tisdag 31 december 2013

Vegetarisk nyårsbuffé

Man måste ju inte äta kött varje dag.

Bara för att det var roligt att äta något annat och att det följde en viss tillfredsställelse i att vara djurvän åtminstone denna dag. Buffén bestod av ugnspotatis med timjan och olivolja, vegetariska vårrullar (inköpta i orientbutik) med japansk soja och sweet chilisås, en ratatouilleliknande gryta med crème fraîche, en sallad med ruccola, rostade pumpakärnor, kikärtor, strimlad rödkål, hackad röd lök mm. I en vinägrett bestående av balsamvinäger och olivolja. Olika ostar och två olika sorters hembakta bröd, ett grovt rågbröd och ett rostbröd typ franskbröd. En enkel fruktsallad med mandarinljuice, banan, mandarinbitar, äpple, hasselnötter och en skvätt yoghurt. Det smakade lyxigt alltihop och inte saknade man kött. /Boel

söndag 27 oktober 2013

Potatis/spenat/blomkålsmos, med älgfärsbiff, fläskkotlett, ruccola och rostade pumpakärnor.

"Gröna" tillbehör till kött. Självklart kan man göra 
moset även på andra grönsaker och/eller rotfrukter.

Koka lika delar potatis, blomkål och spenat i saltat vatten tills potatis och blomkål är mjuka (spenaten hänger med). Mixa ihop med en klick smör och ev lite basilika. Salta och peppra efter smak. Till detta hade jag redan färdiga älgfärsbiffar se recept HÄR. Samt helt vanlig stekt fläskkotlett. Det hade blivit lite sky när jag stekte fläskotlett så den fick vara med.

Salladen är vidunderlig. Ruccola och rostade pumpakärnor. Lägg de grönaktiga kärnorna på en tallrik, strö över lite flingsalt och ringla över en god olivolja, sätt tallriken under grillen i ugnen. När de blir bruna och börjar "poppa" är de klara.  Lägg ruccolan underst på ett fat och pumpakärnorna ovanpå. Ringla över lite mer av den goda olivoljan samt vit balsamvinäger.

Det blev en kombination av mjukt, hårt, salt, syrligt och lite sött (balsamvinägern) som var väldigt god. /Boel

Älgfärsbiffar med ricotta och rödpeppar

500 gram älgfärs
3-4 matskedar ricotta,
1 ägg
2 krossade vitlöksklyftor
salt efter smak
svart- och rödpeppar
rökt paprikapulver (kan ersättas av vanligt paprikapulver)
torkad eller färsk timjan
smör


Hacka och fräs löken, låt svalna, blanda allt till en smidig smet i en bunke, pressa vitlöksklyftorna direkt ner i bunken och forma till biffar, stek i smör tills ytan är läckert brun, lägg över biffarna i en form och låt dem bli klara i ugnen, ca 15 min i 175 grader. /Boel



Jag gillar att behandla viltkött som vilket kött som helst. Det här var en
schysst variant på pannbiff.  Gick snabbt som tusan att göra dem. Gott!

tisdag 30 juli 2013

Falsk kapris - inlagd indiankrasse

När krassen blommat ut blev de till dessa kaprisliknande frön. Varvade salt och hällde kokande äppelcidervinäger över dem. Nu ska de stå ett par dygn sedan tänker jag marinera dem i vitlök och olivolja. /Boel

Enkelt och vackert från egna rabatten.

måndag 17 juni 2013

FIsk (gös) i folie

Så enkelt att det kanske blir fjantigt med att lägga ut receptet. Men här är det. Ta gös eller annan valfri fisksort, fryst eller fäskt. Lägg i ett folie klicka över smör, ringla över lite god olivolja, salta (gärna flingsalt), peppra (gärna mortlat, som jag just nu har dille på... 5 pepparsorter som jag mortlar...). Klicka på riven pepparot, lite dill, kram ur en halv citron on the top. In i ugn tills köttet vitt och genomkokt. Servera med potatis. /Boel


Vackert, enkelt och gott.


lördag 25 maj 2013

Pistou - sydfransk variant av pesto

Lyxig örtsås med små medel.


Pistou, denna magiska örtsås med rötter i Romarriket. Två varianter uppstod senare, i Italien peston och i södra Frankrike och Provence pistou. Endast rapsolja (minst en dl), ett par klyftor vitlök, en kruka basilika, riven parmesan eller dito, jag tar faktiskt det där billigare färdigriven padamovarianten i påse som finns i varje affär. Mixa ihop med stavmixer. Den är suverän till sallader, grönsaker, stekt kött eller fisk och förstås till pasta.

Av någon anledning är denna sås faktiskt väldigt god till kokt potatis.
Inte kostar den många kronor heller. Den är dessutom extremt dryg. Ja, jag sjunger pistouns lov. Har lärt mig göra den av Sophie från Provence och sedan har jag fört det vidare i bekantskapskretsen, så nu kan vi sjunga dess lov i kör./Boel

Ayran




Läskande yoghurtdryck från Mellanöstern. Jag tar en tredjedel youghurt, kallt vatten,  några blad grönmynta och en dutt salt. Supergod och nyttig, speciellt när det är varmt och man förlorar vätska och salter. Den ska serveras iskall. /Boel

onsdag 15 maj 2013

Kroppkakor som i Småland

Oh så gott. Potatisklimp med fläskmoj innuti är ju vad det är och faktum 
är att rätten har sin motsvarighet i nästan varje land i världen.

Jag lagade kroppkakor enligt nedan recept. Noteras bör att det kvrävdes mer mjöl än i receptangivelsen, snarare 4 dl än 2,5 dl plus att jag formade kroppkakorna i handen istället för som i beskrivningen nedan./Boel

Copyright foton: Boel

Såhär:

Kroppkakor  med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar. 

4 port kroppkakor

Ingredienser:

  • ca 1 kg potatis, mjölig
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl (tillsätt mer mjöl om kroppkakedegen är för lös - den ska gå att forma till fyllda bollar)
  • 1 tsk salt
  • Fyllning till kroppkakor: 100 gram rimmat fläsk
  • 100 gram rökt skinka (eller ytterligare 100 gram rimmat fläsk)
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk smör
  • 2 krm kryddpeppar

Tillagning:

  1. Koka potatisen.
  2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
  3. Gör fyllningen till kroppkakorna: Skär fläsk och ev. skinka i tärningar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk och skinka. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
  5. Gör degen till kroppkakorna: blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor.
  6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
  7. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt.
  8. Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter - totalt ca 10 minuter. Tag upp med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.

Receptet är lånat HÄRIFRÅN.



Det är något med att mortla som är djupt tillfredsställande och när 
jag mortlade kryddpepparkornen spred sig en härlig pepprig doft i köket.


Efter en stund flyter kroppkakorna upp i vattnet, då börjar de bli klara. Matmagi.


Mycken möda men rätt litet besvär resulterade i det här fatet med färdiga kroppkakor
minus en som åkt ner i magen. Ett par korringeringar nästa gång. Upptäckte mot slutet
att det blev lättare att forma kroppkakorna om jag fuktade mina händer med vatten.


onsdag 17 april 2013

Crème caramel eller Flan eller Brylépudding

Det här var pulvervarianten. Men den blev vacker att titta på och smakade gott också. Crème caramel på franska, flan på spanska och brylépudding på svenska. Men det visste säkert alla redan.



tisdag 16 april 2013

Panerad fläskotlett med falsk tartarsås och rostade rotfrukter


Marinera kotletterna i olivolja och hackad vitlök i minst 6 timmar. Vänd sedan kotletterna först i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Salta försiktigt, gärna med örtsalt och stek i en blandning av olivolja och smör. MEN se upp. De får inte bli överstekta. När du har fin stekyta lägg ett lock på och stäng av plattan så att kotletterna blir färdiga på eftervärmen.

Hacka valfria rotfrukter t ex palsternacka, morötter och kålrot. Lite potatis funkar också. Ringla olivolja över och salta. Låt stå i 225 graders ugn tills färdiga.

Tartarsåsen:
majonäs
crème fraiche
hackad inlagd gurka
finhackad gul lök
en dutt finhackad basilika.

Hacka och blanda. Tillsätt mer av allt tills du är nöjd med smaken. Det ska smaka skitgott!

Lyckas man med köttet, så är detta en gudomligt god maträtt. Lite fet men på det där balsammjuka sättet att åtminstone jag blir lycklig. Det går att byta ut rotfrukterna mot vilken sorts potatis som helst, det blir också gott till tartarsåsen. /Boel


Lite tysk/ungersk/tjeckisk inspirerad maträtt.

onsdag 10 april 2013

Variant på Mikas linssoppa - Lyckosoppa


Nytto-nytto-lyckosoppa.  Serveras med yoghurt och hackad rå grönsak, till exempel paprika.
Jag har döpt den till Lyckosoppa, eftersom man blir lycklig av den.

Mika bjöd mig på linssoppa. Jag fick låna en receptbok med grundreceptet, tror boken hette Världens kök. Här följer ett modifierat recept, som jag och min kära mor som är på besök idag ska äta till lunch. 

Det viktiga är att fräsa färsk hackad ingefära, massor av vitlöksklyftor samt gurkmeja i en blandning av smör och olja. Tillsätt därefter vatten eller buljong,  röda linser och valfria grönsaker. Idag tog jag hela cocktailtomater och bladspenat. Hacka dessutom ner en chilifrukt eller piri piri efter smak. Krydda med t ex milt paprikapulver, lite svartpeppar, pyttelite kanel, kardemumma och rätt så mycket spiskummin. Smaka av med salt.

Låt puttra tills klart, men gärna längre, gärna en timme eller mer. Sedan kan en sådan här underbar soppa få stå på spisen hela dagen tycker jag, så kan man värma på den och äta lite då och då. Den ska vara tjock i konsistensen, men späd med vatten om den blir väldigt tjock. Smaka av och salta och krydda mer vid behov.

Och NU folks, the very special thing. Hacka en grön, röd eller gul paprika och servera detta samt naturell yoghurt "on the top". Det är något av en smaksensation med den krispiga paprikan i den krämiga soppan. Spännande och väldigt gott!

Om man vill ha en ännu matigare soppa kan man slänga ner en näve bulgur eller matvete i den. /Boel

fredag 5 april 2013

Snabbinlagd gurka och andra grönsaker om man vill

Koka upp en ättikslag. 1 dl ättika till 6 dl  vatten och 2 dl socker. Strax innan lagen kokar upp, lägg i grovt skivad gurka, paprika, lök eller vad du vill. Morötter, tomater ja allt skulle kunna passa. Låt hela alltet koka upp, låt svalna och häll på desinficerade glasburkar. Och det gör man t ex genom att lägga in dem i ugnen och hetta upp dem i tio minuter till 70 grader. Hej och hå. Tjat, tjat. tjat...Jag har skrivit detta tusen gånger. Detta om burkarna, men man vet aldrig om någon okunnig själ läser detta och för första gången ska konservera något, enligt denna metod som jag lärt mig av nu 87-åriga Hildur. /Boel

Vackert att titta på och helt traditionellt inlagt förutom att jag stoppade ner lite 
röd paprika och lök också. Men man kunde nog stoppa ner allt möjligt.

onsdag 3 april 2013

Hemmagjord ansiktsmask och andra hemmagjorda skönhetsprodukter

Det säger slurp när den torra vinterhuden riktigt suger in fukten i den här masken. Råkar man kladda lite mycket runt munnen kan man slicka i sig ansiktsmasken.

Överhuvudtaget blir jag alltmer skeptisk till de syntetprodukter man köper. Jag har helt slutat med vanligt schampo, utom ett som jag köpt på orientbutiken som innehåller henna, men i övrigt använder jag just nu Urtekrams naturschampon. Man kan hälla annat i håret också. En blandning av pressad citron och olivolja är jättebra som inpackning för kalufsen. Utav vanligt strösocker och olivolja kan man göra en jätteskön pejling när man tar ett bad.

Sedan kan man koka örtinfusioner och ha som ansiktsvatten. Jag har en som innehåller ringblomma och timjan. Koka upp vatten med valfria örter och låt svalna, sila sedan bort örterna. Men nu var det ansiktsmasken det gällde.

Blanda en skvätt naturell yoghurt, en klick honung, en slatt olivolja och havregryn. Dutta detta på ansiktet. Det känns superskönt. Tvätta av med ljummet vatten efter en kvart. Sedan finns det ju "aspirinmask", som en kompis till mig är varm förespråkare av och faktum är att den är lite antirynk sådär. Krossa aspirin och blanda med lite olivolja, dutta detta i ansiktet och låt sitta så länge du orkar.

Äggvita är bra som uppstramare också. Äggulan kan man då smeta in i håret som får sig en proteinboost. Slutligen finns ju klassikern gurkskivor på ögonen. Underbart lyxigt med ett enkelt medel. Dröm dig bort till bättre tider medan du sluter ögonen och låter gurkans mineraler och fukt få liv i din trötta blick. /Boel



Fullt så skön blir man inte utan ett photoshopfilter. Men det känns ungefär såhär. 
Eventuellt är allt ovanstående självklarheter. Men kanske värt att påminna om i vardagshetsen
då man tenderar glömma det enklaste och kanske det viktigaste, att ta hand om sig själv.

Fylld fläskfilé

På senare tid har jag börjat använda kötttermometer och det är verkligen tacksamt
när man till exempel tillagar kött i ugn. Jag brukar googla köttets innertemperatur.

1. Snitta upp fläskfilén och fyll med t ex ost. Här har jag lagt i fetaost och hackat några soltorkade tomater (inlagda i olja och örter), kryddat med timjan, oregano och rökt paprikapulver.

2. Bind ihop med hushållssnöre. Salta och peppra runt om, jag hade även lite krossad torkad vitlökspulver på.

3. Fräs i lika delar olivolja och smör. Hetta upp smör och olivolja rätt rejält först.

4. Ställ in i ugn tills köttet fått en innertemperatur på ca 70 grader. Låt sedan köttet vila en stund i folie.

5. Servera med t ex potatis & blomkålsmos. Det gör man som vanligt potatismos. Det går att använda bara blomkål också.

Bon Appétit/Boel

måndag 25 mars 2013

Marockansk gryta på svenska

I lördags lagade jag en riktigt god marockansk gryta, fast på svenska, eftersom jag hade fläskytterfilé i stället för lamm, nöt eller kyckling. En marockansk gryta ska stå länge i ugnen och sprida härliga dofter i köket. En känsla av hemtrevnad sprider sig då. Jag vet att jag tjatar om detta, men det är så himla lyxigt att tillbringa en lördag med ett sådant väldoftande och välsmakande långkok. Ibland blir det inte lika bra förstås. Men i lördags blev grytan mer eller mindre perfekt i smak och konsistens. Grönsakerna smalt i munnen och det möra köttet hade en rejäl stekyta och simmade i en mustig sås som var ljuvlig att doppa brödet i. Jag hade ett vitt bröd till, som jag bakat själv och tog fram från frysen. Men vilket vitt bröd som helst duger, bara det är osötat.

Ingredienser:
2 gula lökar
2 stora squash
1 liten burk krossade tomater (ca 200 gram)
ca 600 gram fläskytterfilé
2 morötter
4 potatisar i halvor
1 halv burk figaro oliver med piment (undvik Icas, de nya på marknaden, smakar fan, de är inte mogna...)
1 röd paprika
1 bit färsk ingefära

Dela allt i rejäla bitar, inget finhackande. Squashen delades i två hälfter, varje morot blev i två delar osv, köttet delades i 100 gramsbitar. Lägg allt i en "tagine", dvs en rund lerform med konformad topp, köttet i mitten och grönsakerna runt om - eller i en annan ugnsform.

Krydda rejält med
spiskummin
chermoula - marockansk kryddblandning som bl a innehåller just spiskummin, men man kan ändå behöva mer av de "typiska" taginekryddorna, som egentligen är fler än de här, men de här funkar bra för att ge den där typiska nordafrikanska smaken. 
milt paprikapulver
gurkmeja
peppar
salt
1 lagerblad
flingsalt
ev lite piri piri, men en tagine får aldrig vara "het". Bara mustig, vill man ha hetta kan man servera harissa till, en nordafrikansk pepparsås, som framförallt tunisierna är galna i.

Ringla rikligt med en riktigt god olivolja över det hela. Häll över 2 dl vatten. Ställ nu hela alltet i en kall ugn och sätt ugnen på 225 grader. Låt stå i ugnen ca 1,5 timme. Kolla sedan om den är klar. Om inte låt den stå en stund till. Gör man som ovan så smakar rätten såsom en tagine ska smaka. Det lovar jag. Även om man använder figaros oliver, burktomat samt fläskkött.

Tagine, eller tajine som det också skrivs är en av mina paradrätter och jag upphör aldrig att vare sig laga eller prata om den. Den kan göras på tusen sätt och om det har jag snart skrivit tusen gånger.


Läs mer om rätten Tagine, som ibland stavas Tajine, HÄR eller HÄR.


måndag 18 mars 2013

Ugnstekt kyckling & potatisgratäng - ett lyckligt äktenskap

Jomenvisst blev kycklingen saftig av att ligga i saltlake, skulle dock velat haft mer örter i laken, även vitlök. I ärlighetenens namn så föredrar jag nog kycklingen antingen stekt i lergryta eller i gjutjärnsgryta, tycker det blir oöverträffat, men den blir förstås inte lika tjusig som den här, godast blev skinnet, det blev i o för sig oöverträffat.
Har den senaste tiden snubblat över flera recept, när kyckling som ska stekas eller grillas först får ligga i saltlake.

Saltlake med örter
4 liter vatten 8-12 stora matskedar salt, timjan,
1 stort lagerblad, torkad dragon

Låt laken svalna. Lägg kycklingen i laken, bind ihop med hushållssnöre. Ställ kallt i 12-15 h.

Glace:
sweet chillisås, kinesisk soya, vitlökspulver,
paprikapulver & saft från en halv pressad citron.

Nu är allt klart, potatisgratängen står i ugnen. Fräste ömsint hackad vitlök i smör, täckte den skivade potatisen i vispgrädde och smör/vitlöksblandningen. Saltade och pepprade. Skyn från kycklingen ska duttas ovanpå hela rätten och röd vinbärsgelé blir toppen till detta.  /Boel

Jag är inte världens fan av potatisgratäng, men med äkta smör, vispgrädde och vitlök, tycker jag inte att det kan misslyckas. Ikväll ska vi äta detta och jag hoppas på ett lyckligt äktenskap mellan gratäng, kyckling, sky och vinbärsgelé.

söndag 17 mars 2013

Älgchilli med canellonibönor och piri piri

Ett underbart långkok med grytbitar av vilt men det går lika bra med nötkött.

älgkött i grytbitar
hackad gul lök
krossad tomat
tomatpuré
canellonibönor på burk
vitlöksklyftor
paprika
peppar
salt
timjan
spiskummin
torkad piri piri (utan kärnorna)
rödvin
oregano
delikatesspaprika
rökt paprikapulver
torkad vitlök
Chermoula (marockansk kryddblandning)

Fräs köttet, i med allt utom bönorna. Krydda och låt puttra i 2 timmar. Smaka av då och då och krydda mer vid behov. Sista halvtimmen får bönorna koka med. /Boel

En värmande chilli gjord på älgkalv.

Pepparrotskött med torkade aprikoser och potatismos

Lät grytbitar av fläsk som jag först fräst, puttra med lök & riven pepparrot. I åkte även några torkade aprikoser och cocktailtomater. Massor av timjan och vitlök. Det blev jättegott trots den lite lustiga smakkombinationen.

Potatismosen innehöll förstås äkta smör och mjölk, salt och vitpeppar. Vintermat./Boel


Riktigt värmande mat och jag var också sjuk och kände att min kropp krävde nyttigheter.


fredag 22 februari 2013

Pizza à la Boella

Det viktigaste är att pizzadegen blir tunn och det roligaste är att den blir himla god
med rätt få saker som topping. Tomat och ost räcker långt. Och vitlök och örter, den 
här dagen hade jag dock även bacon på. Men man kan förstås ha annat på också.
Ingredienser:
jäst
vatten
krossad tomat

vitlök
riven ost (typ Gouda eller emmentaler)
hackad färsk timjan och oregano
eller torkad oregano och timjan.
olivolja

ev bacon
ev piripiri

Gör pizzadegen såhär

Blanda 25 gram jäst, 5 dl vatten, 1 tsk salt, mjöl så att degen blir smidig och fast.
Låt jäsa i 30 min innan utbakningen.

Såsen 

1 burk krossad tomat, koka ihop så att den blir mindre vattnig

Baka ut degen och kavla den så att den blir så tunn som möjligt. Den ska nätt och jämt hålla ihop så tunn den ska vara, det är viktigt! Langa över den på en ugnsplåt eller i en långpanna. Bred på tomatsåsen, strö över hackad eller krossad vitlök (och ev lite smulad piripiri, utan kärnor), täck med riven ost, strö över örterna. Ringla olivolja över. Ställ in i varm ugn. 225 grader cirka. Klar efter tio-femton minuter eller när den fått fin färg.


Man måste ju inte göra exakt såhär. Utöver tomat och ost, kan man ju ha vad man tycker om på sin favoritpizza. 

Om man inte har bacon eller skinka eller något annat som ger sälta, kan det behövas saltas lite i tomatsåsen./Boel

onsdag 20 februari 2013

Färskost på yoghurt eller filmjölk



Värm naturell yoghurt eller fil till något varmare än fingervärme. Låt rinna av i ett melittafilter. Blanda färskosten med örter och smaka av med salt. Igår gjorde jag det här och smaksatte med vitlök, och en massa andra örter, gräslök mm.  Jättegott på till exempel det HÄR brödet.  Perfekt i slutet av månaden innan löning, då man kanske ändock har en slatt yoghurt eller fil i kylen. Det hade jag och nu har jag både ost och bröd. Vasslen som rinner av kan man förresten använda till brödbaket. /Boel



tisdag 19 februari 2013

Kyckling (i lergryta) & brun gräddsås

När jag var liten brukade min mamma brässera kycklingen i en gjutjärnsgryta. 
Jag använder ofta en lergryta som jag ställer in i ugnen, det får samma effekt.

Ingredienser
1 hel färsk eller tinad kyckling
smör
vitpeppar
(pepparblandning, t ex 4 pepparsorter)
flingsalt, eller vanligt salt
1 gul lök
1 stor morot
vatten


Gör såhär
Lägg kycklingen i lergrytan. Smält en stor klick smör i en kastrull och krydda. Jag klippte även ner lite vitlöksstänglar, länk finns HÄR. Men annars kan man ta lite torkad vitlök, eller krossad färsk. Häll det smälta smöret med kryddorna över kycklingen. Salta och ställ in i ugnen, som du sätter på 225 grader, ta ner värmen till 175 efter en stund. Späd med ca 1dl vatten. Kycklingen är klar efter  ca 1,5 h. Om den inte har tillräckligt med färg, ta av locket och låt den stå under grillen i 10 min.


Den färdiga kycklingen blir så mör att den faller isär men utan att bli det minsta torr.

Såsen
skyn från lergrytan
crème fraiche
kinesisk soya
ett par teskedar svart vinbärsgelé
ca 1 tsk dijonsenap
ca 1-2 msk majsenaredning
ca 1 halv höns- eller kycklingbuljongtärning, eller annan valfri buljong eller fond.

Häll skyn och allt i en kastrull, koka upp, smaka av och låt puttra en liten stund.

Servera med kokt potatis och gelé.  Moroten och löken kan man ha som tillbehör om man vill. Dagen efter kan man blanda allt i en kastrull och värma. Och DÅ mina vänner, då är det så gott att ögonen tåras. /Boel



En klassisk brunsås gjord vår tids råvaror. Tjockgrädden och mjölken är utbytt till 
crème fraiche och coloranten ersatt med äkta kinesisk soya.


Milda goda vitlöksstänglar

Dekorativ året-om-krydda, helt utan vitlökens skarpa karakteristiska smak. Istället avger stänglarna en mild vitlökssmak och doft, som passar bra till det mesta i matväg.


Tips!

Stoppa ner vitlöksklyftor i en kruka med jord. Det spetsiga uppåt. Inom en till två veckor har du fått en härlig mild örtkrydda till sallader och grytor. Jag brukar använda friskt av dessa stänglar i några veckor, de fortsätter nämligen att växa även när man klippt i dem.

Mot slutet blir de hängiga och tråkiga, bara att kasta. /Boel


Modiga kakor - supergoda crunchiga småkakor

Ca 35 kakor

2, 25 dl grahamsmjöl
2,25 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 - 1 dl socker
0, 25 dl sirap
100 gram ljus choklad med mandelkrokant
1 näve sötmandlar
1 tsk bikarbonat


Som vanligt måttade jag inte, utan improviserade, vilket kräver sin orädda kvinna/man, därav rubriken "Modiga kakor". Men måtten ovan, vad gäller mjöl, smör och socker, är från en klassisk mördeg, så det bör inte kunna bli fel. Grovkrossa oskållad mandel i en mortel, det får gärna vara stora bitar mandel. Gör detsamma med chokladen. Jag använde Tarragona med mandelkrokant, men det går säkert lika bra med Dajm, eller varför inte någon helt annan choklad, vit eller mörk.  Blanda alla ingredienser. Rulla degen till en rulle och ställ kallt en stund. Skär i tunna skivor och lägg på ett bakplåtspapper. In i 200 - 225 graders ugn, 6 - 10 minuter eller till kakorna fått fin färg. Låt svalna, vid det här laget har de nog flutit ut något och du får bryta kakorna i bitar om de fastnat i varandra.

Den här gången hade jag tur. Baka bör man ju egentligen inte göra utan exakta mått. Kakorna blev verkligen jättegoda. Lite som drömmar i konsistensen men mörkare pga gramhamsmjölet. Svåra att sluta äta även för en sådan som undertecknad, som egentligen inte är ett kakmonster. Eftersom jag redan ätit upp en ansenlig mängd kakor utan att räkna dem, är summan kakor ovan en ren gissning. /Boel


Jag är inte så bra på att baka kakor, de blir inte så vackra vanligtvis, mina bakverk.  Men de här småkakorna blev ändå rätt trevliga att titta på. De ser rustika och hembakta ut helt enkelt. Jag har nu en snabbt krympande mängd kakor i min rödprickiga kakburk.

lördag 16 februari 2013

Mannagrynspudding 2.0 med apelsinsås

Elegant som tusan blev denna mannagrynspudding, exotisk i sin smak. 

Ingredienser:
mellanmjölk
mannagryn
smör
russin
bittermandel
socker
vaniljsocker
kanel

Såsen:
apelsin
potatismjöl
ev socker


Koka mannagrynsgröt enligt anvisning till 4 personer, men gör den lite lösare, lägg i en klick smör, rör om. Låt den svalna, blanda sedan i 1 ägg, stöt 1 skållad bittermandel och en tsk kardemummafrön till pulver i en mortel och blanda i. Tillsätt en näve russin, 4 msk strösocker och 2 tsk vaniljsocker, rör om. Häll i en form, strö socker och kanel på toppen. Grädda i 200 graders ugn 25-30 min.

Pressa apelsinjuice, värm i en kastrull tillsammans med lite potatismjöl, det får inte koka. Jag hade 0,5 msk potatismjöl till ca 2,5 dl vätska. Ett annorlunda mellanmål eller en efterätt.  /Boel


fredag 15 februari 2013

Krögargryta med fläskfilé

Det gemensamma med de rätter jag kallar krögargryta, är att man kombinerar kött eller kyckling med något annat. Kött och bacon, kyckling och korv osv och att rätten innehåller grädde eller crème fraiche. Inspirationen kommer från min morfar som var krögare. Så här smakade maten i min barndom och den innehåller alltid vispgrädde eller crème fraiche och äkta smör.

Ingredienser
fläskfilé skuren i grytbitar
champinjoner
vispgrädde (går bra med crème fraiche också)
lite finhackad lök (kan uteslutas)
bacon
smör
soya
timjan
salt och peppar
ev milt paprikapulver
1 tsk dijonsenap
1 - 2 msk lingonsylt eller gelé

Fräs fläskfilén, bacon och champinjoner i smör. Häll på grädde, soya, dijonsenap, i med lingon eller gelé och krydda. Snåla inte med timjan. Salta försiktigt för baconen, soyan och dijonsenapen ger också sälta. Smaka av. Låt puttra en stund. Känn att köttet är lagom mört. Servera med kokt potatis och till exempel kokt broccoli. Gelé eller lingonsylt till.

Klassisk svensk husmanskost. Så jävla gott. /Boel

Herrgårdssill för yrkesarbetande mitt i vintern

Det fanns en gång en sill i affären som hette herrgårdssill, den innehöll rökt rom. Den finns inte längre. Men skärgårdssillen är nästan likadan, dock utan den där lilla touchen av röksmak som gjorde herrgårdssillen så extremt god. Men KAN SJÄLV. Ja, det här är en fuskvariant, eftersom sillen är inlagd, dillen och gräslöken redan klippt och skuren. Gjorde den idag på ett par minuter. Vart så sugen. Oj så gott. Och den rökta paprikakryddan gav den där piffiga smaken jag letat efter. 

Såhär:
en liten burk fransk löksill 
några teskedar löjrom
1 del majonäs
2 delar crème fraiche 
rökt paprikapulver 
fryst hackad gräslök
fryst hackad dill

Blanda och servera.
That´s all folks!
/Boel


Fick ett sug efter skärgårds/herrgårdssill och förvandlade den franska löksillen till det i ett kick.

tisdag 12 februari 2013

Köttgryta i olivigish tomatsås (eller vad ska man göra med en broskränga?)

valfritt fläskkött i lagoma bitar (jag använder sk broskrängor, men det går alldeles utmärkt med annat fläskkött, typ picnicbog eller varför inte revbensspjäll?)

Dessutom:

1 burk krossad tomat
1 hackad gul lök
oliver (jag använder svarta som jag köper i orientbutik)
olivolja
paprikapulver (gärna rökt sådan, men det är inget måste)
flingsalt
spiskummin
svartpeppar eller vitpeppar
ev torkad krossad vitlök
piri piri efter tycke (men kärna ur dem)
1 lagerblad
en skvätt soya
späd med vatten eller vin.

Låt puttra tills köttet är lagom mört. Det här är ju typ en internationell maträtt som man hittar en motsvarighet nästan överallt, inte minst runt medelhavet. /Boel


Min favoritgryta som jag ofta lagar när jag vet att jag ska äta själv, eftersom jag faktiskt använder broskrängor till den här rätten. Många människor tycker inte om broskrängor, men jag älskar dem. Sedan jag var ung och köpte dem på Möllan i Malmö. Jag äter den som den är, utan tillbehör som potatis eller ris. Det blir som en mycket mustig köttsoppa fastän den är mer av grytkonsistens.

Panerad spätta med stekpotatis och remouladesås

Såsen blev riktigt god. Receptet har jag länkat till. Den förtjänade ett eget blogginlägg.
Lättlagat men ändå kändes det lyxigt. För all del inte jättebillig mat pga den färska spättan. Men för bara två personer blir det ju inte överdrivet dyrt i alla fall. Jag panerade den färska spättan. Vände den i ägg och sedan mjöl, sedan i ägg igen och sedan i ströbröd, stekte i en blandning av smör och rapsolja. Eftersom jag tycker det ger finare stekyta.

Serverade fisken med stekt potatis, en marockansk morotssallad, remouladesås och en citronklyfta. Såsreceptet finner du länkat HÄR. Saltade potatis, spätta och morotssallad försiktigt med flingsalt.

Morotssalladen: Riv morötter, krydda med spiskummin, hacka ner lite pepparfrukt, men kärna ur den, häll i citronsaft och olivolja. Roligare än vanlig riven morot tycker jag. 

Uppriktigt sagt tror jag inte jag tidigare ätit färsk spätta. Det var sannerligen något annat det. Den var alldeles mjäll och fin i köttet. Otroligt god. Med kom rommen, men det tyckte jag var lite äckligt, som är mer bekant med rom på burk och fiskpinnar och fiskblock ifrån frysdisk än färskvaror, om sanningen ska fram. Så matlagerska jag är. /Boel

Remoulade/tartarsås

Gjorde en remouladesås, lite efter principen man tager vad man haver,
lustigt, tänkte jag, så lik en tartarsås den ändå är. Googlade remloulade och döm
om min förvåning om det inte stod just det på Wikipedia, att den franska remouladen kan göras på massor av olika vis, beroende på "hen" som tillagar den och har stora likheter med tartarsåsen.

Så här gjorde jag:

Finhackade en saltgurka typ liten västeråsgurka. 
Finhackade en näve gul lök. 
Blandade detta med 1 dl majonäs och 1,5 dl crème fraiche. 
Rörde i massor av finhackad dill (ärligt talat färdighackad fryst dill...) 
Kryddade med delikatesspaprika 
1 kryddmått dragon, 
1 liten tsk dijonsenap, 
1 liten tsk *äkta curry

Blev jättegod till spättan. Om den kan du läsa HÄR. /Boel


*med äkta curry menar jag den i plåtburk som jag köper i orientbutik och som luktar som min barndoms curry. Huruvida den är mer äkta än någon annan har jag ingen aning om.

Brietäckt torsk

Väldigt enkelt, och ruggigt god!
300 g torskfile
150 g brie
2 selleristjälkar
2 msk pumpakärnor
timjan
smör
salt & peppar

Skär sellerin i slantar, och stek 5 minuter i smör.
Lägg sellerin i en ugnsfast form, salta och peppra.
Lägg fisken ovanpå, salta och peppra, strö timjan över
Täck fisken med brie-osten, ha lite extra timjan över.
Strö över 2 msk pumpakärnor

Inn i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter eller till fisken har 52 grader.
Klart!

/Linnea

söndag 3 februari 2013

Älgkalvfilé, hasselbackspotatis med bearnässås, rostad broccoli och en supergod efterrätt.

Filé från älgkalv, mörare än så blir det nog inte.

Söndagmiddag, detta heliga för en skånska. Älgkalvsfilé måste vara det finaste kött man kan komma över. Marinerade köttet någon timme i krossad vitlök, lite soja, sesamolja och min mexikanska blandkrydda, lite limejuice fick slinka med i marinaden. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs älgkalvsfiléerna snabbt på båda sidor. Lägg på ett lock och ta av från plattan, nu gonar de till sig och är förhoppningsvis medium rare!

Hasselbackspotatisen, är en 70-talsklassiker som håller än idag. Dela potatisarna i hälfter och snitta som i tunna skivor men inte ända ner. Dutta över lite rapsolja och klicka på smör. Salta. Jag använder gärna flingsalt till den här typen av matlagning. Gjorde detsamma med broccolin. Med i formen åkte också några överblivna cocktailtomater. 

Serverade med ÖSTGÖTA SALLAD och färdigköpt bearnässås. Men man kan ju göra ett eget kryddsmör eller ha mangorajasås till. Dock har jag ätit mangorajasås tre gånger senaste veckan, så bearnässås fick det bli. 

Till efterrätt gjorde jag  NIGELLAS CHOKLADMOUSSE, men bytte ut den mörka chokladen till toblerone. Jesus, så gott det blev. Ska åka över til en kompis imorron och lämna chokladmousse till henne, så jag inte sitter här och föräter mig. Den består av vispgrädde, smör, marschmallows och choklad, så nyttighetsaspekten är ytterst tveksam. Men bra för själen är det. Strödde granatäpplekärnor on the top. Len mousse mötte i dem syrlig knastrighet.  Från tobleronen anades seg mandel och de inte helt smälta marschmallowsen gav moussen en dimension av något tidigare okänt himmelskt fenomen av något mjukt, delikat, som smälte i munnen. /Boel


Hasselbackar, broccoli och några överblivna cocktailtomater på väg in i ugnen.
Hasselbackarna kommit ut ur ugnen.
Färdigt!

Nigellas chokladmousse, men med toblerone istället för mörk choklad. Granatäpplekärnorna tillförde syrlighet.

Tacos för en tevekväll

Jag blev så sugen på tacos och var inte på humör för några avancerade köksövningar men det blev väldigt gott ändå. Med lite planering är det här en supersnabb middag. Hacka och riv på ett par minuter,  fräs och blanda, några minuter,  in i ugn i några minuter, lägg på vad som ska på. Maximal utkomst med minimal insats.

Världens enklaste, tänker på dig som sitter ensam någonstans, och inte orkar med långkok och sådant. Men ändå vill ha en schysst och mumsig fredag- eller lördagmiddag.

Köp tacotubs samt tacokryddblandning i närmsta butik. Du behöver även, lök (gul eller röd), tomater, nötfärs, gurka, oliver, ost (typ edamer eller gouda), piri piri, och om du vill ha lite extra global smak: torkad vitlök och spiskummin.

Fräs nötfärs och lite hackad lök, blanda i tacokryddan. Krydda även med torkad vitlök och spiskummin, för mer studs. Hacka grönsakerna och riv osten.  Lägg köttfärssåsen på tacotubsen, strö över ost och ställ in en kort stund i varm ugn, så att osten smälter, ta ut från ugn, lägg på grönsaker och oliver. Jag använde sådana där svarta, lite skrynkliga, som jag köper i orientbutik.


Man kan också ha hackad rödlök, men det glömde jag. Isbergssallad rör jag inte. Känner instinktivt att den är grymt besprutad.

Det hela går på ett kick och är hur mumsigt som helst. Jag blir mätt på bara en, men det är klart man skulle kunna äta två, eller ännu fler om man kände för det. /Boel

Mat ska inte bara smaka gott, utan den ska vara vacker att titta på, tycker jag.  Det kan räcka med ett vackert fat. Det här fatet har jag fått av min vän Lisskulla och det är det vackraste fatet jag äger.

måndag 28 januari 2013

Koka lingonsylt i januari

Det trevliga med att göra egen lingonsylt är att den blir vacker att se på, dessutom luktar det gott i köket. Dessutom är det enklare än man tror och fort går det, nästan fortare än att få av locket från en köpeburk.

Jag var så trött på den där burken med köpt lingonsylt i kylen som inte ens smakar lingon och har gått och stirrat surt på den ett tag. Idag såg jag att de hade lingon i frysdisken i affären och köpte 2 pkt. Gjorde som jag brukar göra, blandar lingon, socker och lite vatten och låter koka ihop i cirka en kvart under omrörning. Sedan får lingonsylten stå och svalna något innan jag häller den i burkar, som jag hettat upp i ugnen en stund innan, för att döda alla bassilusker.

Eftersom det är mitt i vintern slängde jag i en bit färsk ingefära som fick koka med lingonen en liten stund, samt duttade i lite kanel, men säg det inte till någon. Funderade en stund på att hacka i lite chilli också, men avhöll mig. Men varför inte, het lingonsylt till risrätter i stället för sweet chilli. Det är ju en lysande idé. Nu är det väl någon som stjäl idén och gör sig en förmögenhet medan jag förblir fattig. Det vore väl typiskt. Så är det att tillhöra avantgardet.  /Boel

söndag 27 januari 2013

Älgfilépanna

Detta är just nu en ganska så poppis maträtt. Det kan vara samma ursprungsrecept. Jag har dock förenklat receptet, för att jag är så lat och vill inte det ska var onödigt komplicerat.  


Ingredienser:
älgfilé
purjolök
morot
tomater
champinjoner
oxfond
vispgrädde
smör
cocktailtomater
svartpeppar, salt
och färsk timjan.
färsk vitlök, eller torkad krossad, eller vitlökspulver.

Hacka och dela allt och blanda i en form inklusive vitlök i whatever skepnad,  förutom älgfiléerna och låt stå i 175 graders ugn 45 min. Salta och peppra. Bryn älgköttet i smör, salta och peppra och lägg i formen, Se nu till att cocktaltomaterna hamnar överst. Och ovanpå det, lägg ett litet täcke av färsk timjan.  Öka värmen i ugnen till 225 grader och värm hela alltet i max 15 min i ugnen. Ta ut, l svep in i folie låt stå en stund och svalna av.

Servera med en god gelé och t ex hasselbackspotatis. Halvera och strimla potatisen, men inte enda ner i botten utan halvorna ska hålla ihop. Dutta över smält smör och salta finkänsligt. In i 225 graders ugn tills gyllenbruna och mjuka. Lägg över folie om hasselbackarna visar minsta tecken på att bli brända. Jag använder inte ströbröd, som det är i de flesta recept till denna klassiska potatisrätt. Gudomligt alltihop. /Boel


Mörkt bröd med rökt kött, bacon- & ostpuffar och torkade oliver . Perfekt buffémat

Gjorde en enkel buffé till en väninna som anlände sent om kvällen, som jag tycker funkade väldigt bra. Den bestod helt enkelt av mörkt bröd med rökt kött, torkade svarta oliver samt bacon- och ostpuffar.

Receptet till bacon- och ostpuffar hittar du HÄR.

Smörgåsarna/snittarna gjorde jag med det DET HÄR BRÖDET. Som pålägg en röra bestående av finskuret rökt hjortkött, men man kan ta vilket rökt kött som helst, blandade med majonäs, crème fraiche och Rydbergs färdiga mango raja sås, som är grym. Dekorerade med basilikablad. Vilket mörkt bröd som helst duger förstås, men just nu bakar jag mitt det däringa brödet hela tiiin, som man säger här i Östergötland, inte tiden, utan tiiin. Eftersom jag kommer från Skåne, så pratar inte jag så, men jag tycker det är väldigt charmigt.

OCH svarta torkade oliver. Detta kräver lite aktivitet, för om du vill servera sådana måste du in i en orientbutik. Jag köpte en stor paket i Norpan (Norrköping) för bara 20 spänn och ursäkta mig, de är delikata, salta små läckerheter och mildare i smaken än de "färska oliverna". De brukar även finnas i lösvikt i dylika butiker, och är alltså lite skrynkliga, p g a att de är torkade./Boel


De små charmiga "snittarna".  Här lyxades det till med rökt hjortkött, som jag fyndat på bygden, men det går bra med vilket rökt kött som helst, skulle jag tro.