste inte vad jag skulle göra med den. Inspirerad av olika recept plus en bok jag läst om Cajunmat, beslöt jag mig för att "go lite wild".

Jag la den "avskinnade" fisken i en liten ugnsfast gryta med lock. Saltade, pepprade, även med cayennepeppar och kryddade friskt med vitlökspulver. La på skivad lime och ställde in i ugnen. Ca 180 grader i varmluftsugn.

Stekte champinjoner och blandade med en rejäl klick grekisk yoghurt (crème fraiche går också bra). Hällde i italiensk rivost typ parmesan. Dessutom strödde jag på mer vitlökspulver.

Gjorde Hollandaisesås på pulver enligt anvisningar. Pressade i limesaft samt blandade såsen med en klick grekisk yoghurt.

Tog ut fisken, tog bort limeskivorna, det luktade väldigt fruktigt och gott. Smetade ut champinjonmojet ovanpå fisken och hällde hollandaisen runtom och över. Lät den stå i ugnen med lock en stund och gratinerade till sist anrättningen utan lock tills fisken var helt klar och champinjonmojet fått färg.

Serverade med kokt potatis.
Det var nog den godaste fiskrätt jag ätit. Jag måste snart prova igen med en annan fisk. Fast jag tror nog att aborren gjorde sitt till. Men det som var gott var att rätten hade både sälta och syrlighet och man fick känslan av att potatisbitarna, såsen och fisken smalt i munnen så pass att man förlät aborren att den hade mycket och många små ben i sig.

Boel

Ps. Använde också lite italiensk örtkrydda. Nämligen Knorrs italienska örtkrydda som jag just nu använder till allt. Den innehåller lite av varje av gröna örter och är mycket trevlig.

2 kommentarer:

mardin sa...

Hej!

Har du fisksoppsrecept. Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!


Varför inte lägga upp ditt recept även där? Jag lovar att rösta på dig!

Mvh
Mardin

ännu en glad ryttare sa...

Ha ha, ja jag lämnade in receptet, men insåg sen att för det första är det ingen fisksoppa. Och inte har jag någon fond i det heller.
Så det blir nog inget av det.
Men strunt samma! Roligt i alla fall./Mvh