söndag 22 mars 2009

Meny för lata med begränsad ekonomiNu kan man förstås inte vara alltför lat om ekonomin är begränsad, lite måste man anstränga sig. Jag är inne i en halvinspirerad period vad gäller mat, så idag är det halvfabrikat, varvat med egentillverkning, som gäller. Men vi är fyra personer som ju måste äta. Alla växer fortfarande. Några på längden och andra på bredden :). Bakar just nu FRALLOR till frukost. De blir suveräna OCH billiga. Till lunch blir det en tonfisksallad inspirerad av sallade Nicoise men förenklad. Middag fiskpinnar, med remouladsås (hemlagad) och kokt potatis. Har redan skalat potatisen. Citronklyftor till det.

LUNCH:
Sallad Nicoise på svenskt vis:
2 portioner ris, två hårdkokta ägg, en halv påse findus frysta "majs, ärtor, paprika", en halv finhackad gul lök, 1 burk tonfisk i vatten (eller två) lite citronsaft, salt och peppar.

Koka riset och låt svalna, låt under tiden den finhackade löken dra i vinäger, vilken vinäger som helst går bra, jag använder i dag äppelcidervinäger.
Hacka äggen.
När riset svalnat blanda alla ingredienter i en stor skål. Pressa i lite citronsaft, salta och peppra efter smak.

Serveras med en klick hemgjord MAJONÄS, eller SAUCE AU PISTOU. Jag ska göra en citronmajonäs, för jag har ingen basilika hemma som krävs till pistoun.

MIDDAG:
Koka potatis, stek fiskpinnar, klyfta en citron, koka några brysselkål och gör Remouladsåsen så här:
Finhacka rejält med cornichons och några teskedar kapris, blanda med majonäs. Krydda med lite dragon.

Mängder med grönt te under dagens gång. Dricker för närvarande THÉ VERT DE CHINE - SPECIAL GUNPOWDER, som jag köper i orientbutiken i stan. Om man smaksätter med Grönmynta blir det ett klassiskt nordafrikanskt "Thé à la menthe". Inte dumt alls. Läs om grönt te på svenska Wikipedia HÄR.

Skulle tro att hela dagens mat kostar under hundringen för fyra storätare. Man har ju ofta många av de här basic varorna hemma, som dijonsenap, ägg, potatis, ris, vinäger osv.

Så är ännu en söndag räddad.

foton©boelZ

På bilderna:
Egentillverkade frallor.
Tekanna.
Kinesiskt grönt te.
Lite smått och gott inklusive tonfisksallad och remouladsås.
Hemmagjord majonäs.

Inga kommentarer: