lördag 13 januari 2007

Huevos Rancheros, Huevos Ranchos eller rätt och slätt mexikansk brunch

Min kompis Lisskulla har bott i Mexiko i elva år, där lärde hon sig att laga mexikansk mat. Den här helt suveräna brunchen lagade hon till oss en gång. Varpå den genast infogades i min repertoar av återkommande rätter. Salsan kan man variera, nedan är min personliga variant med de kryddor jag gillar. Den är cirka tusen gånger godare än färdigköpt salsa och går snabbt att laga till.

Införskaffa:
Salsa (gör själv)
Bönor på burk (om man vill spara tid) t ex Cannelonibönor, men vilka som helst går bra.
Ägg
Tortillas

Salsan: Hacka en gul- eller en röd lök, en urkärnad chilifrukt, ett par vitlöksklyftor, fräs i olja i en kastrull. Häll på en burk krossad tomat, salta, peppra efter smak och krydda gärna med mycket spiskummin. Använd, om möjligt, färska kryddor, såsom timjan och oregano. Späd vid behov med lite vatten. Låt koka ihop. Smaka av. Krydda lite mer.

Häll av bönspadet, mosa och fräs bönorna med en gaffel i ett stekjärn med olja i och blanda ihop. Snåla inte på oljan.
Stek ett ägg eller flera.
Häll av oljan från stekjärnet och värm tortillabröden, 1- 2 per person.
Lägg bröden underst på tallrikarna. Fördela bönmoset och de stekta äggen lite tjusigt ovanpå, ringla över rikligt med salsa.
Man kan också, om man vill, ha tex chorizo till. Men det är inte nödvändigt.

Varsågod och njut. /Boel

Idag gjorde jag salsan på annat sätt: färsk lök, med blast och allt, hacka och fräs i olja, en pkt krossad tomat, en tsk harissa (på tub, stark som tusan), vitlökskross, lite muskonöt, lagerblad, timjan, peppar, spiskummin och salt. Låt puttra en stund. Färdigt!

1 kommentar:

Pumita sa...

Sitter här och dreglar... Gissa vad jag ska äta till brunch på lördag! :p