söndag 19 november 2006

Marängtårta

Lätt som ett moln

En sällsynt lättgjord och lättäten tårta som kommer från Australien. Fyra personer äter gladeligen upp en hel! Observera att tiden i ugnen är ganska lång.

Botten:
4 äggvitor
½ tsk ättiksprit
½ tsk vanillinsocker/Vanila
1½ dl strösocker

Garnering:
2 dl vispgrädde
2 kiwifrukter i skivor
ev. röda vinbär/ jordgubbar/ hallon

Sätt ugnen på 125 °.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita upp en cirkel med 18 cm i diameter (det går också att klicka dit smeten ”på en höft”).
Vispa vitorna med ättikspriten mycket hårt. Med hushållsmaskin tar det 15 minuter på högsta hastighet.
Rör (vispa inte!) försiktigt ner vanillin- och strösockret. Klicka och bred ut smeten till en 6 cm hög rundel.
Grädda i nedre delen av ugnen 1½ timme. Öppna inte ugnsluckan under hela tiden! Stäng av värmen. Låt marängen stå kvar ytterligare 1½ timme med luckan på glänt så lite som möjligt.
Ta ut kakan men låt den ligga kvar på papperet och svalna helt. Lägg en bunke över tills den ska garneras. Lossa kakan från papperet.
Vispa och bred grädden över marängen.
Ställ tårtan i kylskåp ½ - 3 timmar innan den ska avnjutas. Garnera då med bär eller frukt eller både och.

Anana

Inga kommentarer: