fredag 15 februari 2013

Krögargryta med fläskfilé

Det gemensamma med de rätter jag kallar krögargryta, är att man kombinerar kött eller kyckling med något annat. Kött och bacon, kyckling och korv osv och att rätten innehåller grädde eller crème fraiche. Inspirationen kommer från min morfar som var krögare. Så här smakade maten i min barndom och den innehåller alltid vispgrädde eller crème fraiche och äkta smör.

Ingredienser
fläskfilé skuren i grytbitar
champinjoner
vispgrädde (går bra med crème fraiche också)
lite finhackad lök (kan uteslutas)
bacon
smör
soya
timjan
salt och peppar
ev milt paprikapulver
1 tsk dijonsenap
1 - 2 msk lingonsylt eller gelé

Fräs fläskfilén, bacon och champinjoner i smör. Häll på grädde, soya, dijonsenap, i med lingon eller gelé och krydda. Snåla inte med timjan. Salta försiktigt för baconen, soyan och dijonsenapen ger också sälta. Smaka av. Låt puttra en stund. Känn att köttet är lagom mört. Servera med kokt potatis och till exempel kokt broccoli. Gelé eller lingonsylt till.

Klassisk svensk husmanskost. Så jävla gott. /Boel

Inga kommentarer: