
Redan den romerske poeten Virgil skrev, för drygt tvåtusen år sedan, om denna delikatess bestående av just olivolja, vitlök och basilika. I Genua utvecklades sedan den italienska pesto med nötter som vi köper i affärerna numera. I södra Frankrike utvecklades det åt ett annat håll, dvs inga nötter. Pistou! Nu har jag då gjort pistou, precis som jag lärde av min vän Sophie från Provence att göra den. Behövs ingen dyr parmesan eller dito, ta den färdigmalda i påse för typ tio kronor. Funkar utmärkt.
Varning: beroendeframkallande.
Pistou:
3 vitlöksklyftor
En kruka basilikablad
En påse färdigriven parmesan, eller pecorini, billigaste sorten går bra,
Lagoma med olja.
1 liten färsk tomat, cocktailtomat eller whatever.
Mixa allt med stavmixer till slät smet. Släng ner lite flingsalt.
GOTT.
Servera till allt möjligt./ Boel
1 kommentar:
AAAAH! Tack för att du lärde mig detta, burken du gjorde i helgen är nu slut, dags för mig att göra själv och jag hittade receptet!
Minna
Skicka en kommentar