fredag 8 december 2006

LÄTT BAKAT STORBRÖD

Ca 1 kg
5 dl vatten
1 dl matolja
50 g jäst
2 tsk salt
ca 11 dl ljust lantbrödsmjöl

Värm vatten och olja till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten och salt. Rör i mjölet lite i taget (spara lite till utbak). Arbeta ihop till en rätt lös, smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca en timme. Arbeta ihop blank och fin med kvarvarande mjöl. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll ut hela degen på plåten. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 25 minuter. Förvärm ugnen till 250 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen först 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 – 20 minuter. Låt kallna helt på galler.
//Anana

Inga kommentarer: