söndag 3 februari 2013

Älgkalvfilé, hasselbackspotatis med bearnässås, rostad broccoli och en supergod efterrätt.

Filé från älgkalv, mörare än så blir det nog inte.

Söndagmiddag, detta heliga för en skånska. Älgkalvsfilé måste vara det finaste kött man kan komma över. Marinerade köttet någon timme i krossad vitlök, lite soja, sesamolja och min mexikanska blandkrydda, lite limejuice fick slinka med i marinaden. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs älgkalvsfiléerna snabbt på båda sidor. Lägg på ett lock och ta av från plattan, nu gonar de till sig och är förhoppningsvis medium rare!

Hasselbackspotatisen, är en 70-talsklassiker som håller än idag. Dela potatisarna i hälfter och snitta som i tunna skivor men inte ända ner. Dutta över lite rapsolja och klicka på smör. Salta. Jag använder gärna flingsalt till den här typen av matlagning. Gjorde detsamma med broccolin. Med i formen åkte också några överblivna cocktailtomater. 

Serverade med ÖSTGÖTA SALLAD och färdigköpt bearnässås. Men man kan ju göra ett eget kryddsmör eller ha mangorajasås till. Dock har jag ätit mangorajasås tre gånger senaste veckan, så bearnässås fick det bli. 

Till efterrätt gjorde jag  NIGELLAS CHOKLADMOUSSE, men bytte ut den mörka chokladen till toblerone. Jesus, så gott det blev. Ska åka över til en kompis imorron och lämna chokladmousse till henne, så jag inte sitter här och föräter mig. Den består av vispgrädde, smör, marschmallows och choklad, så nyttighetsaspekten är ytterst tveksam. Men bra för själen är det. Strödde granatäpplekärnor on the top. Len mousse mötte i dem syrlig knastrighet.  Från tobleronen anades seg mandel och de inte helt smälta marschmallowsen gav moussen en dimension av något tidigare okänt himmelskt fenomen av något mjukt, delikat, som smälte i munnen. /Boel


Hasselbackar, broccoli och några överblivna cocktailtomater på väg in i ugnen.
Hasselbackarna kommit ut ur ugnen.
Färdigt!

Nigellas chokladmousse, men med toblerone istället för mörk choklad. Granatäpplekärnorna tillförde syrlighet.

Inga kommentarer: