söndag 16 december 2007

Pepparkakstryffel

Hittade på DN. Har inte provat, men det skulle vara kul om nån ville testa. Jag tycker det låter jättegott!
/Åsa

1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk ingefära

1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.

2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.

3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen

torsdag 13 december 2007

Saffranskola


3 dl socker
3 dl grädde
2 dl ljus sirap
0,5 g saffran
30 g smör

Blanda socker, grädde, sirap och saffran. Koka upp i en tjockbottnad kastrull och låt koka tills smeten är ca 124 grader.
Ta av kastrullen från värmen, rör ner smöret och låt svalna lite. Häll upp på smörpapper i en form, ca 20x30 cm. Låt stelna och vält sedan upp och ner på kolan och skär/klipp den i bitar. Förvara kallt mellan smörpapper.

/Lill

söndag 9 december 2007

Boels enkla gryta med krämig jordnötssås

I den här rätten kan man mycket väl ha annat än fläskkarré. Men nu köpte vi på extrapris och jag kände mig lite fantasilös, så då fick det bli den här grytan som återkommer hos oss då och då. Måtten är som vanligt "på en höft". Egentligen härstammar mitt sätt att laga den här rätten från en gryta som en bekant gjorde för många år sedan. Jag vill minnas att ursprunget var västindiskt och innehöll kyckling, morötter mm. Med tiden har jag modifierat och förenklat till ungefär nedanstående.

fläskkarré i strimlor.
olja att fräsa köttet i (tex rapsolja)
vitlökspulver (kan ersättas med mer färsk vitlök förstås)
en vitlöksklyfta
svartpeppar
chillipulver (kan uteslutas)
ev en liten bit strimlad chillifrukt
gärna några blad med färsk basilika (i bästa fall thaibasilika, men det går bra med vanlig också)
lite kinesisk soya (för sältans skull, kan uteslutas)
osötat jordnötssmör
En halv grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas men såsen blir mindre smakrik då)
0,5 l vatten, beroende hur mkt kött. Det ska bli en såsig gryta liksom.
smaka ev av med lite salt.

Fräs köttet i oljan krydda samtidigt, pressa i vitlöken, och riv basilikabladen i bitar och blanda i. När köttet är färdigfräst blanda i ett par msk upp till en halv dl jordnötssmör, när det smält häll på vatten, en halv buljongtärning och 1-2 msk soya, Späd till önskad konsistens med vatten. Smaka ev av med lite salt.

Servera med t ex basmatiris och en grönsallad. Jag lagade till rätten snabbt nu på morgonen medan vi dukade fram till frukost, så har jag bara riset att koka i eftermiddag. Nej, förresten - en halv liter vatten är nog alldeles för mycket. Ca 3 dl max - tror jag.
Boel

torsdag 6 december 2007

Berits kage

170 grader/ 35 minuter

2 ægg
175 gr socker
100 gr valnøtter hackade
100 gr smør smælt
50 gr vetemjøl
1 matsked vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 matskedar kakao

Form 25 x 25 cm

Testa o njut

Gullvi

måndag 3 december 2007

Boels knådfria bröd

Efter många om och men, mycket trixande och experimenterande, lyckades jag äntligen göra ett bröd som blir som det godaste bageribröd. Lite surdegsaktigt, fluffigt med tuggmotstånd.

50g jäst
2-3 dl grovt rågmjöl
7,5 dl kallt vatten
10-13 dl vetemjöl.
1 msk socker
1-2 tsk salt
olja till formerna
vatten till ångbak

Vad gäller vetemjölet vet jag egentligen inte exakt hur mkt jag har i. Det får man nästan känna efter. Det ska bli en relativt lös deg som man sen då klickar i brödformarna. Den här satsen räcker till två dryga limpor. Smula jästen i en bunke, strö över socker och salt låt stå en stund så att jästen smälter.
Häll i 7,5 dl kallt vatten.
Blanda i rågmjölet och vetemjölet till lagom konsistens. Det behöver inte knådas, bara röras ihop.
Täck över bunken med en plastkasse och låt stå upp till ett dygn i rumstemperatur.
Man kan låta det stå över natten bara. Alltså sätta degen på kvällen och baka brödet nästa morron. Men jag tyckte nästan det blev ännu godare när degen fick stå ett dygn.

Häll lite olja i brödformarna och se till att de blir ordentligt smorda. Klicka i degen. Ställ på spisen och låt jäsa i ca 30 min medan ugnen värms upp.
Ställ in formarna i ugnen, häll ett halvt glas vatten i botten av ugnen samtidigt. Baka i 25-30 min. Först på lite högre värme typ 220 grader, sänk när du ställer in brödet i ugnen till ca 180. Det kan vara lite individuellt för olika ugnar. Jag har ju varmluftsugn. Brödet är färdigt när skorpan är gyllenfärgad och glansig (det blir glansigt av vattenångan).

Ta ut låt svalna och ät. Detta blir så gott att jag skulle tro att det blir ett bra gå-bort bröd. Och gör succé när man har gäster. Det håller också längre än vad hembakat bröd brukar göra och är lika gott dagen efter som dag ett/Boel

fredag 2 november 2007

Svenska tapas med saffran- & vitlöksaioli!

Det här är perfekt om man är t ex ett kärlekspar med hemliga böjelser för knaprigt, smakrikt och flottigt. Läs: även junkfood.
Köp färdiga röstis från frysdisken. Bred ut dem på en plåt. Köp även de små färdiga barbecuekycklingbitarna från frysdisken, bred ut dem på plåten. Har du rester i kylen typ kokt potatis, klyfta dem och badda in dem med oregano, salt och olivolja. På med dem på plåten. In med plåten i ugnen.

Medan du väntar på att det ska bli färdigt: rör ihop majonäs med pressade vitlöksklyftor och saffran efter smak, ställ in i kylen en stund. Majon dvs aiolin som det nu förvandlats till ska bli gul och stark.

Låt plåten stå i ugnen till röstin och potatisen är guldgula och knapriga och kycklingbitarna har fin stekyta. Servera med aiolin och gärna också sweet thai chilisås att doppa läckerheterna i. Ät med fingrarna. Drick gärna en iskall öl till. Det är helsvenskt men smakar precis som på favorittapasresturangen på Hantverkargatan i Stockholm. Då brukade jag ta: Patatas con aioli och deras vitlökskyckling. Riktigt mumsigt är det. Min första date med Herr Make tog plats där. På det här viset kan vi återuppleva ljuva minnen här, mitt ute i skogen var vi nu bor.
Boel

lördag 27 oktober 2007

Italiensk soppa


En het Italiensk soppa att njuta av tillsammans med vitt bröd och smakrik ost när kvällarna blir mörka och kylan kryper in. Hacka en gul lök som rörs ihop med en burk krossade tomater i en relativt stor kastrull. Ha i en buljongtärning och 6 dl vatten koka i fem minuter.Tillsätt 2 burkar vita bönor i tomatsås och fyra stjälkar stjälkselleri i småbitar. Koka upp. salta, peppra och stänk i några droppar tabasco.
/Minna

söndag 21 oktober 2007

Kassler Bombay

Skär kasslern i skivor och stek de liten stund.
Lägg de i en ungfast form. Häll över halv skivad purjolök, en burk mandaringklyftor, en burk ananas skuren i bitar och en skivad banan.
Häll 3 dl vispgrädde i stekpannan som du stekte kasslern i. Blanda i 2 msk chilisås och curry. Rör om och häll grädden över kasslern.
Strö på lite riven ost och lägg formen i ugnen (200 grader ) ca 20 minuter.

Servera med ris och jordnötter.

Smaklig måltid!
Marja

lördag 13 oktober 2007

GI-varning eller massor av grönt

Det är lite GI-varning på mig nu. Och nu, i början då jag inte får äta pasta, potatis, ris och annat liknande så blir det massor massor av grönt.

Jag delar tomater, hackar över vitlök och basilika. Häller på
örtsalt och frön (pumpa, solros och sesam), in i ugnen och så
avslutar jag med en klick cremebalsamico. Testade salladen med stekt
kålrabbi och päron. Mmmm. Gör coleslaw. Gratinerar äpplen med squash.
Råriver morötter. Fräser fänkål, röd paprika, lök. Häller på saffran
och fond. I med gröna bönor.

Här är några av recepten jag lagar:

Ungsbakade tomater med frön

Halvera tomater och lägg i en ungsfast form. Lägg över hackad vitlök och dito basilika. Lite örtsalt, nymald vitpeppar och så frön. In i ugnen och så...när tomaterna känns klara och fått färg så duttar du över en klick Creme Balsamico. Godis, vill jag lova.

Gratäng med squash och äpple

Från bibeln, GI in the City.
Skär squash och äpple i skivor och varva i en ugnsfast form. Lite olivolja över och kanske lite salt och peppar. In i ugnen till lagom färg.

Kålrabbi med päron, en ljummen sallad

Från en annan bibel, Sannas köksträdgård.
Skär en kålrabbi i små bitar. Gör detsamma med två päron. Fräs alla bitarna i lite olivolja. Sanna säger att man tar råsocker över, jag tar lite flytande honung. Avslutar med en skvätt balsamvinäger, salt och nymalen vitpeppar.

Grönsaker med saffran

GI in the City igen!
Skär gul lök i klyftor, en fänkål i skivor och skiva två paprikor. Fräs detta en stund. Häll över ett kuvert saffran och lite fiskfond, samt 3 dl vatten. Låt puttra lite och lägg i gröna bönor, sockerärtor eller liknande. I boken serveras denna anrättning till laxfilé som man bryner och sedan låter baka i ugnen i tio minuter med salt, peppar och citron över. I boken tillkommer också en dillmajo (majo, dill och rör).

Min alldeles egna och mycket lättgjorda coleslaw

På botten av en skål klickar du i lite majo och en hel del youghurt i den form du gillar den. Matlagnings, vanlig, turkisk, grekisk – allt funkar. Så tar du salt, peppar och Cremebalsamico. Har du ingen sådan till hands duger det med vanlig balsamvinäger och en dutt honung. Så strimlar jag ett kålhuvud, gärna ett rött som ofta kommer i KRAV-lådan som levereras till ytterdörren varje torsdag för en stunds vardagslyx. Strimla ett päron gör jag också. Och så tjoff! Ner med det hela i skålen och så blanda, blanda.

Yvonne

onsdag 10 oktober 2007

Hela köket fullt av kantareller!

Vi har hela köket fullt av kantareller. Det ska ärligt erkännas att det inte är jag som plockar läckerbitarna, det görs av andra skickliga människor i det här hushållet. Det är oftast heller inte jag som tillagar dem. Men jag äter dem mer än gärna! Stekta med smör och grädde, som sås eller bara smörstekta på macka. Den senaste stora skörden plockades av Douglas. All heder åt honom alltså. /Boel

foto©boelzetterman2007

torsdag 4 oktober 2007

Krögarkotletter med baconsås

4-5 Fläskkotletter (kryddas med svartpeppar, lite vitlökspulver och salt)
1 pkt bacon
1 pkt färdig brunsås (jag använder arlas 2,5 dl paket)
1 dl lätt crème fraiche
1 msk kinesisk soya
0,5 msk kalvfond
Lite mjölk att spä med

Stek fläskkotletterna och knaperstek baconet för sig.
Blanda den färdiga såsen med lätt crème fraiche, soyan och kalvfonden, använd även kotletternas steksky, späd med lite mjölk om såsen blir för tjock. Lägg kotletterna och baconet i en gryta (jag använde en järngryta), häll över såsen, låt puttra en kort stund. Högst ett par minuter.

Servera med kokt potatis och t ex broccoli.

Den här rätten smakar genuin husmanskost, men godare ändå. Baconets sälta och röksmak sätter extra sprätt på smaklökarna. Snabblagat är det också. Det enda som är krävande är väl potatisskalandet.

Smaken får mig att minnas min morfar, som tillbringade en betydande del av sitt liv som krögare, vilket präglade hans matvanor. Hans fru tant Birgit lagade delikat husmanskost. Den här rätten smakar som den goda maten tant Birgit brukade laga, men det var morfar som bestämde, såsom det var på den tiden. Därför kallade jag rätten krögarkotletter. Ingredienserna är ju i sig moderniserade, på den tiden morfar och tant Birgit levde fanns till exempel inte crème fraiche i svensk handel. /Boel

måndag 1 oktober 2007

Focaccia med fårost, tomat och rosmarin

1 pkt jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
4 dl durumvete
9 dl kärnvetemjöl
1 paket fetaost gjord på fårmjölk
1 förpackning soltorkade tomater i olja
Färsk rosmarin
Lite flingsalt

Blanda jäst och vatten. häll över olja och salt, samt mjölet. Häll även i fårosten smulad och tomaterna skurna i små bitar. Arbeta i maskin eller för hand länge. Låt jäsa i bunken ca en halv timme. Häll upp smeten i långpanna och kavla ut om det behövs. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i ca fyrtio minuter. Då tio minuter återstår av jästiden sticker du hål på ganska många ställen med baksidan av en trägaffel eller resolut med pekfingret. Ringla över olivolja, dutta på repad rosmarin och häll flingsalt över. Ugnen i tjugo minuter. Låt svalna på galler.

Perfekt till morotssoppan!

Yvonne

Vegetarisk böngryta!

Perfekt höstmat med orientalisk touch och skitbilligt rent ut sagt! Mycket och härlig vitlökssmak därtill.

Blötlägg 4-5 dl bönor i ett dygn. Jag använde röda kidneybönor idag, men vilka bönor som helst funkar.
Koka bönorna tills de är mjuka i saltat vatten med en skvätt olja och lite torkad vitlök. Det kan ta ca 1,5 timme. Jag använder tryckkokare, då går det på halva den tiden.
Medan bönorna kokar:
Hacka 4-5 små gula lökar eller ett par stora och fräs i olja i en kastrull.
Mosa 4-5 torkade piri piri med olivolja och 4-5 vitlöksklyftor i en mortel (ta bort kärnorna från piri pirin).
Blanda med lökfräset. Hacka en stor röd paprika. Och riv 1-2 morötter. Häll på en 0,5 - 1 liter grönsaksbuljong (använde tärning) och blanda med grönsakerna. Slå också i 1 burk krossade tomater. Slå i en skvätt balsamvinäger. Låt puttra.

När bönorna är färdigkokta slå av kokvattnet och blanda med "grönsakssoppan". Krydda med: svartpeppar, 1 msk oregano, paprika, kardemumma, pyttelite kanel, ett par matskedar spiskummin, basilika mm mm av favoritkryddor. Den orientaliska touchen kommer dock från spiskumminen, så det bara måste man ha i tycker jag. Salta med havssalt efter smak.

Låt puttra på låg värme en stund till. Det här är ju en typ av gryta som blir godare ju längre den får koka.

Servera i djupa tallrikar. Antagligen är detta rena hälsokuren. Det kändes så när man åt soppan och till och med barnen åt, den var alltså barnvänligare än vad man kan tro./Boel

Ps. Att man slår av kokvattnet från bönorna och dessutom blötlägger dem så länge som ett dygn innan gör att det blir snällare mot magen :)

torsdag 27 september 2007

Frankrikeresenärernas kyckling!

(Vin i kyckling)

2 st hela färska kycklingar
2 stora gula starka lökar
3 stora morötter
1 stor purjolök
4 stora tomater
dela kycklingen
i mindre bitar
salta peppra
skiva alla grönsaker
täck en ugnsplåt med den ös på olja röttvin gärna sådannt som du provsmakat själv på en vingård.
salta peppra leta fram en skum flaska med brunt innehåll dutta på. Lägg kycklingdelarna överst in i ugen på X antal grader sätt på gasen bara undervärmen annars luktar det plast. behåll rätten inne i ugnen till du med säkerhet vet att kycklingen är klar skär ett snitt i en del av bitarna och kolla så att köttet inte är blodigt.
Ät med fransk baguette och inhemskt vin, Volia nu har ni tillagat vin i kyckling àla frankrike resenärerna./Minna

Gå ut och fånga några grodor 2


Tolv st Grodlår - mao måste sex stycken grodor infångas
två Schalottenlökar
två vitlöksklyftor
Etthundrafemtio gram smör
Två msk timjan
salt
peppar


Salta, peppra och strö timjan på grodlåren.
Skala och finhacka löken.

Värm lite smör i stekpanna på medelvärme och fräs löken mjuk 5 min utan att bränna.

Tillsätt resten av smöret och höj till medelhög värme. Lägg i grodlåren och 
stek ca 15 min tills låren fått fin brynt yta.
Vänd dem då och då i pannan.

Ps. Recepten på grodlår tillägnas denna blogs frankrikeresenärer som ätit grodlår á la den högre skolans gastronomi i PROVENCE alldeles nyligen. Så det så./Boel

foto©minna2007

Gå ut och fånga några grodor 1

Ingredienser och tillagning

Till 1 portion behövs
6 Grodlår
1 msk Ostronsås
1 Finskivad vitlöksklyfta
1 msk Grovkrossad vitpeppar
1 msk Fisksås
1 msk Röd vinäger
1 msk Socker
1 msk Hackad färsk mynta
1 msk Hackad färsk koriander
1 Skivad färsk chilifrukt

Marinera grodlåren i ostronsås i minst 1 timme.

Stek grodlåren i oljad wok i 5 minuter. Vänd då och då. Skjut dem åt sidan och rosta vitlöken tills den blir lätt brun.

Tillsätt vitpeppar, fisksås, vinäger och socker. Rör om och låt allt koka ihop med grodlåren i 2 minuter. Späd med ett par matskedar vatten om det börjar bli torrt i pannan.

Lägg slutligen i örter och färsk chili och rör om. Tag av värmen.

Arrangera grodlåren på en tallrik. Häll över steksåsen med alla kryddorna

Receptet kommer från East.

onsdag 19 september 2007

Eget örtsalt!

Det är väldigt enkelt att göra ett smakrikt och väldoftande örtsalt. Glöm alla eventuella recept du läst där det ska malas och stötas och blötas, det här är både roligare och vackrare.

Ingredienter: havssalt, färska örter och blommor.
I mitt salt har jag timjan, rosmarin, lite gräslök, en liten liten dillkvist, blåklint, ringblomma samt några andra blommor som jag inte vet vad de heter, som fanns i en fröpåse; som faktiskt hette "ätliga blommor". Där ingår också solros, luktärt mm.

Man måste inte ha i en massa blommor. Jag kan tänka mig att timjan, rosmarin, gräslök och pyttelite dill räcker långt. Eller så tar man helt andra örter om man vill det. När man blandat salt och örter måste det stå utan lock i ett par dagar tills allt torkat till. Då och då bör man röra om så att det inte klumpar sig. Snart kryper örtsaromen ut och ger rejält med smak åt saltet. Det är dessutom en fin "gå-bort-present", som ett stycke sommar att värma sig med i vintermörkret./Boel










En fin "gå-bort-present"
foton©boel2007

måndag 17 september 2007

MATBLOGGARNA!

NU har vi gått med i MATBLOGGARNA. Vilket bra intitiativ! Klicka på länkarna här vid sidan och surfa in hos andra matbloggare, både proffs och amatörer med detta gemensamma intresse - mat! Vi som skriver här, uppnår en samlad ålder på flera hundra år och vår matlagnings- erfarenhet är därefter. Som kvinnor har vi rört i mången god gryta. Och i några mindre goda under lagandets gång. Inte för att det skulle vara vår lott utan för att vi tycker det är roligt att laga mat (och ibland även baka förstås). Våra råvaror när vi lagar mat är lyckligtvis inte lika gamla som vår samlade ålder, utan dagsfärska helst.

Fotot ovan är från en av våra träffar, då vi satt oss till bords efter ridtur, bad i tunna och bastu. Lägg märke till vår gröna klubbjacka, designad av Lotta. Vi kommer från hela Sverige och brukar försöka träffas i mitten någonstans. Att laga mat är som att måla eller skulptera - man behöver "go lite wild". Så: Go genast lite wild och behandla recepten med den respekt eller eventuella disrespekt de förtjänar. Lägg till, dra ifrån eller gör precis som det står.
Ät och njut!

Hälsar
Glada Ryttarna!

Cupcakes

















Dessa gjorde min dotter och de är jätte goda!

Muffinsarna

Ingredienser
Grundrecept:
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
skal av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:

Grundrecept:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
6. Fyll med valfri fyllning, se nedan.

Frostingen
Ingredienser

100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 gram (1pkt) florsocker
Saft av ½ citron

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Bred den på cupcaksen och garnera med strössel.

Hälsningar Marja och Petra

söndag 16 september 2007

Kålpudding och äppelpaj!

Ibland måste man bara laga en riktigt bastant höstmiddag med efterrätt. Så blev det idag. Kålpudding och äppel/blåbärspaj med hemmagjord vaniljsås. Kålpuddingen serverades som synes med kokt potatis och lingonsylt.

Kålpudding:
Blandfärs ca 800 gram
1 vitkålshuvud
1 liten purjolök
lite sirap
kalvfond
ett par msk mjöl
5 dl vatten
2.5 dl mjölk
kinesisk soja
salt
svartpeppar

Strimla och förväll kålen i ca 10 min
Fräs köttfärs och en strimlad purjolök (inkl det gröna)
Blanda med kålen.
Häll på mjöl
kalvfond
kinesisk soja
lite sirap
Smaka av och med salt och svartpeppar
Späd vid behov
Baka i ugn i ca 1 timme 180 grader (160 i varmluftsugn)

Äppelkaka med lite blåbär:
Skala och skiva 6-7 äpplen
Blanda ner lite blåbär (kan uteslutas)
Ringla över ett par matskedar sirap
Gör smuldeg av 1 dl havregryn, 2 dl mjöl, 125 g smör, 1 dl råsocker
Smörj en form lägg frukten och bären underst och fördela smuldegen ovanpå.

Vaniljsås:
1 ägggula
3,5 dl mjölk
1 msk råsocker
en halv msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret och värm under omrörning i en kastrull till såsen tjocknar, lyft av och rör i vaniljsockret.

Voìla klart!
Nu är vi proppmätta vill jag lova och hösten lyser snällt gul utanför mitt fönster./Boel

copyrightade bilder förstås

lördag 15 september 2007

Laxpasta

Lax i gräslökssås med pasta (4 pers)

500 g skinn- och benfri lax
1 schalottenlök
1,5 dl vitt vin (jag brukar ta matlagningsvin)
1 fiskbuljongtärning
nymald peppar
2 dl creme fraiche
1 knippa finskuren gräslök (numera brukar jag lägga i
spenat istället)
4 portioner nykokt pasta

Skär laxen i kuber. Hacka löken och koka den mjuk i
vitt vin och buljongtärning. Tillsätt peppar och vispa
i creme fraiche. Lägg i laxbitarna och sjud i ca 2
minuter. Vänd ner gräslöken och servera på het pasta.
Klart!

Fast jag tar som sagt spenat istället för gräslök och
den behöver nog få koka med ett tag, har ingen riktig
koll på hur länge jag brukar låta den vara i. Enkelt
och gott!

/Karin

Morotssoppa

I kväll åt vi en morotssoppa. Det var ett recept ur senaste Allt om
Mat fast jag måste alltid greja lite med recepten. Så här gjorde jag:

Skalade 1 kg morötter, skalade och slantade. Ner i gryta. Skalade och
skar två rödlökar i halva skivor. Ner med tre hela vitlöksklyftor. I
med en röd snackpaprika. Fräste allt i olivolja i ca fem minuter.
Hällde över kycklingfond, lite örtsalt, nymalen vitpeppar och så en
liter vatten, samt lite olja från tomaterna som ni kan läsa om längre
ned. Kokade tills alla grönsaker var mjuka, ca trettio minuter.
Mixade lite grovt med en stavmixer. På spisen igen och ca en
halvliter vatten till.

Serverade med knäckebröd och ost, samt marinerade tomater som man
kunde köpa i plasttråg. Dem lade vi i soppan. Alla i familjen var
överens att den soppan var en höjdare. Den kommer att hamna på
matbordet igen.

Yvve

Tsatsiki!

En tredjedels gurka, 4 vitlöksklyftor, en halv tsk havssalt, 3-4 dl grekisk yoghurt. Olivolja.

Skala gurkan och riv den. Pressa vitlöksklyftorna, blanda med yoghurten. Salta, ringla olivolja över. Ca 4-5 msk. Rör om och servera som tillbehör till mat eller ha som dipsås.

Det är den grekiska yoghurten som är den stora hemligheten. Den är så himla krämig. Mums. Jag brukar ha en skål i kylen och använda till allt möjligt. Nyttigt att få i sig färsk vitlök dessutom./Boel

torsdag 9 augusti 2007

örtsoppa med vitlöksgrädde

2 purjolökar
smör
1/2 dl färska eller frysta örtkryddor
2 grönsaksbuljong-
tärningar
6 dl vatten
2 dl röda linser
4 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 vitlöksklyfta
salt Gör så här
Strimla purjolök och fräs i smör i en kastrull. Rör i kryddor, buljongtärningar, vatten och linser. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa eller mixa soppan, tillsätt mjölk och hälften av grädden. Låt soppan koka ytterligare någon minut. Vispa grädden som är kvar och smaksätt med vitlök och lite salt. Servera soppan med grädden och gärna färska örter./Åsa

tisdag 17 juli 2007

Jordgubbspaj – eller andra frukterspaj

Ger 10 – 12 bitar

Pajskal:
100 gr smör
3 dl vetemjöl
150 g mandelmassa
1 msk vatten

Fyllning:
½ - 1 l frukt
1½ dl vispgrädde
250 g kesella
3 gelatinblad
2 äggulor
1 dl baksirap-el.vanlig sådan
1 tsk vaniljsocker

Ugn 175 grader. Hacka samman, mjölet och mandelmassan. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Ställt kallt i minst 15 minuter.
Tryck ut degen i en form ca 27 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20 min. Låt svalna
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden till fast skum.
Sjud äggulorna och sirapen på svag värme tills massan tjocknat under omröring.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i äggkrämen tillsammans med kesellan och vaniljsockret. Låt svalna. Vänd försiktig i den vispade grädden.
Fyll det kalla pajskalet med fyllningen. Skölj och ansa bären och skär dem i bitar. Lägg dem på fyllningen. MUMS!

Det här receptet har jag fått av min mamma, men har inte hunnit prova det än./Boel

fredag 13 juli 2007

Champinjoner i vitlökssmör

(Mat m mikrovågsugn)

Förrätt, 4 p

400 g färska små champinjoner

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

75-100 g smör i små bitar

1 msk vispgrädde

Salt, sv.peppar

2 msk hackad persilja



Lägg champ, vitlök och citronsaft i en stor skål. Täck över och tillaga 6 min på full effekt. Häll av vätskan som bildats. Blanda i resten. Sätt in skålen i ugnen 2,5 min utan att täcka, full effekt. Rör om ett par ggr under tiden.

Servera m vitt bröd.

Går naturligtvis lika bra att tillaga i kastrull.

Recept från Anana.
Jag har gjort den här flera gånger, men hade glömt bort det. Nu har jag champinjoner i kylen dock. Ska grilla fläskkottletter och servera sallad till. Och färskt bröd. /Boel

Stekt laxfjäril med fetaostsås

Ingredienser 2 portioner:
2 laxfjärilar à 140 g
1 nypa salt
1 msk olivolja till stekning
100 g fetaost
2 dl gräddfil
1 msk färsk persilja, finhackad
1 krm grovmalen svartpeppar
1 nypa salt
Tillbehör:
grönsallad och tomat
kokt färskpotatis

Så här gör du:
Salta laxbitarna lätt. Stek dem i på medelhög värme i en stekpanna med lite olivolja i cirka 4–5 minuter på varje sida, tills laxen är genomstekt.
Mosa fetaosten med hjälp av en gaffel i botten av en rymlig bunke. Tillsätt gräddfil och färsk persilja. Rör om och smaka av med svartpeppar och salt.
Servera lax och gräddfilsås tillsammans med en enkel grönsallad och kokt färsk potatis.

Anana förmedlade till Marja. Receptet kommer från Ica-kuriren.

lördag 30 juni 2007

Riktigt god pasta

Upphottat recept ur en Femina, tror jag att det var. Himla enkelt och smarrigt. Fräs två paket bacon klippt i bitar knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. I originalreceptet står pancetta, men jag tog det som fanns hemma och det var vanlig bacon. Fräs sedan en hackad lök. Tag med coctailtomat i klyftor eller vanlig god tomat i bitar. Slå på en slatt vitt vin. Häll på ca 2 dl matlagningsgrädde, salta och peppra. Vänd ner babyspenat och låt puttra någon minut. Under tiden kokar du spaghetti, jag tog fullkorns. Häll såsen i en bytta, slå den nykokta pastan över, och blanda i bacon samt riven ost. Parmesan, pecorino eller någon annan sort. Blanda. Ät!

Yvve

Dinkelbiffar

De här gjorde jag en dag då jag var sugen på veggo. Receptet kommer från Renée Voltaires Peace, Love & Food och jag tillägnar det både er och Åsas Elin.

Koka dinkelris så att det blir ca 2 dl. Hacka en liten eller en halv stor squash. Skala och hacka en lök, jag tog rödlök. Skiva fem champinjoner och hacka 4 marinerade soltorkade tomater. En vitlöksklyfta med. Fräs allt i några minuter. Rör i lite sambal om du vill. Lägg över både dinkel och grönsaksfräset i mixer eller i matberedare. Mixa till grov smet. Forma till burgare och vänd dem i sesamfrö. Stek gyllene i panna. Jag gjorde ungsbakad potatis till och serverade med tzatsiki. Väldigt gott!

Yvve

fredag 29 juni 2007

Fransk löksoppa

Lite fuskigt recept, eftersom man använder buljongtärningar. Mycket kort tillagningstid. Lagerbladet är livsviktigt! Har nog aldrig lagat något där ett litet torkat löv kan vara så viktigt.

En knippe färsk gul lök (i den storleken som de är nu i slutet av juni!)
Knappt 1 liter vatten
En skvätt äppelcidervinäger
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
Smör

Skiva löken tunt, ta gärna med från den färska och spröda blasten. Fräs lökskivorna i smör under omrörning tills den blir genomskinlig och glansig. Det tog cirka tio minuter. Häll på vatten, i med buljongtärningar, äppelcidervinäger och lagerbladet. Låt puttra en kvart i kastrull.

Häll upp i skålar. Ät som den är eller släng i några rostade brödskivor i bitar och riv på lite parmesan och gratinera snabbt i ugnen. Jag tycker inte det behövs om man inte vill lyxa till det. Soppan i sig smakade himmelskt./Boel

måndag 18 juni 2007

cajuninspirerad chili con carne

Tricket är tydligen att man inte bara kryddar en gång utan flera, och med många olika kryddor, ja alla sina favoritkryddor. Det sägs att i New Orleans så kan man få en chili med hundratals kryddor och örter, men så många har vi ju inte ens här. Jag gjorde så här, styckade en finare köttbit, fransyska, eller om det var rostbiff i små strimlor. Hackade lök, vitlök, selleri.
Och lät detta fräsa och puttra ihop med vitlökspulver, salt, peppar, mer vitlök. I rikligt med olja. Ärligt talat mest rapsolja, sen slänger jag på en skvätt olivolja, så gör jag jämt. Sen hade jag i en burk krossad tomat, och en burk cocktailtomater, ja det fanns tydligen på burk. Kalvbuljongfond och grönsaksbuljongtärning och tomatpuré, späd under tiden med vatten efter behov. Mer peppar, cayennepeppar, kanel, kardemumma, spiskummin (mycket spiskummin), paprika pulver och sedan piri piri och tabasko. Timjan, rosmarin, basilika och oregano. Rätt så mycket oregano. Lagerblad. Man måste hela tiden smaka av så det blir bra. Mer vitlök.Tabasco några droppar. Och slutligen två-tre burkar bönor om man inte orkat blötlägga och fixa själv. Cannelloni bönor samt svarta bönor hade jag sist. Och så den stora hemligheten - en nypa kakao, men det får inte smaka kakao, det ska bara finnas där.

Enligt cajunregler så måste man verkligen ha i vitlök, selleri och lök. Egentligen ska man fräsa en fond bestående av olja och tidigare nämnda kryddor och grönsaker så att den blir nästan svart. Tillsammans med mjöl, men jag gjorde inte det. Det är ärligt talat bara att blanda och kolla att det smakar gott. Det blir gott nästan hur man än gör det bara man tar i lite granna. Piri piri är ett måste förstås. Ja, det är som att måla med fingrarna ungefär. Och blir lika trevligt. För det är ju trevligt med spontanitet. Och det lär just vara det som är det speciellt med cajunmaten, den lär spegla sin skapare. Och en kärleksfull tillredning ökar chansen till en lyckad måltid.

Boel - som skriver ut receptet pga efterlysning. Att slänga i några färska tomater, skivade eller klyftade lär inte skada någon heller.

Ps.Billighetsvarianten är med nötfärs. Blir jättegott, men vill man göra sig till kan man använda ett finare nötkött. Man kan troligen använda andra kött också. Varför inte? Eller t o m kyckling. Egentligen.

fredag 18 maj 2007

Gräddfilspannacotta!

Jag fick ett efterrättsrecept på jobbet häromdan som jag testade igår, och jisses vad det var gott!! Matilda var helt i sjunde himlen och Pellan med. Victor sa inget, han bara åt... Och inte var det svårt heller! Det pilligaste var att få ut fröna ur vaniljstången. Prova!

En lite smalare variant av pannacotta tydligen. Ät små tuggor så räcker det längre... :)
4 portioner
2 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
75 g socker (en kaffekopp)
1 vaniljstång
2 gelatinblad
Topping: (färska) bär, limeskal och florsocker
Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Koka upp grädde med vaniljfröna och den delade vaniljstången och sockret. Vispa lite så vaniljfröna delar sig.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 2 minuter. Krama ur vätskan och smält gelatinet i den varma grädden.
Låt grädden svalna något och blanda i gräddfil. Sila genom en finmaskig sil. Häll upp i portionsskålar och ställ kallt minst nån timme innan servering.
Garnera med tex jordgubbar, hallon, rivet limeskal och pudra över florsocker. Jag tog tinade hallon och blåbär, limeskal och florsocker och det fungerade skitbra.

//Anana

fredag 11 maj 2007

Grekisk grönsaksrätt med kyckling

Briam med kyckling

(4 pers)

4 stora potatisar
1-2 gula lökar
2 små zucchini
1 aubergine
4 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
havssalt, svartpeppar
ca 2 msk färsk oregano och basilika
4 kycklingklubbor

Marinad
2 msk olivolja
½ citron – juice
2 tsk oregano
2 tsk havssalt
½ tsk svartpeppar

Tillagning
Ugnen på 225 C
Blanda ingredienserna till marinaden. Häll i dubbla plastpåsar. Lägg i kycklingen och låt ligga i kylskåpet en eller flera timmar. Vänd då och då.
Skala och skiva potatis, lök. Zucchini och aubergine. Skär tomaterna i bitar. Varva allt i en långpanna. Pressa över vitlöken. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter
Lägg den marinerade kycklingen ovanpå grönsaksbädden. Tillaga ytterligare i ca 20 minuter tills köttet är genomstekt.
Man kan om man vill först bryna kycklingbitarna innan de läggs på grönsaksbädden så att de får fin färg.

***
Det här lagade min mamma när hon hälsade på. Det var vansinnigt gott! Fräscht och saftigt och kändes nyttigt. Man bara åt och åt och åt. MEN kanske ska man göra som mamma gjorde. Hon hade mindre potatis i, än vad som anges i receptet och dessutom en stor skivad gul paprika.

Boel

måndag 30 april 2007

LAX MED GRÄSLÖKSSÅS

Testade ett nytt recept idag, och attan vad det var gott! Pellan var misstänksam när han såg vad jag hade i, men det här slog ju romsåsen.

LAX MED GRÄSLÖKSSÅS

(6 personer)

ca 1 kg färsk (benfri) laxfilé, gärna mittbit

salt och peppar

Sås:

1½ fiskbuljongtärning

4 dl vatten

ca 1 dl finskuren purjolök

1 krm timjan

6-8 vitpepparkorn

2 små lagerblad

2-3 schalottenlökar

4 dl torrt vitt vin, tex Val de Loire

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 msk hackad gräslök

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter och sila av buljongen.

Skala och finhacka löken. Fräs den med lite av smöret

i en kastrull tills den är blank och mjuk.

Späd med den silade buljongen samt vinet.

Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1½ dl kvarstår.

Späd med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar.

Putsa laxfilén och dela den i portionsbitar. Lägg dem tätt i en lättsmord ugnsform och krydda med salt och peppar. Smöra ett bakpapper lätt och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort överflödet.

Så långt kan man förbereda och låta fisken vänta i kylen.

Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den känns klar. Slå av eventuellt spad ur formen. Värm såsen om den kallnat. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret fäller ut; såsen spricker. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen. Kokt eller pressad potatis, citron och en grönsallad passar till.

/Anana

söndag 22 april 2007

Lisskullas limelax!

HÄR lägger jag detta recept, för att inte glömma bort det. Jag tänker laga det på lördag när vi ska ha gäster.
Packa in en lax i folie, med morotsstavar, purjolök mm. Dränk laxen i limejuice. Lite ingefära var gott i också, tyckte Lisskulla.
Ställ in i ugnen ca en halvtimma.

Man kan också lägga grönsaker och lax i lagom stora portionsbitar i folie. Jag tror att jag ska servera kokt potatis till detta, eller kanske pressad potatis. Detta serverades på Lisskullas kalas för någon månad sedan. Laxen smalt i munnen och det var bara så gott. Och nyttigt!
Boel

Vansinnigt god kakefterätt!

PROLOG:
Okej, det här är ett försök att återskapa en av de goda desserter som vi åt i Frankrike. Uppenbarligen äter folk efterrätter som bara den. Inte bra för min vikt. Därför har jag nu provat att göra en fettfri variant, eller nästan fettfri. Jag vet ännu inte om jag kan lyckas göra en lika god. Vi var nästan tårögda när vi åt den. Men jag provar. Provgrisar är Leo, Johannes och Douglas. Alla har deklarerat att de mer än villigt ställer upp på detta experiment.

AKT 1 - första steget i att tillverka 4 portioner vansinnigt god kakefterätt.
Baka en mjuk kaka:
2-3 ägg
2 dl socker
Rör luftigt
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
2 dl blåbär. (kan utslutas)
Bröa en form och häll ner smeten, grädda i 200 graders ugn (eller 185 grader i varmluftugn, som vi har) i 25-30 min
Kakan är färdig när den är torr rakt igenom. Låt svalna. Jag har också förberett 4 dl vaniljsås som står i kylen. .

AKT 2 - hur man håller en hel familj stången.
Alltså typ vaniljstången. Kakan ligger nu på fyra assietter eftersom det gäller fyra portioner. Varm chokladsås finns på spisen:
1dl socker, 1 dl kakao, 1 dl vatten. Vaniljsåsen står i kylen. Nu diskar övrig familj efter huvudrätt. Därefter tänker jag servera desserten. Nu pratar vi även feministisk aktivism eftersom pojkarna var tvingade att inse sitt underläge. Inget diskande, ingen efterrätt. Johannes 9 år, Leo 13 år och Douglas 58 år. Jag forcerar ett massivt motstånd.

AKT 3 - hur man slukar en efterrätt.
Dela kakan i lagoma bitar, släng in typ hälften i frysen till framtida evenemang. Häll över kall vaniljsås och varmchokladsås, toppa med en klick jordgubbssylt.

EPILOG:
Alla var övertygade om att jag borde ha gjort mer vaniljsås och mindre chokladsås. Minstingen Johannes gjorde chokladdricka av överbliven chokladsås. Han blandade den med mjölk. Douglas tyckte inte min kaka var lika god som den vi åt i Manosque, men gott i alla fall. Personligen tyckte jag det var jätte jättegott. Men håller med om att det borde vara mindre chokladsås och mer vaniljsås. Mumsigt experiment hursomhelst. Chokladkakan var perfekt, tyckte jag.
Boel

söndag 8 april 2007

Åsas favoriter

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT skagentoast

HUVUDRÄTT lasagne

TILLBEHÖR soltorkade tomater, vitlökssås

KRYDDA kanel, kummin

DESSERT glass

KAKA kladdkaka med lime

DRYCK granatäppeljuice

DRINK alkoläsk

GRÖNSAK gul paprika

FRUKT gröna druvor

FRUKOSTMAT kaffe, fil med lime- och banansmak, russin och rågfras.
PÅLÄGG gammal hederlig hushållsost
KLÄDESPLAGG ullstrumpor

BOK Låt den rätte komma in
FILM The Prestige
TEVEPROGRAM House
MUSIK Det som är på radio, särskilt om det är Melody Club.
HOBBY Hästarna, yoga

MORGONTIDNING Bärgslagsbladet, eller Bärsingen som vi säger.
KVÄLLSTIDNING Aftonbladet på nätet.

DRÖMRESA Israel

SPORT Dressyr. Yoga och pilates om det räknas

RESTAURANG
GODIS Bassetts-lakrits. Otroligt att den säljs. Jag tycks vara den enda som gillar det.
SNABBMAT Pastasallad
ÖVRIGT Jag är också glad för min familj, huset och alla djuren.

fredag 6 april 2007

Yvonnes favoriter

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT laxtartare

HUVUDRÄTT tempura

TILLBEHÖR frön, bönor och goda sallader

KRYDDA vitlök. rosmarin eller varför inte hoisin

DESSERT färska bär

KAKA apelsinpaj

DRYCK vatten

DRINK Fruktiga saker

GRÖNSAK avokado

FRUKT biggaråer (stavas det så här?)

FRUKOSTMAT te och mittimellanbröd, kokt ägg, bär

PÅLÄGG leverpastej och ättiksgurka, ost och marmelad, någon god rökt skinka, mosad avokado med örtsalt, ägg och sill

KLÄDESPLAGG snygga roliga toppar

BOK Amos Oz, Berättelser om kärlek och mörker. samt Korta berättelser om traktorer på Ukrainska av Marina Lewcyka

FILM Pride and Prejudice fast den gamla tv-versionen. Notting Hill.

TEVEPROGRAM Just nu? Men in trees

MUSIK Anne Bruun skivan heter Duets

HOBBY Hästar, eller?

MORGONTIDNING GP och DN

KVÄLLSTIDNING Bläk, aldrig!

DRÖMRESA Galapagos

SPORT Rida, kanske. Och så nya tv-spelet Nintendo Wii som vi väntar på ska levereras

RESTAURANG den lokala Thairestaurangen. Gräslig service men god mat!

GODIS Cocosprickar, god choklad, chokladbananer, cremesköldpaddor (är nog favoriterna just nu)

SNABBMAT utan tvekan en god sushi

ÖVRIGT Island är ett måste så ofta som möjligt. Och så är jag glad för min familj, vårt hus, alla djuren och så vännerna så klart!

LINNEAS FAVORITER!

FÖRRÄTT carpaccio
HUVUDRÄTT Fylld paprika
TILLBEHÖR tomat & mozzarella
KRYDDA vitlök
DESSERT Jordgubbar
KAKA ingen aning... norsk ostkaka?
DRYCK Champagne
DRINK Martini Rosso
GRÖNSAK bönor
FRUKT Apelsin
FRUKOSTMAT Jättesen frukost med nybakat bröd, och massor av pålägg!
PÅLÄGG Philadelphia ost och lingonsylt (Jättegott)
KLÄDESPLAGG Allt med stilett häl :) Desto högare desto bättre.. :)
BOK änglar & demoner
FILM 6th sense
TEVEPROGRAM Two and a half men
HOBBY Sy. Laga mat. Dricka vin :)
MORGONTIDNING nope
KVÄLLSTIDNING nope
DRÖMRESA Södra frankrike. Eller paris... ohh..
RESTAURANG En liten familjeresturang på Naxos.. :)
GODIS Choklad
SNABBMAT Gatukök i holland.. smarrigt värre.
ÖVRIGT weissbier, champagne, rödvin, grön vin, veltiner, vit vin.. uuuhhh, jag
låter ju som rena alkisen.. men det är ju så gott...

/L

ANNAS FAVORITER!

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT crepes el räkchips el vår rulle

HUVUDRÄTT Smörstekt lax eller ren god mör kyckling

TILLBEHÖR gärna en god sallad, varma vofflor å grädde

KRYDDA kött och grill krydda, knorr

DESSERT äkta vanlij glass med ungs bakade päronhalvor med after 8 på..el äkta vanilj glass med varm hjortron sylt

KAKA Morots kaka

DRYCK Emmas hallon cider

DRINK ?

GRÖNSAK majs

FRUKT Banan

FRUKOSTMAT rostad bröd fullkornshavregryns gröt å en frukt

PÅLÄGG Apelsin marmelad ost och tvär rökt skinka

KLÄDESPLAGG jeans o bomullströja,mysbyxa tshirt

BOK mark Rahids bäcker,Liza marklund å en massa andra :) Sagan onmisfolket, Raja böckerna

FILM I Am SAM

TEVEPROGRAM csi

MUSIK country

HOBBY djur,hästar medeltida,arbete med häst i skog å mark

MORGONTIDNING finsn de sådana? Nyhets morgon på 4an här

KVÄLLSTIDNING

DRÖMRESA En ultimat resa med familjen med häst å vagn i nått härlig lans tex Sverige :) Annar sär de New Zeland,island grönland,skottland mm

SPORT rida och köra häst

RESTAURANG Kina

GODIS CHOKLAD

SNABBMAT lasange

ÖVRIGT färska "frysta"frukter hallon,blåbär o björnbär hjotron jordgubbar

ANANAS FAVORITER!

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT Vad som helst med avocado

HUVUDRÄTT bräckt gravad lax med stuvad potatis

TILLBEHÖR spännande såser

KRYDDA vitlök

DESSERT tiramisu

KAKA kladdkaka med en klick vispgrädde

DRYCK vatten

DRINK Between the Sheets (2 cl av vardera rom, konjak och cointreau, lite citronsaft och is)

GRÖNSAK gul paprika

FRUKT sharon

FRUKOSTMAT te och grovt bröd med

PÅLÄGG leverpastej eller philadelfiaost

KLÄDESPLAGG padded bra :)

BOK Hinner ju inte läsa! :(

FILM Nåt trivialt helst

TEVEPROGRAM CSI

MUSIK i bilen till och från jobbet

HOBBY Leta valp

MORGONTIDNING Söderhamns Kuriren

KVÄLLSTIDNING Aftonbladdret

DRÖMRESA Nya Zeeland

SPORT Dressyr (ährm, hellre än bra, och alldeles för sällan)

RESTAURANG den lokala Thairestaurangen. Gräslig service men god mat!

GODIS 70%-ig choklad, eller riesen

SNABBMAT näh, det äter jag bara för att överleva

ÖVRIGT Drömmer om att få lata mig men är livrädd att bli arbetslös.

GULLVIS FAVORITER!

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT Skaldjur har alltid räkor i frysen

HUVUDRÄTT smörstek entrecote

TILLBEHÖR sursöt brynt lök

KRYDDA oelek sambal

DESSERT jordgubbsglass a la "tyskt märke" kommer aldrig i håg va den heter men supergod.

KAKA Banankaka

DRYCK sangria bara 4 % väl kyld

DRINK Martini

GRÖNSAK Morot

FRUKT MAngo

FRUKOSTMAT knäckebröd o gravad lax m koffeinfritt kaffe

PÅLÄGG Emil skinka Basturökt

KLÄDESPLAGG jeans o bomullströja

BOK ingen

FILM Sagan om ringen

TEVEPROGRAM Stargate

MUSIK CAsh

HOBBY flugbindning just nu

MORGONTIDNING Bohuslänningen

KVÄLLSTIDNING aftonbladet

DRÖMRESA Att vandra i himalya

SPORT Fiske

RESTAURANG Kina

GODIS Nötter

SNABBMAT findus Lax m spenat i pasta "Görgott"

ÖVRIGT färska "frysta"frukter hallon,blåbär o björnbär

torsdag 5 april 2007

BOELS FAVORITER!

Just nu gillar jag:

FÖRRÄTT Gravad lax med kokt potatis och hovmästarsås

HUVUDRÄTT Grillad chevré med sallad

TILLBEHÖR Parmesan, vitlök

KRYDDA timjan, basilika, oregano

DESSERT Chokladkaka med varm chokladsås och kall karamellsås

KAKA Ananas Sverigekaka

DRYCK coca cola med is, vatten med bubblor, ett gott rödvin

DRINK Pastis

GRÖNSAK marockansk sallad med rostade paprikor, gratinerade endiver

FRUKT blåbär

FRUKOSTMAT löskokt ägg, rostat bröd, te

PÅLÄGG Spansk paprikachorizo

KLÄDESPLAGG Mina assnygga nya sandaler, svarta med remmar. Min gröna solklänning.

BOK Skimrande dagar av Han Suyin

FILM Apocalypto

TEVEPROGRAM Six Feet Under

MUSIK Amy Winehouse, Back to black

HOBBY Laga mat, hästarna

MORGONTIDNING Dagens Nyheter

KVÄLLSTIDNING Aftonbladet

DRÖMRESA Mexiko

SPORT Jogga, rida, simma

RESTAURANG Kinarestaurangen i Söderköping, otroligt god mat!

GODIS Plopp, samt de små blåprickiga godisarna som ligger som sällsyntheter i påsar med engelsk konfekt.

SNABBMAT Tunnbrödrulle med räksallad, kokt korv, curryketchup, stark senap och svartpeppar på moset, Spaghetti och Findus köttfärssås original.

ÖVRIGT Nördaktiviteter, peta och pilla med saker som för andra är helt ointressanta. Som att göra den här favoritlistan just nu. En riktig fralla med dansk ost typ Havarti eller Danbo.

tisdag 3 april 2007

KALL MARINERAD ZUCCHINI!

Det här gjorde jag som alternativ idag, när vi skulle ha gäster. Det behövdes en kall grönsak till huvudrätten som var en fiskgratäng presenterad tidigare i denna blog.

Skala och skiva en zucchini i drygt halvcentimeterstjocka skivor. Sota i en upphettad stekpanna, fuska lite genom att hällla i lite olja. Att sota dem i. Krydda med vitlökspulver, paprikapulver, salt, cayennepeppar, lite italiensk örtkrydda och stänk tabasco över. Stek på båda sidor. Snart är de liksom färdigstekta och kan nästan se lite brända ut. Inte brända... men sotade liksom.
Cirka 10 min om stekpannan är tillräckligt varm. De ska vara lite mjuknade Speciellt i mitten. Lägg upp dem i en skål. Pressa färsk limesaft över. Kolla att sältan är tillräcklig genom att provsmaka en zucchiniskiva.
Ställ dem kallt. Dekorera eventuellt med några skivor lime.

Jag kan säga att en av gästerna bad om mer med ett lätt desperat tonläge, men det fanns inte mer. Så kanske ska man beräkna en normalstor zucchini på 2 personer? Nu var vi 4 personer på en. Antagligen skulle rätten passa som tapas eller tilltugg också.

Den kändes fräsch, men med lite sting i.

Boel

söndag 25 februari 2007

Vitlöksbröd

4 DL. VATTEN
25 G JÄST
2 TSK. HAVSSALT
1 MSK. HONUNG
5 KLYFTOR VITLÖK
80 G RÅGMJÖL
CA. 450 G VETEMJÖL


Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda i de övriga ingredienserna, utom vetemjölet.
Låt jäsa i ca 1-2 timmar.Rör ner mjölet gradvis i degen och arbeta degen väl.
Låt degen jäsa i temperatur i 20-30 minuter.Häll ut degen och forma den till ett bröd och
lägg den i en smord form. Låt efterjäsa i ca 15 min. Pensla brödet med vatten och
grädda i ca 20-25 min.i 190-200 gr.

Det går bra att ta ännu mer vitlöksklyftor i, det gör jag de gånger jag bakar det. Ta efter smak.
Man kan även byta ut lite av vetemjölet mot dinkelmjöl så blir det lite nyttigare också.

/Lill

torsdag 22 februari 2007

LAX PÅ VITLÖKS- OCH LIMEBÄDD

4 PORT

4 laxfiléer
15 cashewnötter
2 msk flytande margarin
4 msk sweet chili-sås
1 lime, skal och saft
2-3 vitlöksklyftor

TILL SÅS
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk vitt vin
salt, o peppar

1 blanda samman yoghurt, vin, limesaft, salt o peppar
till såsen och ställ kallt

2 sätt ugnen på 250 gr

3 salta och peppra laxen. Stek några minuter på varje sida
och lägg i en ugnssäker form

4 hacka nötter och vitlök blanda med margarin chilisås och limeskal
och bred på laxen. Sätt in i ugntills fin färg uppnås

Hälsningar Marja

Svärmors marinerad rostbiff

Fick denna goda recept av min svärmor. Håll till godo:

MARINERAD ROSTBIFF
4-5 PORTIONER

600 hg skivad rostbiff

MARINAD

1 msk dijonsenap
1 krossad vitlöksklyfta (ej pressad)
1 1/4 dl rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
Häll marinaden över hoprullad rostbiff och låt stå kallt en timma
före servering


TOPPNING

1/2 finhackad rödlök
1/2 dl persilja
1/2-1 dl kapris
detta strös över innan servering

Serveras med potatisgratäng

Väldigt gott och enkelt att laga.

Hälsningar Marja

måndag 19 februari 2007

LOTTAS SALAMICHIPS

Salamichips: rostade tunna salamiskivor. 225° ca 5 min eller tills de blir
knapriga utan att vara brända. Svalna på galler eller hushållspapper. Om det
är väldigt salt salami kan man dippa i yoghurt eller vad som. Livräddaren
för en småätare som jag!

Lotta

torsdag 15 februari 2007

FESTLIGA FISKEN

Jag plockade fram aborre ur frysen, fast jag trodde det var gös. Har ingen erfarenhet av denna typ av fisk så jag visste inte vad jag skulle göra med den. Inspirerad av olika recept plus en bok jag läst om Cajunmat, beslöt jag mig för att "go lite wild".

Jag la den "avskinnade" fisken i en liten ugnsfast gryta med lock. Saltade, pepprade, även med cayennepeppar och kryddade friskt med vitlökspulver. La på skivad lime och ställde in i ugnen. Ca 180 grader i varmluftsugn.

Stekte champinjoner och blandade med en rejäl klick grekisk yoghurt (crème fraiche går också bra). Hällde i italiensk rivost typ parmesan. Dessutom strödde jag på mer vitlökspulver.

Gjorde Hollandaisesås på pulver enligt anvisningar. Pressade i limesaft samt blandade såsen med en klick grekisk yoghurt.

Tog ut fisken, tog bort limeskivorna, det luktade väldigt fruktigt och gott. Smetade ut champinjonmojet ovanpå fisken och hällde hollandaisen runtom och över. Lät den stå i ugnen med lock en stund och gratinerade till sist anrättningen utan lock tills fisken var helt klar och champinjonmojet fått färg.

Serverade med kokt potatis.
Det var nog den godaste fiskrätt jag ätit. Jag måste snart prova igen med en annan fisk. Fast jag tror nog att aborren gjorde sitt till. Men det som var gott var att rätten hade både sälta och syrlighet och man fick känslan av att potatisbitarna, såsen och fisken smalt i munnen så pass att man förlät aborren att den hade mycket och många små ben i sig.

Boel

Ps. Använde också lite italiensk örtkrydda. Nämligen Knorrs italienska örtkrydda som jag just nu använder till allt. Den innehåller lite av varje av gröna örter och är mycket trevlig.

torsdag 8 februari 2007

Gujjas Special

Jag var otroligt hungrig på måndag kväll när jag hade gått o lagt mig hade ju varit på yogan. Blir alltid hungrig efter..

Jag gjorde i ordning nuddlar med hoot spice ungarna gillar den

250 gr nuddlar kokas i vatten med en hönsbuljongtärning, när dom e halvfärdiga häller man av vattnet och tillsätter 1 burk kokosmjölk (går bra med lätt kokosmjölk)
1 burk majskorn
2 strukna teskedar sambal oelek (chilipeppar m frön) ta en och smaksätt för säkerhets skull till att börja med.
Lite soya och rör om allt och låt det puttra lite gran ihop


Serveras med sallad eller som den är

Jag åt upp en hel tallrik och stefan tog allt som var kvar..

tisdag 6 februari 2007

Laxgryta från receptkedjan

Fick detta som svar på receptutskicket!

Thailax i kokossås

3 schalottenlökar, i klyftor
1 bit rotselleri (ca 100gr) i tärningar
2 medelstora morötter, i skivor
1 gul paprika, i små bitar
1-2 tsk färsk ingefära, riven
2-3 krm grön eller röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400gr) gärna lätt
1 vitlöksklyfta, pressad
2-3 krm salt
2 msk fisksås
400 gr laxfilé, i 3 cm bitar
2 msk koriander eller persilja, hackade

4 port jasminris eller risnudlar

Förbered grönsakerna. Vispa ihop currypasta och kokosmjölk i en gryta och koka upp. Tillsätt grönsaker, vitlök, salt och fisksås. Koka utan lock ca 5 min. Vänd ner fiskbitarna i grytan och sjud tills de är nätt och jämnt kokta, ca 5 min. Smaka av och tillsätt ev mer currypasta och fisksås. Strö över koriander eller persilja.
Servera med ris eller nudlar.

Smaklig måltid!

Yvonne

Marinerade lammkotletter

Till kålen åt vi de här kotletterna. De var väldigt goda.

Marinad:
i msk olivolja, en msk citronsaft, ca 2 msk hackad färsk dragon, 2 msk hackad färsk rosmarin och 2 msk hackad bredbladig persilja (fast även här är jag för lat och river lite grovt i stället, med fingrarna). Salt och peppar.

Kotletterna:
Får marinera minst en timme, tag ut ur kylskåp en stund och stek i grillpanna. Du behöver inget ytterligare matfett i pannan.

Tallrikarna länsades!

Yvve

Vad gör man med en spetskål?

Jag prenumererar på Kravodlade grönsaker och frukt. I lådan låg en spetskål, vad sjutton gör man med den. I Bonniers Stora kokbok hittade jag det här receptet, jag har modifierat det lite grann. De flesta övriga ingredienserna låg också i lådan, det gjorde inte saken sämre.

Skär spetskålen i klyftor, förväll i ca 10 minuter. Tag tre stora tomater, skålla, skala och klyfta dem. Fräs någon form av lök, jag tog salladslök, samt tomaterna. Häll på örtsalt, peppar, en smula socker, i tsk balsamvinäger och lite grönsaksbuljong. Låt puttra länge.

Strimla en lite zucchini (fast jag är för lat och skär skivor och sedan halvor), fräs i lite olivolja. Värm ungnen till 200 grader. Lägg kålen i en ungsfast form, smula över chevré. Gratinera till dess chevren smält och fått färg. Tag ut, häll tomatsåsen kring kålen och lägg på zucchinin. Mumma!

Yvve

måndag 5 februari 2007

Glace au four med hallon

En festlig och god efterrätt som inte kräver mycket, varken tid eller ingredienser. Det enda är att man måste vara snabb och servera den direkt.

För ca 4 personer

1 dl socker (kan uteslutas)
2 äggvitor
1 dl socker
100 g frysta hallon eller andra bär
½ liter vaniljglass
½ dl (ca 20 g) mandelspån

Sätt ugnen på 225°C

Vispa äggvitorna riktigt hårda, gärna med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet. Det skall gå att vända bunken upp och ner utan att smeten åker ut.

Lägg glassen på en ugnsäker form. Fördela hallon på glassen. Bred marängsmeten på och runt om så att all glass täcks. Strö över mandelspånen.

Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen börjar få fin färg.

Servera genast.

Marja

Förrättssnittar

4 st smördegsplattor

8 marinerade soltorkade tomater

150-175 gram kantfri getost (chevre)

1 dl pinjenötter

1 ägg

Finhacka tomater och pinjenötter, rör ihop med osten
(ta hälften av pinjenötterna). Dela plattorna i fyra trekanter
vardera och kavla ut. Klicka ut blandning, ca 1 tsk, på varje
platta och knyt/gaffla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper
och pensla med ägg, strö över resten av de hackade pinje
nötterna. 200oC i ca 20 minuter.

Hälsningar Marja (fick detta recpet från receptkedjan)

torsdag 1 februari 2007

Lite smått och gott för olika ändamål!

SMAL-SMOOTHIE
Minimjölk (0,1 g fett)
Till så många glas man vill göra. Jag brukar göra lite mer än en halv liter.
1 banan
1 äpple
1-2 apelsiner

Eller någon annan frukt eller bär, mer eller mindre.
Om man vill kan man ta lite honung i.
Avocado är också jättegott i.
Kör med mixerstav tills det blir en slät smoothie.
Sockerbehovet stillas plus att man känner sig nyttig.

TUNISISK SALTGURKA
Den här gurkan fick vi på en lunchrestaurang i Tunis.
Skala en gurka, skiva den t ex med en osthyvel, salta och droppa i lite citronsaft,
blanda runt och låt stå en stund, häll av överflödigt vatten, det är jättegott. Man kan
antagligen göra stavar eller bitar eller vad man vill. Jättenyttig heta dagar förstås p g a vätskan och saltet. Men jag brukar göra den till lite allt möjligt året om. Som tillbehör till andra tapasvarianter, eller som tillbehör till någon kötträtt.


ANNES FRÄSCHA TOMATER
Min kompis Anne kan trolla fram ett fantastiskt tapasbord på ingen tid. Det här är en höjdare.
Skiva tomater, finhacka vitlök, hacka färsk basilika och strö över. Ringla olivolja över anrättningen.
Det här är speciellt gott om man har lite plockmat till en aperitif á la sydeuropeisk manér.

Boel

onsdag 31 januari 2007

CITRONPAJ MED LIME

En god citron och limepaj som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött med vispgrädde till är en perfekt avrundning på en god middag.
Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
10 bitar

Du behöver:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula eller 2-3 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron

Garnering:
1 lime
florsocker

Servering:
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Gör pajskalet. Låt smöret/margarinet bli rumsvarmt. Rör ihop smör/margarin, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter.

Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och vispgrädde. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.

Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering.

Garnera med florsocker och limeskivor.

Marja (tips från dotter Petra)

söndag 21 januari 2007

Fiskgratäng!


2 frysta fiskblock t ex torsk ca 800 gram
1 påse hollandaisesås (tillaga enligt anvisningar)
dill efter smak
1 dl crème fraiche
lite pressad citron
Späd ev med upp till 1/2 dl vatten
Salt och svartpeppar
En burk sparris

En handfull riven ost, av smakrikare sort, jag använde Brännvinsost.

Tina fisken och lägg de tinade fiskblocken i en form.
Salta och peppra ovanpå.
Blanda hollandaisesåsen med crème fraichen.
Pressa i lite citron och lägg i dillen.
Smaka av såsen, salta och peppra vid behov.

Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen.
Ca 200 grader. Efter 20 - 25minuter ta ut formen,
Och hacka lite i fisken så att filéerna blir till mindre bitar.
lägg sparris lite tjusigt överst i formen, strö över osten.
Gratinera i ytterligare 15 till 20 minuter.

Servera med kokt potatis, hackad röd lök och en grönsallad.
Skulle kunna tänka mig att man kan spritsa potatismos runt gratängen och att det också skulle bli väldigt gott.
Det sa slurp, så var allt uppätet. Även ungarna prisade denna fiskmiddag.

Boel

Tiramisú!

Det ska finnas massor av recept på den här höjdaren som betyder "drag mig upp" och det kan jag intyga att den verkligen gör. Gästerna brukar bli tysta en bra stund när det här serveras - de har fullt upp med att njuta. Det här är receptet jag brukar köra. Ger 4 portioner, och snåla inte om ni är fler, man vill gärna ta påfyllning även om man är proppmätt... Den går att spara till dan efter också. Observera att den måste göras i förväg, helst dan innan, för att få stå och safta till sig ordentligt.

2 äggulor
3/4 dl socker
250 g mascarpone + 50 g philadelfiaost
3 msk konjak (eller marsalavin, eller grand marnier, men konjak blir perfekt)
2 äggvitor
12 savoiardikex (torkad sockerkaka ska också funka sägs det)
1 dl starkt kaffe, jag brukar ta espresso
2 msk kakao
4 amarettokakor/chokladdrömmar (brukar jag skippa, det funkar ändå)

Vispa äggulorna pösigt med sockret. Rör och vispa mascarpone och konjaken i smeten. Hårdvispa äggvitorna i en annan bunke och vänd ner i smeten.
Lägg kex i botten av en skål, droppa över lite kaffe, häll på lite smet. Dofta över lite kakao. Upprepa varvandet en eller ett par ggr och avsluta med smet. (Det går också att göra portionsformar.)
Låt desserten stå kallt och safta till sig, gärna ett dygn, och pudra över lite kakao alldeles före serveringen. Toppa eventuellt med en kaka.

//Anana

Medelhavsinspirerad (misslyckad) lergryta!


Det här receptet planerade jag lägga in, men det blev faktiskt inte alls gott. På grund av att vi vid senhösten köpte en halv ko, så har det mest varit fråga om nötkött här de sista månaderna. När jag nu skulle laga fläskkotlett blev köttet lika njutbart som gamla skosulor. Kryddningen blev mystisk också; provencalska kryddor, timjan, rosmarin, mejram mm. Av ngn anledning blev det liksom unket i smaken. Det saknades nog någon sorts syrlig grönsak, som tomat eller lök.

Men den tappre kan försöka, för det kan bli gott!
Potatis i halvor, eller hela små
Morotsslantar
olivolja
örtkryddor
vitlök
Salt
Peppar

I med allt i en lergryta, låt stå i ugn 1 timme. OBS inte om det är fläskkotletter, det är då det smakar skosula. Fläskkotletter har tydligen kortare stektid. Jag har gjort denna rätten många gånger, bl a med kyckling, och lyckats. Principen med att blanda allt i en lergryta är helt OK. Egentligen.

Boel

lördag 20 januari 2007

Improviserad fläskfilégryta

En röd paprika i bitar, en gul lök i klyftor, champinjonskivor efter tycke och smak och 2-3 selleristjälkar i skivor fräses med olja i en gryta. He med lite annat vegetariskt du tycker är gott. Jag hade i en halv zuccini också, men grön paprika är nog bättre. Eller både och.

Stek skivor av en fläskfilé, salta och peppra lite och lägg i grytan. Häll på ett par dl matlagningsgrädde blandat med kanske 1 msk soja och 1½ tsk sambal oelek. Och skvimpa i en dl creme fraiche. Låt koka sisådär 15 minuter. Red ev. med lite brun maizenaredning och/eller späd med mera grädde. Servera med kokt potatis.

//Anana

Finsk korvsoppa

3 l vatten
4 köttbuljongtärningar
8 st mellan stora potatisar
1 liten kålrot
4 morötter
2 gula lökar
1 falukorv
salt
vitpeppar
hel kryddpeppar
2 lagerblad
parikapulver

tärna potatisen i stora tärningar
likaså med kålroten fast lite mindre än potatisen, ha i ca 10 st kryddpepparkorn, lagerblad och ca 1 msk paprika pulver.
kokas i buljongen i ca 20 minuter
när det gått tjugo minuter tillsätts morotsslantar och gul lök. koka ytterligare i en kvart.
Tärna falukorven och fräs den snabbt i stekpanna läggner i soppan och smaka av med salt och vitpeppar.

Minna

lördag 13 januari 2007

DILLMOFS!

Det här är lite av en fuskmiddag i det att den är snabb- och lättlagad, men smakar som värsta lyxmiddagen!

Fräs ett knappt kg blandfärs och en stor finhackad lök.
Salta peppra och späd med högst en halv dl vatten
Häll i en stor burk crème fraiche och en paket frusen dill.
(det ska vara mycket dillsmak)
Låt hela anrättningen puttra ihop. Den ska vara krämig i konsistensen.

Servera med kokt potatis och tex svartvinbärsgelé.

Det smakar sobert och elegant på något vis och har gjort succé på mången bjudmiddag när man egentligen inte orkar stå i köket en halv dag men ändå vill bjuda på något väldigt gott. Receptet har jag fått av Vanja som fick det av Kerstin som fick det av någon annan, för väldigt många år sedan. I ursprungsreceptet var det också mycket persilja, men det har jag skippat. Hemma hos oss går rätten under namnet "Dillmofs". Vilket är ordbesparande. Någon gång ibland säger någon av oss "Dillmofs" varpå den andre vanligtvis nickar. Sen är det bara att tuta och köra. Inget skitsnack alltså, utan mest ren handling!

Vanja finns inte längre./Boel

Kålpudding på annat sätt

Vitkål är ju jättenyttigt och har ända sedan romarriket använts mot t ex baksmälla. Den här varianten brukar min bästa kompis Anne göra. Fast jag har förenklat den något. Det här är antideppmat. Och eventuellt skyddar den mot cancer också enligt senaste rön om kål i alla former.

Strimla vitkål och förväll tio minuter i en kastrull med vatten och salt (så får man inte lika ont i magen....)
Fräs köttfärs i en stor gryta.
Gör dubbel sats sås med hjälp av pulvermix för brun sås. Eller gör egen brun sås, men det går faktiskt utmärkt med pulver just till den här såsen. Blanda allt i en ungsform med salt och peppar efter smak.

Ställ in i ugnen och låt stå uppåt en timme på relativt låg värme 175grader tex.

Servera med kokt potatis och lingonsylt! Det här blir mycket och billig mat och är perfekt efter en söndagspromenad om man är lite fler. Genuin husmanskostkänsla blir det. Jag gjorde den igår och kom då ihåg hur himlans gott det blir.

Boel

Huevos Rancheros, Huevos Ranchos eller rätt och slätt mexikansk brunch

Min kompis Lisskulla har bott i Mexiko i elva år, där lärde hon sig att laga mexikansk mat. Den här helt suveräna brunchen lagade hon till oss en gång. Varpå den genast infogades i min repertoar av återkommande rätter. Salsan kan man variera, nedan är min personliga variant med de kryddor jag gillar. Den är cirka tusen gånger godare än färdigköpt salsa och går snabbt att laga till.

Införskaffa:
Salsa (gör själv)
Bönor på burk (om man vill spara tid) t ex Cannelonibönor, men vilka som helst går bra.
Ägg
Tortillas

Salsan: Hacka en gul- eller en röd lök, en urkärnad chilifrukt, ett par vitlöksklyftor, fräs i olja i en kastrull. Häll på en burk krossad tomat, salta, peppra efter smak och krydda gärna med mycket spiskummin. Använd, om möjligt, färska kryddor, såsom timjan och oregano. Späd vid behov med lite vatten. Låt koka ihop. Smaka av. Krydda lite mer.

Häll av bönspadet, mosa och fräs bönorna med en gaffel i ett stekjärn med olja i och blanda ihop. Snåla inte på oljan.
Stek ett ägg eller flera.
Häll av oljan från stekjärnet och värm tortillabröden, 1- 2 per person.
Lägg bröden underst på tallrikarna. Fördela bönmoset och de stekta äggen lite tjusigt ovanpå, ringla över rikligt med salsa.
Man kan också, om man vill, ha tex chorizo till. Men det är inte nödvändigt.

Varsågod och njut. /Boel

Idag gjorde jag salsan på annat sätt: färsk lök, med blast och allt, hacka och fräs i olja, en pkt krossad tomat, en tsk harissa (på tub, stark som tusan), vitlökskross, lite muskonöt, lagerblad, timjan, peppar, spiskummin och salt. Låt puttra en stund. Färdigt!

fredag 5 januari 2007

chocolat!

Den här chokladen blev jag bjuden på häromkvällen. Den är himmelsk, kan jag lova. Det roliga är att enligt uppgift var det just den här sorten som Juliette Binoche bjöd Johnny Depp på i Chocolat-filmen...
/Åsa

4 koppar
5 dl mjölk
1 dl grädde
3 cm kanelstång
0,5 färsk hackad spansk peppar
80 gram hackad mörk choklad
Koka upp mjölk, grädde och kanel. Lägg i chokladen och låt den smälta.
Rör ned peppar och låt den svalna nån minut. Klart!

Åsa

onsdag 3 januari 2007

VEGETARISK FESTLIG LASAGNE!

Det här receptet har jag fått av min mamma. Ibland har jag gjort både en vanlig och en vegetarisk. Då händer det faktiskt att den här lättlagade men festliga varianten blir mest populär, i vart fall hos mig själv. Den blir jättegod!

1 burk krossade tomater
1 finhackad lök
1 liten burk crème fraiche
1 burk (modell lite större) hela champinjoner, eller motsvarande mängd färska.
Riven ost
Lasagneplattor.
Salt och grovmalen svartpeppar
Ev oregano eller basilika


Fräs den finhackade löken i en kastrull. Häll i champinjonerna, den krossade tomaten och låt puttra 5-10 minuter. Blanda i crème fraiche och kryddor. Varva lasagneplattor röran och ost i en form. Jag brukar göra i en typ rektangulär bakform. Ungefär så stor blir den. Den känns fräsch på någe vis och blir lite syrlig./ Boel

tisdag 2 januari 2007

NYTTIGA KINAGRYTAN

Det här var ett försök att återskapa ett recept vi tappat bort. Men det blev inte riktigt likadant, fast jättegott ändå och nyttigt. Serverade med en blandning av råris och basmatiris.

Ingredienser:

1pkt kycklingfilé
1/2 vitkålshuvud
0,5 - 1 dl cashewnötter
4 stora vitlöks klyftor
3 ms kinesisk soya
1 msk sesamolja
1/4 dl sweet chilisauce
1 halv pressad citron
Salt, peppar, cayennepeppar
Ev maizenamjöl

Fräs vitkål i strimlor och kyckling filén skuren i bitar i oljan, samt i sesamoljan.
Lägg i krossad vitlök. Jag hade i fyra gigantiska klyftor. Salta & peppra, häll i soyan och chilisåsen.
Späd med vatten och citronsaften. Krossa cashewnötterna i en mortel, lägg i grytan, men spara några hela att strö
över anrättningen också.
Red ev med maizenamjöl.

Boel

TACOGRATÄNG!

1kg köttfärs
två påsar tacco krydda
4dl cremefrech
1 paket filadelfia ost

sallad av av du vill tacco chips.

Balnda köttfärs å krydda bryn köttfärsen klar

balnda cremefrechen å filadelfia osten (inget av de ska vara light de blir INTE gott) smeta ut i ugnfast form

på med lite riven ost
på med taccoköttfärsen på med ost in i ugnen ca kvar 20 min.
Ta sallad till jätte gott! ätes med tacco chips MMMMM :))

Anna