måndag 8 september 2008

Äppelpaj.



Till den undre pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
150 gr smält smör.

Fyllning:
ca 7-10 äpple
socker
Kanel

Till smulpajsdegslocket:
150 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll på det mälta smöret och rör till en jämn smet.
2. Tryck ut i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 min.
3. Skala och kärna ut äpplena och skiva de, lägg i den förgräddade pajformen. Strö över socker och kanel efter smak.
4 Blanda smuldegen och täck över pajen med smulorna.
5. Sätt in pajen i ugnen, 175 grader och grädda i ca 35 min. Serveras med vaniljglass eller vaniljsås.

/Lill