lördag 29 maj 2010

Krögargryta2


Min morfar jobbade som hisspojke på Kramer hotell i Malmö från det att han var tretton år. Han jobbade sig upp i restaurangvärlden och blev sedermera krögare på några av de finare restaurangerna i Sverige, såsom Ystad Saltsjöbaden sommartid och Sturehof i Stockholm. Denna grytan är förärad min morfar och tant Birgit, morfars tredje fru. Hon var en stjärna på matlagning och den här smakar min barndoms husmanskost. Morfar dog när jag var sju år och hans eleganta uppenbarelse har med tiden antagit mytiska dimensioner. Han var sprungen ur en svunnen tid och a selfmade man. Jag var lite rädd för honom, men beundrade honom oerhört.


Ingredienser:
Fläskkotletter, 3-4 stycken
Några lufttorkade skivor salami
Kelda gräddsås 1 pkt
Crème Fraiche 2 msk
En rejäl dutt kinesisk soja
Ev. lite vatten
Salt och svartpeppar
Gärna lite färska örter, lite oregano, timjan mm
att riva ner i såsen.

Stek kotletterna tills de har fin färg, klipp ner små strimlor av salamin.
När detta är stekt häll på gräddsåsen, dutta i Crème fraichen och sojan.
Salta peppra, späd såsen om det behövs (det behövs). Låt nu allting puttra
en stund tills alla smakar förenar sig.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och valfria grönsaker. Jag serverade mig själv en saltgurka och
lite sallad till. Grymt gott!!!/Boel


fredag 28 maj 2010

Tryfflar

Det tog flera dagar att få till den motsträviga smeten. Igårkväll tog jag ut den ur kylen, där den låg stenhård i en kastrull, lät den bli lite varm, och kunde då äntligen forma tryfflarna. Nu är de i frysen, tills nästa vecka då de ska bli presentförpackade. För recept se filmen: How to make truffles./Boel

How to make truffles

söndag 23 maj 2010

Två härliga grytor med mild smak från mellanöstern

Jag och min vän Thomas arrangerar spelningar för utländska rock'n'rollband här i Stockholm. Banden är ofta trötta efter många veckors turné, med allt vad det kan innebära; sena nätter, sova på golv och soffa, junkfood, långa bilresor och hela tiden vara omgiven av folk. Därför försöker jag skämma bort dom lite extra när de kommer, med nyttig, varm mat lagad med kärlek! Nu senast gjorde jag en härlig iransk kycklinggryta med smak av citron, mynta och vitlök. En len, underbart god gryta, bara lite blygt syrlig. Våra utländska gäster blev väldigt försenade och när förbandet ätit glömdes grytan puttrande kvar på spisen i tre timmar - det var ingen nackdel. Serverade den med bulgur, sallad, tsatsiki och hembakat bröd. Jag följer aldrig recepten slaviskt- men jag har utgått från detta recept.
Nedan följer också en sabbatsgryta som jag tycker mycket om! Båda dessa grytor serverar jag till en lätt kryddig bulgur som jag komponerat själv. Alla recepten är mycket tacksamma att laga till större sällskap. /Lotta


KHORESHTE BADENJAN
Kycklinggryta med aubergine

4 portioner
1 kilo kyckling i portionsbitar
2 auberginer i 1-2 cm tärningar
1 stor finhackad gul lök
1/2-3/4 dl gula linser (jag tog gröna)
1 burk passerade tomater
2-3 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor (jag tog mer!)
1/4 + 1/4 tsk gurkmeja
1-2 msk torkad mynta
1-2 tsk strösocker (jag tog honung)
2-3 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Salta auberginen rikligt och låt de svettas i en halvtimme.
Hetta upp 3 msk olja i rymlig kastrull, stek löken i hälften av gurkmejan. Rör ner kyckligbitarna och bryn till vacker färg. Tillsätt vitlök, tomat, vatten och tomatpuré. Krydda och puttra under lock i 15-20 minuter.
Tvätta auberginen och torka. Stek den i olja och gurkmeja. Rör ner auberginen och linserna i grytan och tillsätt citron, mynta, socker. Småputtra ytterligare 30 minuter (min stod som sagt på spisen i timmar!). Ha i mer vatten om det behövs. Oj, så god! Servera gärna med tsatsiki och bulguren nedan.


CHAMIN
israelisk sabbatsgryta

6-8 portioner
300 g vita bönor
vatten till blötläggning
600-800 g grytbitar av nötkött
2 stora hackade lökar
500 g skalad och tärnad (3x3 cm) pumpa (när jag haft svårt att hitta har jag ersatt med
sötpotatis, vanlig potatis och/eller morötter. Bara sötpotatis tycker jag blir för sött)
3-4 msk olja
4 msk tomatpuré
1 liter vatten
1/2 tsk cayennepeppar
salt och svartpeppar


Lägg bönorna i blöt i minst 12 timmar. Koka i ca 45 minuter. Det går bra med färdigkokta bönor också! Kikärter funkar också. Fräs lök och kött i olja, tillsätt tomatpuré. Krydda och stek ytterligare 5 minuter. Häll i vattnet och de vita bönorna, koka ca 30 minuter. Skumma av. Tillsätt pumpa (eller alternativ) och låt det hela sjuda på mycket svag värme hela natten. Tillsätt mer vatten om det behövs och rör då och då. Blir godare ju längre de kokar. Kan koka mellan 7-15 timmar.



MIN FAVVOBULGUR

Här har jag inget recept att luta mig mot, men jag tror det skulle se ut ungefär så här;

5 dl bulgur
1 liter vatten
1/2 tsk harissa
2 grönsaksbuljong
1/2 msk gurkmeja
1/2 msk spiskummin
en rejäl klick smör
torkade aprikoser
salta cashewnötter

Koka upp allt utom bulgur, nötter och aprikoser. Ta från plattan och klipp ner aprikoser efter smak. Häll i bulgurgrynen och rör om. Täck med lock. Godast ljummen. Innan servering: häll upp på fat och lufta och strö över hackade cashewnötter.

tisdag 18 maj 2010

Very hot but elegant salsa بويل صلصة


Upptäckte att jag inte har någon riktigt stark krydda och rumstrerade runt i orientbutiken. Tog en stark paprikapåsa, la tillbaka, het thaichili, la tillbaka, färska chilifrukter, la tillbaka, torkad piri piri, la tillbaka. Fastnade till slut för en burk harissa, nordafrikansk pepparblandning, gjord på pepparfrukter och vitlök, mycket het - oätlig i sitt rena skick, rusade hem och tänkte, men vad ska jag göra? Gjorde följande:

Ingredienser
1 liten burk harissa
1 paket cocktailtomater
4 vitlöksklyftor (kunde haft fler)
1 dl olivolja
1 skvätt soya
1 msk sesamolja
färsk basilika, några blad
pressad citron
flingsalt
1-2 msk acasiahonung (smaka av)
färsk oregano


Mixade tomaterna, vitlöken och det mesta av olivoljan med en stavmixer. Rörde i harissan och de andra ingredienserna, smakade av med flingsalt och citron och repade i lite färsk oregano. Det blev GOTT - mycket hett med både sälta och sötma och kommer att gå åt i sommar, det är jag säker på, både som tillbehör och i t ex köttgrytor. Överst hällde jag på ett lager olivolja, klassiskt husmorsknep för att mojmoj ska hålla längre./Boel

foto©boel