söndag 27 april 2008

Smörgåstårta.


På detta "recept" blir det till en ungsplåt.
Ca 6 förpackningar landgångsbröd
3 brk tonfisk
3 gröna syrliga äpplen
2 brk krossad ananas
ca 250-300 g leverpastej
bostongruka efter smak
ca 300-400 g saltkött
pepparrot efter smak
ca 5 dl vispgrädde (lätt vispad)
ca 2 brk lättmajonäs
smör till brödet.

Bred bröd till första lagret. Häll tonfisk i en matberedare (är lättast) kör en liten stund så tonfisken går sönder. Lägg i grädde och majonäs till det blir en bra konsistens till att bre ut.
Bred nästa laget bröd. Skala och kärna ur äpplena. Häll i matberedaren ihop med ananasen och även där grädde och majonäs.
Nästa lager. Lägg leverpastej, grädde och majonäs. Kör en liten stund i matberedaren och sedan i med bostongurka efter smak.
Nästa lager. Kör saltköttet en liten stund själv så det går sönder. Lägg i grädde och majonäs och pepparrot efter smak och kör en stund till.
Jag har järna krämerna lite lösare för då suger brödet upp det lite lättare så blir det riktigt saftigt.
Detta gör jag dagen innan den ska serveras. Nästa dag ska den garneras och det är fritt fram vad man vill ha på den. Min standars är ost/vindruvor, skinka/tomat/gurka. Ibland har jag ägg/räkor/svart kaviar eller röd kaviar.

/Lill

torsdag 24 april 2008

Nässelsoppa

2 liter nässlor toppskotten av de små.
1 liter vatten
2 msk margarin
3 msk vetemjöl 1 liter vätska nässelspadet + ca 4 dl mjölk
1 bujongtärning

ev salt och lite peppar kan också smaksättas med lite vitlök

skölj nässlorna mkt noga.
koka i fem minuter
krama ur vätskan på nässlorna, spara spadet.
hacka de kokta nässlorna fint.
smält smör i en kastrull, rör ner vetemjölet och späd med lite vätska i taget, ha i buljongtärningen och alla övriga ingredienser, koka soppan ca 5 minuter kanske tio.
Ät med klyftor av kokt ägg.

Minna

fredag 18 april 2008

TAGINE - marockansk gryta!

Sent ska syndaren vakna. Äntligen har jag införskaffat en tagine. Såhär ser den ut.

Marockansk gryta kan varieras i oändlighet. I Marocko lagas den traditionellt i ett speciellt lerkärl på glödande kol. Men man kan lika väl göra den i en stekgryta eller i en ugnslergryta, då blir den allra mest likt den ursprungliga varianten i Marocko. Eventuellt kallas rätten Gamilla när den görs i kastrull och inte i lergryta. Det finns tusentals recept på Tagine. Men grunden är densamma.

Ingredienser:
Kött, fågel eller fisk
Oliver
Tomater el. tomat på burk
Lök
Valfria grönsaker
och rotfrukter
Potatis, som halveras eller klyftas
Olja t ex olivolja
Smör (kan uteslutas)
Kikärter (om grytan är till Couscous)
Om man så vill, torkad frukt (vilket jag personligen inte är förtjust i).
Buljong eller lite fond efter smak. Jag kör grönsaksbuljongtärning, funkar till alla varianterna.



Grundrecept: Kött och lök fräses i olivolja och ev smör, en halv burk krossad tomat tillsättes, eller skalade färska tomater, då kramar man ut kärnorna och använder själva "tomatköttet". Om man gör en fisktagine, börjar man med grönsakerna, eftersom fisken har en kortare tillagningstid. Lägg i dina favoritoliver samtidigt, jag använder gärna svarta. Krydda (se kryddor nedan) och salta. Lägg i grönsaker, till exempel morötter och broccoli. Samt potatis, delade i halvor eller klyftor, späd med buljong. Och häll lite olivolja över hela anrättningen. Låt puttra tills allt är klart. Antingen i en stor stekgryta, eller i lergryta i ugn. Det blir nästan ännu godare!


Man kan göra Tagine med nöt-, lamm-, eller griskött, dock inte gris om man ska ha en muslim till bordet, men annars går det bra. Kyckling eller fisk är gott också! Och t o m köttfärs som formas till biffar och då kallas Kefta. Om man gör grytan med fisk kan man ha ännu mer lök i och tex russin. Om man använder nötkött, måste man låta köttet, tomaten, löken och oliverna puttra längre innan man lägger i grönsakerna.

Exempel på kryddor:
Peppar, paprikapulver, lite cayennepeppar, spiskummin, ingefära, kardemumma och kanel är de kryddor som jag oftast använder i en Tagine. Snåla inte med spiskumminen. Saffran är underbart om det ska bli en Tagine som ska användas till Couscous. De kryddorna som här används mest som brödkryddor duttar man bara ner lite grann av. Det ska INTE smaka kanel men det ger en fin touch. Gurkmeja anges ofta som krydda i marockansk mat, men man kan lugnt strunta i gurkmejan. Gurkmeja är en tråkig krydda tycker jag, som smakar fadd strumpa och används mest för färgens skull. Men rätten blir vackert rödfärgad som den är, av tomater och paprikapulver, och gul om man tillsätter saffran. Man kan också använda "colorant", tror det är ett syntetiskt färgpulver, vad det innehåller vet jag inte och det finns inte att köpa i Sverige, så vitt jag vet. Men det ger en nästan klargul ton till maten. I Frankrike har jag sett att det går att köpa.

Rätten serveras med nybakt bröd. Om man vill göra en Tagine till Couscous, kan man ha mer vätska i grytan samt saffran. Rotfrukter passar bra och även pumpa, squash och tex kikärter.

I och med
att alla ingredienserna får puttra tillsammans blir skyn en mustig sås med näringsämnena i behåll. Potatisen blir kalasgod eftersom den tar smak av grytan. I Marocko läggs anrättningen upp på ett stort fat och man äter från detta fat med högerhanden. Tummen, pekfingret och långfingret används att fiska upp maten med. Observera att man måste hålla sig på sin sida fatet, man sitter inte och petar med fingrarna i maten på någon annans sida. Är man gäst kan dock hända att någon puttar över en riktigt fin bit kött på ens sida, som en artighetsgest./ Boel


På bilden ovan syns ett tunisiskt och ett marockanskt couscousfat. Jag använder dem oftast som fruktfat.

foton©boelzetterman2008

FYLLDA PAPRIKOR MED MATVETE & MYNTAYOGHURT

Jag har en paket matvete i skafferiet som uppfodrande stirrar på mig, men har ingen aning om vad jag ska göra med det. Tills nu. I dagens Aftonbladet hittade jag ett recept som verkar jättegott och så gillar jag paprika i alla former också. Jag rev ut receptet ur tidningen och råkade riva det mitt itu. Så för att inte glömma lägger jag nu receptet här. Utan att ännu ha provat det. Det står 3 paprikor i receptet, men ska vara till 4 personer, så jag ändrade helt enkelt antalet paprikor, tror Tryckfelsnisse kan ha varit framme.

För 4 personer
2 röda paprikor
2 gula paprikor
3 dl kokt matvete, se koktid på förpackningen
1 dl finskuren purjolök
rivet skal och saft från 1 citron
kallpressad rapsolja
tunt skuren ölkorv, ca 1 dl
150 g smulad fetaost
Salt och peppar
2 msk sweet chili-sås


Yoghurt med mynta:

2 dl yoghurt
1 dl finskuren färsk mynta
Salt och peppar
1 msk ljus sirap

Gör så här:
1. Blanda ihop matvetet med löken, citronskalet, korven och fetaosten.
2. Smaksätt med salt, peppar, kallpressad rapsolja och citronsaft.
3. Skär av locket på paprikorna, skär dem rena. Fördela fyllningen i paprikorna och lägg på locket.
4. Ställ tätt i ugn och baka på 220 grader i ca 20 minuter. Paprikorna ska hinna bli lite mjuka och få färg.
5. Rör ihop yoghurt, mynta, sirap, salt och peppar i en skål och servera till de nybakade paprikorna.
(receptet var "Mat-Tinas")
/Boel

söndag 6 april 2008

Yvonnes tips på GI-mat!

Frukostar:
Havregrynsgröt är jättebra. Alternativ att blanda med är t ex två ägg i stekpanna, rör om så att det blir äggröra med lite salt och peppar. Någon skiva rökt lax till, eller skinka eller annat. Tomater, någon morot eller så. Eller min favvofrukost, blåbär, hallon och fryst mango tillsammans med keso, lite youghurt, några valnötter och lite flytande honung.

Sedan kommer luncher här då.
Snabb linssoppa: Fräs purjo eller annan lök samt morot i små bitar. Häll på cayennepeppar, salt och kanske vanlig nymald peppar. Kycklingfond, grönsaksfond eller annan buljong. Men köp en utan härdat fett, Renee Voltaires Lantbuljong är en av de få som inte har härdat fett. Häll i en tetra med röda linser från Go Green. Klart.

Quinoasallad, 1 dl quinoa som kokas i 2 dl vatten, lite svarta bönor, 1 avocado, 1/2 rödlök, några skivor kalkon skuren i bitar, olivolja, balsamvinäger, kryddor.

Stekt ris med räkor och grönsaker: 1.5 dl kokt råris. 100 g skalade räkor, 1/2 röd paprika i små bitar, 2 dl broccolibuketter, lite sambal eller annan krydda. Värm 1 msk olivolja och fräs alla ingredienser. Vänta med räkorna så att de bara värms upp. Krydda med salt och peppar.

Kycklingsallad med avocado och limesås. Tag 1/2 burk svarta bönor, häll på 1/2 msk olivolja och 1 tsk vinäger. Skär en stekt kycklingfilé i bitar. Lägg tillsammans med bönorna, 1 tomat i bitar, 1/2 avocado i en skål. Gör en dressing på 1/2 dl 10% kesella, 2 msk créme fraiche, rivet skal och saften av 1/2 lime, Salt och peppar.

Zucchini och chevrégratäng. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 1 ägg med 40 g chevré och 3 msk creme fraiche. Blanda ner 100 g riven zucchini, salt och peppar. Häll smeten i en ugnsfast form. Låt stå i ugnen 20 minuter. Servera med sallad och rökt skinka.

Kikärtssallad med Chévre och kyckling. Blanda 1/2 burk kikärtor, 1 stekt kycklingfilé, 1/2 paprika i små bitar, någon dl kokta Haricots verts, 50 g rostade solrosfrön, 25 gram chévre. Häll över 1 msk olivolja och 1 tsk vitvinsvinäger. Salt och peppar. Lite groddar på toppen är gott.

Mexikansk fullkornstortilla: 1 tortilla av fullkorn. 1 dl stekt mager nötfärs. 1/2 burk svarta bönor. 6 halverade körsbärstomater och 2 msk minifraiche.
Gör även en avocadoröra av 1 avocado, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm svartpeppar, 1 krm mineralsalt och 2 tsk citronsaft. Gör röran och lägg sedan alla ingredienserna på ett varmt tortillabröd. Rulla ihop.

Middagar:
Sesamgrillad lax: Tag en laxfilé per portion. Sätt ugnen på 200 grader. Häll teryakisås i en skål och sesamfrön i en annan. Skär laxen i kuber, doppa i såsen och rulla i sesamfrö. Lägg i en ugnsfast form. In i ugnen i 15 minuter. Till serverar jag lite bulgur och en sallad på späda salladsblad, avocado och massor av coctailtomater. Höjdare!

Köttfärssoppa: Tag alla möjliga rotfrukter och riv grovt. Morötter, palsternacka, gulbeta, kålrot eller andra. Skiva en rödlök och hacka en eller två vitlöksklyftor. Fräs nötfärs, ca 100 g per person är lagom. Fräs sedan med rotfrukterna. Häll på tomatpuré, kanske en dutt ketchup, paprikapulver, buljong eller fond, krossade tomater och goda kryddor. Häll över lagom mängd vatten.

Laxsoppa med sötpotatis och spenat: 2 portioner: Värm upp 2 msk olivolja eller rapsolja, fräs 1 lök, 100 gram strimlad purjo och 1/2 tsk citronskal i några minuter. Tillsätt 1 l vatten, 1 tärnad sötpotatis, 2 msk grönsaksfond, 1 lagerblad, saften från 1 citron och låt koka ca 10 m inuter. Lägg i 300 g laxfilé i kuber och 50 g färsk babyspenat. Krydda med salt och peppar.

Rotfrukter med kyckling: Tag alla rotfrukter du kan hitta på. Tag med en eller två rödlökar och några vitlöksklyftor. Lägg på helst färska örter, salt, peppar och olivolja. Blanda runt. Lägg på portionsbitar av kyckling, pudra över paprikapulver, salt och peppar. Tjoff in i 225 grader, kanske en trekvart. Tzatziki är gott till.

Kyckling med varm grekisk sallad; 1 portion. Koka 1 dl quinoa och salta. Skär 1 tomat och 1/4 röd paprika i alvstora bitar och 1/4 rödlök i tunna skivor. Skär 1/4 paket fetaost i kuber. Stek 1 kycklingfilé i rapsolja och kanske lite smör. Stek färdigt på låg värme. Hetta upp lite olivolja i en annan stekpanna, lägg i tomat, paprika, lök och fetaost. Fräs på hög värme i en minut och blanda sedan med några salladsblad, gärna ruccola. Tillsätt lite balsamvinäger, salt och peppar. Servera med den stekta kycklingen.

Viktigt är att hålla blodsockret på jämn nivå så mellan måltiderna äter du även två mellanmål. Det kan vara en frukt, lite grönsaker, ett hårdkokt ägg, några magra ostbitar och skinkskivor, ett knäckebröd med makrill i tomatsås, en smoothie på bär och youghurt, lite nötter och frön eller ett riktigt grovt bröd med skinka och tomat.

Lovar, du kommer att vara mätt, bli pigg och dessutom gå ner i vikt.

Några av recepten är från Pauluns GI-månad och från Klaras Goda GI-dagar. Andra recept är hemskapade.

Yvonne