tisdag 30 december 2008

Klippkantshängarens apelsinpaj

Här kommer apelsinpajen jag lovade att bjuda på. Här får den bli i receptform. En varning bör även utformas: Man äter mer av den än vad man planerat, den är GRYM!!!

Pajskal: 175 g smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, 3 dl havregryn

Rör smör och socker poröst. Tillsätt havregrynen och mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt en timme. Klä en smord form som har löstagbar botten med pajdegen, se till att degen går upp på kanterna. Grädda i 225 grader, 15 minuter. Låt svalna.

Fyllning: 3 apelsiner, 100 g smör, 2 dl florsocker, 3 ägg.

Pressa apelsinerna och tag vara på saft och fruktkött. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör ned apelsinsaft och fruktkött. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 20 minuter. Servera avsvalnad med grädde (som jag inte alls tycker behövs).

Yvonne

söndag 28 december 2008

Janssons frestelse

8-10 medelstora potatisar
1 burk ansjovis filéer
2 små gula lökar (eller 1 stor)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Ströbröd
3-4 msk smör
Vitpeppar

Skala potatisen och riv grovt.
Finhacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna.
Varva potatisen, löken och ansjovisfiléerna i
en ugnsform.
Potatis underst, sedan lök, därefter ansjovisen,
Täck med potatis.
Blanda mjölk, grädde och hälften av ansjovisspadet som
är kvar i konservburken. Häll över och peppra lite grann.
Strö över ströbrödet. Klicka på lite smör.
Grädda i ugn 30-40 minuter i ugnen (ca 200 grader). Eller
tills den ser klar ut.
Jag låter först formen vara insvept i aluminiumfolie, sista
kvarten tar jag bort folien.
Servera ljummen. Mmmmm. Så gott!

fredag 26 december 2008

"Den hemlige kocken"

Här är tillvaron något förändrad sedan jag läst Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Boken handlar om manipulerandet av det vi äter och livsmedelsindustrins tillsatshysteri. Ut åkte genast en rad halvfabrikat jag hade i skåpen. Som vaniljpuddingspulver, chokladpuddingspulver, balsamvinäger (som inte var balsamvinäger), grillkrydda. En del annat åts och dracks medan vi förfasade oss över innehållsförteckningen, såsom apelsinläsk. Sedan jag läste ut boken har inget bröd inhandlats. Och jag har läst nästan alla innehållsförteckningar på matvaror som jag köpt. Tur att jag är en snabbläsare - annars hade jag fått bosätta mig i mataffären.

Jag varken kan eller vill bojkotta all mat med tillsatser vare sig de är sk naturliga eller syntetiska. Men när magkänslan säger stopp så litar jag på den. Det var sådant jag redan kände mig misstänksam mot som först åkte i sophinken. Imorgon blir det födelsedagskalas här med hembakta hamburgerbröd. Det önskades köpebröd, men för det första var de som fanns i affären urgamla - och inga nya kommer till affären förrän i kommande vecka om ens då (vidrigt) - och för det andra är bröddisken är ett skämt. Det har jag tyckt länge men nu har jag fått vatten på min kvarn. På hälften av bröden finns bara bäst före datum, men ingen bakdatum. Jag vet inte hur många gånger jag klämt och vänt och tryckt på alla "må-bra","sunt och nyttigt", "härligt grovt" och allt vad bröden heter, och sedan gått ifrån bröddisken utan ett endaste bröd. Bäst tycker jag om att handla bröd på "Orienten" i stan. Där har de dagsfärskt grekiskt, turkiskt, bosniskt med mera, med mera, sockerfritt bröd. Här var jag bor på landet finns knappast ens en färsk bulle att uppbringa. Jo, nere i caféet på byn. Där har de färska frallor i veckorna. Endast där. Bake-off äter jag inte sedan länge. Avskyr den där så kallade baguetten som smakar som salt skumgummi.

Den ökade medvetenheten har också lett till minskade antalet matvaror. Min älskade Findus köttfärssås - originalet som alltid fått bo i skåpet, som reservmat, får inte längre det. Eftersom den innehåller smakförstärkare och färgämnen. Så var det med den saken./Boel

torsdag 18 december 2008

Fiannas musligodis

Återigen min student Fiannas recept. Hon skriver att hon höftar måtten. Så man måste prova sig fram. Det var hursomhelt jättegott!!! Och troligen inte alldeles onyttigt. Perfekt klipprumstilltugg, när man i många timmar koncentrerar sig och behöver höja blodsockerhalten och humöret.

"1,5 dl havregryn (jag tog hälften havregryn och hälften dinkelflingor)
3 dl nötter och frö (jag hade i solrosfrö, sesamfrö, hampafrö, pumpakärnor, valnötter och kokos)
2 msk linfrö
1 dl russin och abrikos (eller vilken torkad frukt man vill)
100 gr smör (jag hade iofs hälften smör och hälften extra virgin kokosolja men tror det blir lika bra med bara smör)
0.5 dl honung
2 msk rårörsocker (jag hade i lite dadelsirap istället)

Låt smör, honung och socker puttra en bra stund i en kastrull. Rosta under tiden havregryn och nötter och frön i en stekpanna. Linfrö och russin ska in när man rostat klart. Blanda ihop allt och lägg blandningen på ett bakplåtspapper i en form, den behöver inte vara stor, det beror på hur tjockt man vill ha godiset. Lägg bakplåtspapper på och tryck ut tills man har en kompakt massa. Låt svalna. Bäst går det att skära efter en stund, när det har svalnat lite men inte har stelnat färdigt", skrev Fianna./Boel

Fiannas pepparkaksbrytbröd

Här kommer ett recept på ett saftigt, grovt och spännande bröd, som en av mina filmstudenter; Fianna bjöd på. Hon har ofta med sig godsaker och verkar vara en fena på att baka och laga mat. Faktum är att man jobbar bättre med lite gott i magen!

"500 gr fullkornsdinkelmjöl
25 gr pepparkakskryddar
10 gr gäst
10 gr salt
1 dl russin
3 ägg
1 dl vatten
2 dl äpplejuice (med fruktkött)

Blanda jästen med vattnet, tillsätt 2 ägg, värm äpplejuicen lite och låt russinen ligga i det tills de blir mjuka och saftiga. Blanda nu ihop allting, saltet ska in sist. Låt stå och jäsa i 45 min. Forma små bollar och ha i en sån rund form som man brukar ha till pajer (vet inte vad det heter) pensla med en blandning av ägggula, lite vatten och kanel.

Grädda:35-40 min 200 grader."
receptet förmedlat via Boel

söndag 7 december 2008

Linssoppa med indisk touch

Enkelt, nyttigt och skitbilligt.
1 par dl bruna linser.
4-5 vitlöksklyftor
rapsolja
1 riven morot
1 finhackad röd paprika
1 lagerblad
1 halv grönsaksbuljongtärning
Garam masala
Spiskummin
Peppar och salt
1 msk tomatpuré

Fräs grönsakerna samt krossad vitlök i olja. Lägg i linserna (men skölj dem först), täck med vatten. Ungefär dubbelt så mycket vatten som linser, Lägg i buljongtärning och dutta eventuellt i en matsked med tomatpuré. Salta, peppra krydda med garam masala, spiskummin och lägg i lagerblad. Låt puttra på låg värme tills linserna är mjuka. Rör om då och då. Det kan ta upp emot en timme beroende på linserna. Smaka av. Servera.

Denna soppa
går förstås att göra med t ex röda linser. Då blir koktiden kortare./Boel

söndag 30 november 2008

Salade Nicoise med ris


Jag har förberett söndagslunchen, ett försök att återskapa den underbara
Salade Nicoise som Sophie gjorde. Äkta provencalsk. Fast alla grälar om hur
en äkta Salade Nicoise ska göras. Men eftersom Sophie bor i Provence så kan
det väl knappast bli mer äkta än såhär?

Ingredienser:
4 portioner kokt ris
1 dl kokta haricoverts
5 Hårdkokta ägg
2 burkar tonfisk i vatten eller olja
(jag tog en av varje)
1 burk majs
Några finhackade tomater
1 finhackad liten gul lök eller några charlottenlökar
vinäger (jag använde balsamvinäger idag)
Svartpeppar
Salt
Cayennepeppar
Citron
Olivolja

Lägg den finhackade löken i några matskedar vinäger, så att löken täcks och drar åt sig vinägerns smak. Blanda löken, vinäger och majs med avsvalnat ris. Blanda försiktigt i tonfisken. Krydda, droppa över citron och ringla över lite olivolja och blanda försiktigt runt. Lägg upp på ett serveringsfat. Gör ett hål i mitten och där lägger du finhackad tomat och haricoverts. Dekorera med ägg- och citronklyftor och servera med hemlagad majonäs och pistou. /Boel

Ps. Majonäsen blev för tunn. Tror jag var för ivrig när jag hällde i oljan. Nåja den får serveras som en sås till.

fredag 21 november 2008

Glöggkladdkaka

Glöggkladdkaka(10 bitar)
Ingredienser:200 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk vinglögg
ev. florsocker
Tillvägagångssätt:Sätt ugnen på 200°.Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg chokladen i smöret och rör
tills den smälter.Vispa ägg och socker pösigt.Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen.Häll smeten i en
smord och bröad form, gärna med löstagbar kant (23 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 25-30
minuter.Den ska fortfarande vara lös i mitten.Låt kakan kallna. Sikta ev. över lite florsocker. Servera med
vispad grädde.

Jag har inte provat, men det låter gott!
/Åsa

söndag 16 november 2008

Sjömansgryta Casablanca

Några skivor kött att dela i lagoma bitar, typ
grytbitar... (jag använde tre ganska stora karrékotletter och skar
bort benen.)
4-5 stora potatisar skivade i ganska tunna skivor.
2-3 små hackade gula lökar eller 1 stor.
2-3 morötter i slantar
olivolja
salt & peppar
milt paprikapulver
mycket spiskummin
koriander
1 torkat lagerblad
lite lite kanel
valfria färska örter
1 grönsaksbuljongtärning
1 skvätt balsamvinäger (kan uteslutas)
1 dutt soja (kan uteslutas, men helt inte)
lite cayennepeppar eller lite chilipasta (kan uteslutas)


Varva kött, potatis, morötter och lök i en stor gryta. Stek stek stek tills det är nästan färdigt, krydda under tiden. Häll på vatten och stoppa i grönsaksbuljongtärningen och örterna. Smaka av och krydda mer om det behövs. Vi hade fullkornscouscous "on the side". Det blir jättemycket mat av hyfsat lite och billiga råvaror. Inte konstigt att det kallas sjömansgryta. Casablanca fick den heta dels för att man i Marocko lagar mat på samma vis. Ofta är det stora stora familjer och alla ska kunna äta sig mätta. Och så kryddorna; spiskummin, koriander mm är ju sådana kryddor som man har i nordafrikansk mat.

Detta åt vi en kväll i förra veckan. Jag blev otroligt populär och fortsatte att vara det hela den kvällen, så jag tänkte att jag nog måste föreviga receptet här på bloggen./Boel

Photobucket
Trots att det redan är mitten av november så lever örterna i trädgården. Idag åker de ner i en köttfärssås
som ska vara till spaghetti. Rosmarin, timjan, salvia och oregano, har jag stoppat i såsen. Mumma så gott!

söndag 2 november 2008

Gräddkola (eller chokladkola)

3dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
1½ dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull. Häll i de andra ingredienserna, koka under omrörning ca 25 min, eller till smeten ser kolaaktig ut. Gör kola prov genom att ta lite kolasmet på en tesked och håll under rinnande kallt vatten.
När den stelnar är den färdig.

Häll kolasmeten i en form täckt med bakplåtspapper som du oljat in. Vänta tills svalnat, skär i rutor, slå in smörpapper de kolor du inte vräkt i dig genast. Kolakok på yngsta familjemedlemmens begäran.

För chokladkola tillsätt 0,5 dl kakao, men det har vi inte provat./Boel

Baconpannkaka i ugn

Ingredienser:
4 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
vitpeppar
2 pkt bacon

Vispa ihop smeten och stek baconet separat i klippta bitar. Häll allt i en form och grädda i ugn till pannkakan stelnat och fått färg. Ca 25 min i 18o graders varmluftsugn. Ärligt talat vet jag inte hur länge pannkakan befann sig i ugnen. Jag höll på med annat och tittade till den med jämna mellanrum. Servera med lingonsylt.

Det här är förstås en variant på den klassiska fläskpannkakan. Gjord på beställning av vår yngsta familjemedlem. Jag gör smeten efter ett recept på pannkakor, eller egentligen crepes som jag fick i Montreal för många år sedan. Mot slutet hällde jag av lite av fettet från baconen som hade lagt sig på toppen av pannkakan. Den liknade för övrigt en sufflé, men efter en stund utanför ugnen antog den normalt "fläskpannkakeutseende". Och ja, det var gott! Mycket gott. Jag gjorde också en sallad till med ruccola, solrosfrön, skvätte över lite balsamicovinäger och ringlade olivolja on the top. Salt and pepper, sorry för svengelskan. Förresten, bytte en liten liten del vatten mot vispgrädde i pannkakssmeten, bara en skvätt. Men det är inte nödvändigt. Det var bara för att jag råkade ha grädde hemma. :)/Boel

torsdag 30 oktober 2008

Falukorv och kokt potatis

Kok potatis i lättsaltat vatten.
Stek falukorven i skivor - INTE i ugnen, utan i ett stekjärn :-)
Finhacka en liten gul lök.
Servera korven och potatisen med en klick smör och
den finhackade löken.

Den gula löken neutraliserar smöret och korven och
bara nyttigheterna stannar kvar inuti kroppen.
Så det så!
Det här är snäll och nyttig mat för den frusne
och hungrige/Boel

lördag 25 oktober 2008

Lycklig över en liten sak!

Historiens vingslag dånar över mitt kök i kväll, ty jag har gjort pistou, nej inte pesto utan pistou, som är provensalsk dialekt, och betyder "krossad" på provensalska.

Redan den romerske poeten Virgil skrev, för drygt tvåtusen år sedan, om denna delikatess bestående av just olivolja, vitlök och basilika. I Genua utvecklades sedan den italienska pesto med nötter som vi köper i affärerna numera. I södra Frankrike utvecklades det åt ett annat håll, dvs inga nötter. Pistou! Nu har jag då gjort pistou, precis som jag lärde av min vän Sophie från Provence att göra den. Behövs ingen dyr parmesan eller dito, ta den färdigmalda i påse för typ tio kronor. Funkar utmärkt.
Varning: beroendeframkallande.


Pistou:
3 vitlöksklyftor
En kruka  basilikablad
En påse färdigriven parmesan, eller pecorini, billigaste sorten går bra,
Lagoma med olja.
1 liten färsk tomat, cocktailtomat eller whatever.

Mixa allt med stavmixer till slät smet. Släng ner lite flingsalt.

GOTT.

Servera till allt möjligt./ Boel


torsdag 23 oktober 2008

Även här kommer snabbmat


Ibland blir det snabblunch. Och då är det här en riktig höjdare. Både snabb och nyttig.

Fräs morötter i slantar och så purjolök. Rapsolja är bra att fräsa i. Häll sedan på cayennepeppar och paprikapulver, lite tomatpuré, salt, peppar, och en aning kycklingfond. Så vatten på. Sen en förpackning blandade bönor från GoGreen, eller gröna linser av samma fabrikat. Eller torkade linser som får koka med. Kikärtor på burk borde funka också, eller vilka bönor som helst.

Ser ni att även jag är lite inspirerad av Provence? Just det, tabletten under soppskålen är directly importet från Provence.

Yvonne

Pumpasoppa à la Sophie

(soupe de courge)

Ingredienser:
pumpa, urkärnad och i bitar
2-3 potatisar i bitar
Ett par charlottenlökar (inte för mycket)
vatten
ev en buljongtärning
vitpeppar
havssalt
crème fraiche
bacontärningar (kan uteslutas)

Koka grönsakerna i 10-15 minuter i vatten. De ska vara precis täckta av vattnet, inte mer. Kör sedan i mixer till en slät soppa. Blanda i en stor klick crème fraiche. Salta och peppra efter smak. Jag hade dessutom i en buljongtärning. Det blev en mild och krämig soppa som är garanterat barnvänlig. Man kan även ha i frästa bacontärningar mot slutet. Vi åt den som förrätt/Boel

Uppdatering: Gjorde samma soppa men bytte pumpa till squash. Funkade hur bra som helst.

Majonäs, aioli och rouille

1 äggula
1 knapp tsk dijonsenap
olja till lagom tjocklek ca 1,5 dl.

Bäst lär det bli om alla ingredienserna har samma temperatur. Rör ihop äggulan och dijonsenapen i en liten skål. En tesked går bra att röra med. Droppa i lite olja, rör som attan, droppa i lite mer olja, och fortsätt röra. Så där håller man på, mot slutet hällde jag i rätt friskt med olja. Bli inte rädd om den först inte tjocknar. Det kommer. När den har lagom konsistens är det klart.

Smaksätt med vitlök, citron eller saffran. Med saffran blir det en rouille, som används till fiskrätter, inte minst till Bouillabaisse, den världsberömda fisksoppan från Marseille.
/Boel

Franska provköket är igång

Från ovan: soupe de courge (pumpasoppa), aioli (majonäs med vitlök) och tarte au potiron (pumpapaj).

För enkelhetens skull
kommer jag att dela upp recepten, så att de hamnar under rätt etikett. Soppan var en höjdare och gjort rakt av från min vän Sophies recept. Pajen hittade jag på internet och modifierade en del. Desserter är inte min starka sida, verkligen inte. Men den blev helt okej. Något märklig i smaken eller i alla fall en ovanlig smak. Nyttig var den också. Använde honung i stället för socker, eftersom sockret var slut. Aiolin var ett äventyr. Nej, nej, tänkte jag. Jag kommer att misslyckas. Men plötsligt började den tjockna och jag blev modigare och modigare med oljan.

Istället för att krångla till det så gjorde jag som jag såg Sophie göra, nämligen rörde ihop majonäsen i en kopp med en tesked och det funkade! Det är mitt livs första egengjorda majonäs, men eftersom jag blandade i krossad vitlök så blev det då en aioli. Den blev inte riktigt lika välsmakande som Sophies majonäs, men jag får väl fortsätta öva. Olivoljan var något för genomträngande, nästa gång använder jag nog rapsolja. Om man dessutom blandar i saffran blir det en rouille, som man gärna använder till fiskrätter. Kolla in recepten som snart kommer att finnas här på bloggen. Intressant att majonäsen inte innehåller ättika eller vinäger, som jag trodde, utan dijonsenap./Boel

söndag 19 oktober 2008

Mat med provensalska förtecken...

...kommer det att bli här
så småningom. Jag har fått
recepten, men måste nästan
göra dem innan jag kan delge
någon annan dem. Sophie som var
gäst här och som lagade till
den provensalska maten svängde
ihop det ljuvliga på en höft.
För mig blir det nog lite knepigare.
Det är en annan sorts matlagning än
vad jag är van vid. Jag återkommer
om detta. Det lovar jag./Boel



Foto från Provence©boel2008

söndag 12 oktober 2008

Supersnabb Asian Teve-Dinner!

Vad gör man om alla i huset på olika sätt slitit med olika saker hela dagen tills hungern plötsligt infinner sig och någon (undertecknad) måste åka till affären och köpa något som är både gott och snabblagat. (Undertecknad) köpte grytbitar av fläsk, skyndade hem och slängde dem i stekgrytan och brynte dem, hällde sedan i lite olika duttelidutt och lät puttra medans Basmatiriset fick koka i angiven mängd vatten samt en grönsaksbuljongtärning, en skvätt olivolja och lite kanel. Och lite timjan.

I grytan fanns:
Grytbitar
Thai sweet chilisås (rejält)
Lite lite superhot chillipasta
En dutt kinesisk soya (nej två...)
Salt
Peppar
2 dl crème fraiche
Vatten till önskad såskonsistens

Rafsa ihop en enkel sallad
och servera grytan med
ris och eventuellt mer Thai sweet chilli, för den som önskar.

Hela alltet förutom shoppingen tog en halvtimme.
Ladda dvd-n med lämplig film och servera en teve-dinner./Boel

Mmmmmm. Så gott./Boel

tisdag 23 september 2008

Kaffe med citron!

Svart kaffe med socker eller honung och citron. Det är kanon när man är jättetrött och behöver en snabb socker/c-vitamin/koffeinkick, som jag behövde alldeles nyss... och jo, det hjälper. I alla fall lite grann. Lärde mig det av min väninna Aziza för många år sedan. Faktum är att det är en bra törstsläckare också./Boel

söndag 21 september 2008

Dianas Lingonbröd

Det här behövs till 3 limpor:
FÖRSTA DAGEN:
4 dl ljummet vatten
1dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt ( själv har jag inte salt i )
3 tsk kummin (behövs ej)
2,5 dl lingonsylt
1,5 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
solrosfrö & pumpakärnor efter smak.
Blanda alla ingredienserna i en buke och låt stå över natten (övertäckt)
ANDRA DAGEN:
2pkt torrjäst
1,8 liter (1,1 kg) vetemjöl (dinkelmjöl går bra)
5 dl ljummet vatten ca 50 grader

1. Blanda jäst och mjöl väl med varandra, häll över vattnet på degen från dag 1. Blande sedan i mjölblandningen. Blanda väl. Degen behöver inte knådas.
2 Sätt ungen på 225 grader och värmeungen på 50 grader, har man ingen värmeugn kan man sätta in bröden i ungen medan den värms upp. Forma bröden till smala längder, lägg på bakplåtspapper eller en smord plåt i ca 15 min i värmeung.
3. Grädda i ca 30 min i nedre delen av ungen. Låt kallna på galler

/Lill

lördag 20 september 2008

Lisskullas delikata morotssoppa!

Kan något så enkelt som morotssoppa vara en delikatess? Ja, det kan det. Åt denna soppa häromdagen och här är receptet från kockan, Lisskulla själv. Citerar:

"Stek i panna eller tjockbottnad kastrull, en lök och ett par chilipepprar (hela om de är torra, hackade om de är färska) med olivolja. Lägg i ca 4 stora morötter i stora bitar (till 4 ca portioner) som sauteras lite. Samt vatten så det täcker. Minst. Ett blad libbsticka (ALLTID bra att ha i grytor och soppor) hackad persilja, en buljongtärning, kummin, timjan, salt och peppar. Koka morötterna mjuka. Sedan allt till mixern tills det blir riktigt krämigt. Gott med cremefraiche eller grädde. Kanske lite persilja på toppen, eller groddar. Voila."

Ett litet berg med groddar och en klick crème fraishe låg "on top of the" soppa. Det var så gott och elegant. Detta är vad köket rekommenderar idag! /Boel

fredag 12 september 2008

Filmklipparmacka

knäckebröd
inlagda sardiner i olja
skivad potatis
finhackad lök
ev lite strimlad pepparfrukt
bregott


När man redigerar film sitter man ju stilla på en stol och det i många timmar på rad vanligtvis. Och trots att man inte rör sig så blir man vansinnigt hungrig av koncentrationen och måste rusa iväg och äta något omgående då och då. Typ varannan timme. Den här mackan är min nuvarande favorit. Det låter kanske inte gott, men det är det och jag har upptäckt att man står sig lite längre än på tomma kalorier. Lite längre än två timmar alltså./Boel

måndag 8 september 2008

Äppelpaj.



Till den undre pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
150 gr smält smör.

Fyllning:
ca 7-10 äpple
socker
Kanel

Till smulpajsdegslocket:
150 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll på det mälta smöret och rör till en jämn smet.
2. Tryck ut i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 min.
3. Skala och kärna ut äpplena och skiva de, lägg i den förgräddade pajformen. Strö över socker och kanel efter smak.
4 Blanda smuldegen och täck över pajen med smulorna.
5. Sätt in pajen i ugnen, 175 grader och grädda i ca 35 min. Serveras med vaniljglass eller vaniljsås.

/Lill

söndag 7 september 2008

Byggjobbarnas äppelkaka

4 ägg
4 dl socker
4 msk smör
6 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk & 1,5 dl kesella
2,5 tsk bakpulver
5-6 äpplen
2,5 tsk vaniljsocker
kanel & ströbröd

Rör ihop ägg och socker, smält smör och blanda mjölk och kesella i en kastrull, häll blandningen i ägg och sockersmeten, blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop hela kalaset, kör lite med elvisp. Bröa 1-2 formar och fördela smeten. Skala och skär äpplena i lämpliga bitar, tryck ner i smeten. Pudra kanel över. Grädda i ugn ca 200 grader 25-30 minuter. Den här kakan visade sig vara ännu godare dag två och då kylskåpskall, nästan lite krämig. Inte är den så värst fet heller. Jag gjorde den till ett gäng byggjobbare som jag tyckte förtjänade lite fikabröd. Det blev mycket uppskattat. Skriver nu ner receptet innan jag tappar bort lappen som legat och skräpat på mitt skrivbord./Boel

Surdegsbröd på gång

I ugnen står inte bara en, utan tre surdegslimpor, jag tänker mig något fluffigt med seg skorpa, lite sydländskt sådär. Grundreceptet är från min nya, allra finaste "bok", "Bröd", som jag fått av en vän. Förkulturen gjord med äpple. Den här gången lyckades jag spara en del av surdegen. Blir det lyckat kan jag återupprepa succén och dela med mig av receptet./Boel

Uppdatering. Brödet blev väldigt gott, det fick en hård mörk skorpa och stora fluggiga porer innuti. Ett spännande bröd helt enkelt. Men jag kan inte skriva ner receptet, för jag improviserade en del och har t ex ingen aning om hur länge brödet stod i ugnen. Förkulturen däremot var enkel. Ett rivet äpple, 2 dl vatten ca 35 grader, 2 dl mjöl, ner i en plastbunke med lock och en gång om dagen rörde jag om. Dag 4 tillsatte jag mer mjöl och dag 5 bakade jag brödet. Lite fusk, hade pyttelite jäst i slutbaket också, sen var det en del duttande med öppna ugnsluckor lite då och då, något som jag läst om i just boken "Bröd", likaså lite vatten för att efterlikna en stenugn, av samma anledning la jag in de jästa bröden på en redan varm plåt. Fortsättning följer nästa gång jag använder den surdeg jag nu sparat.

lördag 6 september 2008

Provenceinspirerad ungstekt hela allting!

Det här receptet kan varieras i oändlighet. Man tager vad man haver. Jättebra om man är många till bordet och vill göra det lite bekvämt för sig, men om man ändå vill att det ska bli lite extragott.

Lägg frysta kycklingdelar i en stor form. Fördela morotsslantar, palsternackeslantar, potatishalvor och lök i stora klyftor i formen. Lägg med några tomater delade i halvor. Salta, peppra och ringla över olivolja. Pudra över lite vitlökspulver. Överst lägger man ett lager med timjan- och rosmarinkvistar och även lite salvia. Täck med folie och in i ugnen ca en dryg timme eller tills kycklingen är klar och grönsakerna genomstekta, kör en stund i grillen utan folie tills hela anrättningen har fått färg. Tajmingen kan vara lite knepig och beroende på ugn förstås. Jag gjorde som ovan i 180 graders varmluftsugn. /Boel

Koka potatis!

Ett jättebra tips jag fick, var att slänga i några grönmynta blad i kokvattnet. Men vad jag gjort på sistone, är att jag istället slängt ner basilikablad, som får koka med potatisen. Perfekt till gravad lax till exempel, eftersom det ger en lätt elegant smakbrytning, så elegant som nu kokt potatis kan bli./Boel

tisdag 26 augusti 2008

Rapport från en saltgurkehink

Jag kunde bara hålla mig i sex dagar, sedan var jag tvungen att smaka. Det var så gott, att det nu bara finns en endaste saltgurka kvar. Perfekt till leverpastejmacka samt köttfärslimpa.

Här är receptet igen./Boel

onsdag 20 augusti 2008

A real curry

Ingredienser:

färsk valfri lök
1 stor squash
1 burk krossad tomat
1 liten burk cocosmjölk
6 - 7 morrötter i ganska stora bitar.
currypuder
chillipasta
salt
svartpeppar
spiskummin
rejält med storbladig persilja
olivolja


Fräste löken i olivolja och sen i med allt annat, så fick det puttra tills grönsakerna var mjuka, men inte utan tuggmotstånd. Använde själva blasten från en knippe alldeles färsk lök, som jag hackade och så fick den liksom fräsa lite långsamt i olja allra först. Det blev så himlans gott. Man kan ju använda ytterligare grönsaker om man vill det eller kanske linser och böner. Jag åt den som den var men ris skulle passa till, eller kanske couscous. Det är nog viktigt vilken curry man använder. Likaså chilipastan som visade sig funka med besked. Det här var en thailändsk variant med basilika i. Mycket hetta - en halv tesked fick studs på grytan. /Boel

tisdag 19 augusti 2008

Inlagd (salt)gurka med örter

Detta recept är inte krångligt alls. Det ser bara så ut. När man väl bestämt sig så kastar man sig ut i en ny och spännande värld, där resultatet låter vänta på sig minst i några veckor. Precis som i en spännande teveserie med vågade cliffhangers - om man är hyfsat lättroad, vill säga.

4 västeråsgurkor (drygt 0,5 kg)
vatten
salt
vinäger
socker
gräslök
1 rosmarinskvist
timjan
oregano
grekisk oregano
1 salviablad
ett par vitlöksklyftor
2 torkade små piri piri
storbladig persilja
1 ringblomma

Tvätta nogsamt gurkorna i vatten. Lägg i en väl rengjord behållare (jag sköljde ur med lite ättikssprit och sen hett vatten). Täck gurkorna med 1,5 dl salt och kallt vatten Låt stå i 1-2 dygn i rumstemperatur, vänd upp och ner på burken lite då och då.

Koka upp en lag bestående av 1,5 dl äppelcidervinäger, 6 dl vatten (dvs 1 del vinäger + 4 delar vatten), 2,5 msk salt 2,5 msk socker. Låt svalna.

Skölj gurkorna i vatten, torka dem och varva med övriga ingredienser i en behållare och täck med den avsvalnade lagen. Jag använde samma gamla plastbunke. Det hade ju blivit tjusigare i en glasburk, men det hade jag ingen. Sätt på lock och förvara svalt./Boel


Vad skulle jag göra med mina västeråsgurkor? Saltgurka, ättiksgurka, smörgåsgurka eller cornichons? Jag har googlat efter engelska, franska och svenska gurkinläggningar. Alla recept är helt olika, ibland innehåller de socker och ättika, ibland inte, ibland ska det vara salt eller vinäger, ibland vin och ibland alltihop. Förvirringen har varit total. Till slut var jag tvungen att kasta mig ut i det okända och improvisera. Det luktar i alla fall gott. Så många örter som jag använt måste man verkligen inte ha i. Det är ju bara att använda sina favoriter. Allt detta för fyra ynka gurkor. Blir det inte lyckat vet jag i alla fall hur jag inte ska göra. Min inspiration var snarare cornichons än svensk smörgåsgurka. Fortsättning följer.

söndag 17 augusti 2008

Hembakta frallor

Det här är
fuskfrallor.
Dvs Kungsörnens
färdiga mjölmix
för Franskbröd.
Penslade de jästa
bullarna med ett
uppvispat ägg och
strödde vallmofrö


över och bakade i ugnen. De smakade nästan som köpefrallor, som jag älskar och som det är brist på i lilla byn där jag bor. Finns inte att få tag i, framför allt inte på en söndag. Starkt kaffe eller ett gott te till, en god ost på och lyckan är nära. Ett tips är att slänga in 1 dl vatten på ugnsbotten samtidigt som bullarna bakas. För frasigare skorpa./Boel




Jag har jagat frallor från Stockholm till Casablanca och en gång blivit rejält ovän med en dam som sålde tinade frallor som färska i sin butik. Att servera en god fralla kräver kärlek. På Hovedbanegården i Köpenhamn finns kanske Skandinaviens godaste fralla, med en lite starkare ost av Havartityp. Dit ilar jag så fort jag är i Köpenhamn. På Gotland, i Klintehamn, i Hasselakollektivets café hittade jag likaledes underbara frallor. I korsningen Beridaregatan-Köpenhamnsvägen i Malmö ligger ett bageri med goda frallebullar. Men ja, de finns lite överallt, utom här var jag bor. Då får man göra själv. Känner att jag har så mycket mer att berätta om frallor. Men ska inte trötta ut er läsare.

lördag 16 augusti 2008

Backtimjan


Hittade denna ört på Gotland, i en gammal vikingastensättning. Den doftar - lavendel. Men den är väldigt lik timjan till utseendet. Grubblade ett tag på om det verkligen inte var lavendel, men sedan började det luta åt timjan. Det var min näsa som hittade den. Där fanns massor. Jag tog med mig lite av örten hem. Den bor för närvarande i en plasttallrik, tillsammans med lite gotländskt grus och verkar trivas väldigt bra i sin nya boning. Den ska snart få flytta till örtagården, dvs rabatten. Passar troligen till sylt, desserter och kanske sallader./Boel
Ps. Den krypväxer utmed marken. Om någon vet vad det är, kommentera gärna.

Och nu vet jag vad det är. Det är helt enkelt backtimjan.

Vild kulturväxt

Jag var ute och gick och såg att det växte ofantligt mycket gråbo i dikesrenen. Tänk om det kunde finnas malört också, tänkte jag då. Och där stod den, en stor vacker planta, jag tog bara två kvistar, den ene gav jag bort, den andre ska åka i julespriten. Hemmagjord besk är icke att förakta.


Man stoppar en kvist av malörten i brännvin. Redan efter ett dygn framträder örtens bittra men vällustiga smak. Malört innehåller tujon, ett nervgift och används i bl a absinth som lär ha gjort van Gogh så galen att han skar av sig örat, efter att ha skjutit sin älskare, så det bör drickas med försiktighet. Men ett snapsglas med malörtsbrännvin lär vara rena magmedicinen, sa man förr i tiden i alla fall. När jag var liten i Skåne sades det att en besk förtog julbordet skadliga verkningar, men det är väl högst tveksamt.

Lyxig frukostwrap

Till 2 pers:
2 tunnbröd
1 avocado
4 cocktailtomater
valfri mjuk ost
(jag tog chèvre)
Lite smör
Svartpeppar
Några basilikablad.


Smöra brödet, lägg på osten, fördela avocadon i bitar, halvera cocktailtomaterna, peppra, lägg på några basilikablad, rulla ihop och ät. Löskokt ägg och blåbärsté hade vi till. Gott.

Mackan var inspirerad av en jättegod smörgås jag köpte häromdagen med avocado och färskost. Man skulle förstås kunna stoppa allt möjligt annat i tunnbrödet och få en helt annan slags wrap./Boel

Ps. Tomaterna och basilikan var från våra egna odlingar.

Vegetarisk rotmos

1 majrova
2 kålrötter
3 stora potatisar
2 morötter
2-3 msk smör
Grönsaksbuljong
Timjan
Salt
Vitpeppar

Koka grönsakerna i buljongen tills de är mjuka, låt lite av buljongen vara kvar, mosa med potatisstöt, blanda i timjan, salt, peppar och smör.
Servera med vad du vill.
Traditionellt lagar man ju rotmos med köttbuljong. Det blir vansinnigt gott. Men den här blev, fantastisk. Det var troligen timjansmaken som upphöjde det vardagliga till elegans, och smöret. /Boel

onsdag 13 augusti 2008

Hemmagjord Pesto

1 - 2 "köpekrukor" basilika
3 - 4 vitlöksklyftor
Riven parmesan efter smak
1 liten påse solrosfrön, rostade med salt.
Rapsolja, eller olivolja

Jag tog en kruka från min egen basilikaodling, dvs kanske dubbelt så mycket som en "köpekruka". Repa bladen från stjälkarna. Solrosfröna låg i sådana där smala portionspåsar typ. Körde allt i mixer. Hällde samtidigt i olja tills lagoma konsistens (kanske ca en deciliter).

Färdigt. Drygt som tusan, dögott till spaghetti. Jag har massor av basilika som jag måste hitta på något med. Ska använda pinjenötter nästa gång istället för solrosfrön, men nu hade jag sådana hemma, det blir nästan lika gott och ett lågbudgetalternativ, eftersom pinjenötter är dyrare./Boel


Godare än vad det ser ut:

tisdag 22 juli 2008

Tapastips med smak av hav

1 burk rökta musslor. Häll över i en liten skål. Skiva en liten grön pepparfrukt och lägg i. Droppa citron över.

Fritera färdigpanerade bläckfiskringar i t ex rapsolja. Låt oljan rinna av och strö hackad grön pepparfrukt över (utan kärnor). Dekorera med citronklyftor.

Lägg sardeller inlagda i olja
på ett fat. Krossa vitlök och blanda i. Ringla ev lite olivolja över. Dekorera med några basilikablad.

Servera med baguette eller vitlöksbröd./Boel

Ps. vitlöksbröd: krossa ett par vitlöksklyftor och lägg på baguettehalvorna, Ringla rejält med olivolja över. Krydda gärna med färska örter, som timjan eller oregano. Gratinera i ugn.

måndag 21 juli 2008

Douglas barnvänliga köttfärssås

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
1 burk passerad tomat
1 burk krossad tomat
Salt
Svartpeppar
Buljongtärning
Mycket vitlök som får koka med sista tio minuterna. Minst fem-sex klyftor.

Fräs köttfärs, riv löken på ett rivjärn, i med tomat, peppar och salt och buljongtärning. Låt puttra en stund, i med krossad vitlök cirka tio minuter innan såsen har puttrat klart. Servera med spaghetti, riven ost och eventuellt ketchup.

- Jag gillar inte lök.
- Ser du någon lök?
- Näe.

Efter något år:
- Är där lök i?
- Ähum. Lite kanske.

Så går det några år:
- Men är där ingen lök i?
- Jo det är klart, massor.
- Menar väl det. Pappa det måste vara lök i köttfärssås.

Denna sås är dessutom utmärkt till lasagne!/Boel

onsdag 16 juli 2008

Morfars krögargryta

Det är min barndom som förstört mig. Finns det något godare än potatis, sås, något slags kött eller kyckling? Som man kan ha lingonsylt eller gelé till. Jag kan vara nyttig i dagarna tre, sen bara måste jag ha husmanskost. Det här var ett sådant hopkok, som smakade väldigt klassiskt svenskt. Man kan gärna mosa potatisen i såsen. Det här med sås och potatis är ju jätteonyttigt men vad phanken, man lever bara en gång, tror jag. Gårdagens middag tillägnas min morfar som var krögare från 1930-talet och framåt. När han inte var satt i konkurs, vilket han var emellanåt. Jag gjorde såhär:

4 kycklingklubbor (ganska små, färska)
1 pkt bacon klippt i bitar
2 wienerkorvar i bitar
Citronpeppar
Vitpeppar
Salt
Torkad timjan
Keldas färdiga "gräddsås"
Lite matlagningsgrädde
Kinesisk soya
En gryta typ gjutjärn

Stek kyckling, bacon och korv i lite olja i en gjutjärnsgryta och krydda med citronpeppar, vitpeppar och salt (försiktigt med citronpeppar, som innehåller salt och saltet förstås) Häll över den färdiga såsen och lite matlagningsgrädde. Dutta ev i lite kinesisk soya och i med en rejäl nypa torkad timjan. Låt koka ihop och smaka av. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller gelé. Vi hade lingonsylt till. Oj så gott det blev!!! Farligt är härligt. Jag stillade mitt dåliga samvete med massor av broccoli till./Boel

fredag 11 juli 2008

Oh yes - i loooove this pasta

Stekt kycklingfilé med spenat, kapris och svamptagliatelle.

4 Portioner

4 kycklingfiléer
400 g fryst spenat
100 g kapris
2 klyftor vitløk (jag använde MYCKET mer)
salt och peppar
olja till stekning

Svamptagliatelle
400 tagliatelle
4 charlottlök
200 svamp, hackad
2 msk olivolja
1 msk citronsaft (igen - jag hade mer..)
25 g riven parmesan (ny parantes, ni vet vad som menas..)
salt och peppar.

Gör så här:
Stek kycklingen. Ta ur stekpannan, och fräs spenat, kapris och vitlök i några minuter, smaka av med salt och peppar.

Koka pastan osm vanligt. Häll pastan i ett durkslag. Sätt kastrullen tillbaka på plattan, fräs lök och svamp i några minuter. Häll tillbaka pastan, tillsätt citron och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

NAM NAM../Linnea

söndag 6 juli 2008

Bigos med högrev (& prinskorv)

1 burk surkål (ca 850 gram, inlagt i vitt vin)
850 gram högrev
1 liten lök
Kalvfond
Grönsaksbuljong
Salt
Peppar
1 pkt bacon

Dela högrevet i typ "kalopsbitar", fräs i olja med löken. Lägg köttet i en kastrull, blanda med surkål, buljongtärning, kalvfond och i med minst en halv liter vatten. Buljongen ska precis täcka hela anrättningen. Salta och peppra. Låt puttra i 1 till 1,5 timme, tills köttet är mört. Mot slutet knaperstek baconet i små bitar och låt puttra med. Rökt kryddig korv blir förstås ännu bättre, men det hade jag ingen hemma. Detta är rena nyttobomben och räcker åt många. Servera med kokt potatis. För sådana som tycker om att mosa potatisen i såsen, så är detta en sådan sky.

Bigos har mycket gamla anor.
Läs mer här.

Tydligen kan kål och surkål (samt vitlök, broccoli mm) förhindra bröstcancer.
Källa.

Att googla "Bigos" var hur intressant som helst. Tydligen kan jag fortsätta koka min Bigos i dagarna tre och stoppa i mer kött eller korv eller vad jag vill. Medan jag surfade runt i cyberrymden, snubblade jag över en skojig Receptsida.
Nu ska jag åka och köpa prinskorv och uppgradera min Bigos. /Boel

torsdag 3 juli 2008

Gullvis Köttfärssås

Köttfärssås ekologiskt

ca 1 kg köttfärs tar gärna mixad 50/50 eller man kan ta kycklingfärs eller Quorn
1 stor gul lök
2 hönsbuljongtärningar
1 paket tomater krossade m vitlök
2 msk tomatpure bra kvalite
1 tsk olek sambal
1 creme fraiche ca 200 gr


Vill jag ha den mera matig så lägger jag i en burk med bönor tar dom man gillar

Jag brukar ha i lite soya i kycklingfärsen o Qournen för att få färg på den

Bryn löken o lägg i köttfärsen bryn alltsammans
lägg i buljongtärningarna så dom får smälta och riktigt gotta in sig i köttfärsen sedan häller jag i tomaterna o olek sambal rör runt och vill du ha det starkar tillsätt lite mer av olek sambal mkt god smak tycker jag
när allt har puttrat en stund häll i creme fraichen och tomatpure´n rör runt
Vill du ha i bönor så häll i dom de sista minuterna så dom bara värms upp

servera m pasta eller äts som det är om du har bönor i

smaklig måltid

Gullvi

onsdag 2 juli 2008

Annas potatissallad

Ingredienser:
Potatis
Turkisk yoghurt
Majonäs
Salt
Peppar
Lök

Allt efter behag MUMMSS!!! Den blir inte så "tung". Alla som provat har gillat den mycket :) snabb & enkel.

Anna

tisdag 1 juli 2008

Snabblagad köttfärssås

Den här är toppen när man har bråttom.

Stek köttfärsen
Blanda i färdiglagad pastasås Dolmino (finns både som normal och extrakryddad).
Smaka av och krydda efter behag.
Klart! /Marja

måndag 30 juni 2008

Udda köttfärssås

Det här är ett udda recept på köttfärssås som jag fått av en väninna. Jag har tyvärr inga mått så man får smaka sig fram. Och det är ingen smalmat!

Ingredienser:

Köttfärs
Gul lök
Grädde (mycket!)
Dragon
Salt och peppar

Stek köttfärs och lök i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde. Det ska bli såsigt! Smaksätt med dragon, jag brukar ta ca en msk till ett halvt kg köttfärs och några dl grädde.
Sen är det ju valfritt om man vill slänga i lite paprika eller annat för att ge lite färg. Och man kan ju smalna till det lite om man tar matlagningsgrädde och reder med lite maizenaredning. Men det ska inte vara mjölk - det är FÖR smalt. Gräddsmaken behövs.

Servera med pasta och grönsallad och gärna ett gott bröd.

//Anana

Köttfärssås med paprika


Jag älskar all sorts köttfärssås, inte bara min egen, även om jag får abstinens efter just den med jämna mellanrum. Det karaktäristiska med min sås är nog paprikasmaken. Det är mammas recept, från en väninna som plockade hem det efter att ha bott i USA. Man lagar den på två röda.

Ingredienser:

Oliv- eller rapsolja
1 kg köttfärs, eller ngt mindre
1 stor gul lök
1 stor grön paprika
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
(ev några färska tomater)
1/2 Buljongtärning (grönsaksbuljong)
Vatten
Salt
Svartpeppar
Milt paprikapulver
Torkad vitlök
Oregano (färsk eller torkad)

Hacka lök och paprika lite grovt. Det behöver inte vara finhackat.
Fräs köttfärs, lök och paprika i oliv- eller rapsolja, häll i tomatpuré, krossade tomater, fyll konservburken med vatten och blanda ner med buljongtärningen. Kryddor och salt efter smak. Låt puttra en stund.

Servera med spaghetti kokt "al dente"./Boel

söndag 29 juni 2008

(kyckling) gryta på elden - pot au feu!

Ärligt talat kan man slänga i allt möjligt i detta underbara långkok och det behöver inte vara sådana örter som jag använde. Jag blev inspirerad av ett senegalesiskt recept, som jag plötsligt mindes. Själva poängen me "Pot au feu", är ju att den nära nog sköter sig själv och bara blir godare ju längre tid det tar.

Ingredienser:
Hel kyckling (helst med inkråm)
Grönsaks eller hönsbuljong
Morötter
Lök
Vitlök
Smör och olivolja

Färska örter & kryddor:
Färsk rosmarin
Timjan
Thaibasilika
Persilja
Salvia
Svartpeppar
Vitpeppar
Kardemumma
pyttepyttelite kanel
Salt

Jag brydde mig inte om att hacka och dela utan allt åkte ner helt i kastrullen, hela kycklingen och hela grönsaker, även hela vitlöksklyftor. Inkråmet åkte också i. Fräste allt i olivolja och smör så att kycklingen fick färg och sen i med buljongen som ska täcka kycklingen. Örterna revs ner lite vårdslöst i grytan efter att jag kryddat. Och rejält med persilja i till sist.

Det ligger nära till hands att servera denna rätt med ris. Och det kan man verkligen göra, buljongen blir som jag minns det väldigt god. Men idag tänker jag koka potatis till och göra sås av buljongen med crème fraiche. Och imorron kan det bli kycklingsoppa till lunch.


Nu sprider sig härliga dofter i köket!/Boel

Uppdatering: det blev så gott. Kycklingen blev klar snabbare än jag trodde, det tog ca en timme, eller kanske lite mer. Det är en bra idé att sen bena ur den.

En senegalesisk variant på franska nationalrätten "Pot au feu", som betyder gryta på elden. Det finns naturligtvis lika många varianter som det finns kockar.

lördag 28 juni 2008

Gravad Lax

Gravad Lax

Ca 1½ kilo filead Lax
1 dl Salt
1½ dl Socker
2 msk gula sSenapskorn
1 knippe Dill

Blanda salt, socker o senapsfrön

Gör iordning två plastpåsar som är stoppade i varandra så du får 2 lager av plastpåsar, sedan strör du blandningen på innersidan av laxfileerna ( är det en file dela den på mitten)
Lägg på knippen med Dill och lägg fileernas innersidor mot varandra och stoppa i plastpåsarna och strö resten av blandningen på utsidorna av laxen, knyt den innersta påsen och sedan den yttersta plastpåsen och lägg alltsammans i en skål/fat m kanter och sedan in i kylen ca 3-4 dagar och skall vändas ca 2 ggr om dagen sida till sida efter ca 4 dagar kan du ta ut den o provsmaka

Denna går alldeles utmärkt att frysa jag brukar göra portionsbitar som jag lägger i frysen och tar upp när jag känner mig sugen på en knäckebrödsmacka m Gravad Lax verkligen GOTT !!!

Lycka till/Gullvi

Tillagad från lax som vi själva fångat

fredag 20 juni 2008

Valdemarsvikslimpa med äkta surdeg!


En kommande klassiker i mitt kök, misstänker jag, En äkta Valdemarsvikslimpa med djupa rötter i den europeiska kulturen. Finskt, tyskt och estniskt surdegsbröd som anrika förebilder.

Jag har helt hijackat denna blogg från mina Glada Ryttarkamrater som ju inte får en syl ivädret. Men jag bara måste lägga in ytterligare en bild, på denna min livs första surdegslimpa. Otroligt. Rena vardagsmagin. Recept finns nedan. Eftersom den är gjord i Valdemarsvik utav mig, som kombinerat en mängd recept så har den fått ett välförtjänt tjusigt namn./Boel

foto©boel2008

Glada midsommarmackan!

Gästerna på väg. Magen kurrar. Jag slängde ihop en god frunschmacka så att alla i huset skulle ha ork att städa. Bra att göra av med brödet också, som började bli lite torrt. Skiva bröd, ringla olivolja över (smöra ytterst lite ev), skiva en tomat, krossa vitlök och fördela krosset på mackorna, riv lite timjan, basilika och persilja i bitar och lägg ovanpå. Täck med ost. In i ugnen till osten fått färg. Mums. Och kanske nyttigt också. Brödet jag använde var delvis bakat med dinkel. Men det spelar förstås mindre roll./Boel




torsdag 19 juni 2008

Midsommarnubbe med örter


Nej, det är inte hembränt, utan helt vanlig köpevodka. Faktum är att märket hette "Vanlig Vodka", och damen i kassan intygade att den smakar precis lika bra som sin dyrare kusin "Absolut Vodka, som trots sitt hel(f)yllesvenska rykte, inte är ett dugg svensk, utan nu ägs av franska Pernod.


I sista stund fick jag fixat med nubben till morgondagen. Efter att ha letat med lupp i rabatten efter min romerska Malört, som inte klarat vintern, eller om det var förra vintern, och frågat grannen, som också han letade i sin örtagård efter malört som tydligen tynat bort, så köpte jag en malörtsplanta hos Blå Kusten för reapris minsann! Endast aderton riksdaler. I brännvinet samsas nu: Malört, lite Oregano, Citronmeliss, en kvist Grönmynta och Citrontimjan. Mycket spännande!/Boel

onsdag 18 juni 2008

Äkta Surdeg och förberedelser för midsommarafton

Hur ska detta gå? Jag har satt min livs första surdeg! Den är nu inne på tredje dygnet. Nu luktar den som filmjölk och smör. Självaste baket ska ske ikväll.

Dygn 1

2,5 dl rågsikt
2. 5 dl vatten
2 msk socker

Dygn 2

Morgon:
1 dl rågsikt
1 dl vatten
Kväll:
1 dl rågsikt



Dygn 3
1,5 dl rågsikt
1 dl vatten

Vattnet
i receptet ska vara fingervarmt. Förvara övertäckt i rumstemperatur. Jag ställde bunken ovanpå kylen. Men just nu står den i solen på köksbordet.

Dygn 4
Blanda i rågsikt och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Låt jäsa i 2-3 timmar på en plåt. Så långt har jag kommit nu.

Grädda i het ugn (jag körde 230 i varmluftsugn) i tio minuter, sänk värmen (sänkte till 120 och sen 90. Där fick det stå i ytterligare en dryg halvtimme. Det tar längre tid i vanlig ugn. Nu ska det enligt alla källor vila upp till ett dygn. Det blir frukostbröd imorron.

Måtten är höftade. Jag har surfat runt på nätet och läst olika recept på surdeg och gjort något liknande.

Imorgon är det midsommarafton och ena gästen är tokig i finskt bröd. Helst lite torrt. Därav det fina baket. Jag har också lagt in sill. Receptet finns HÄR Men jag använde färsk gul lök i stället för röd.

Idag är en stor dag
för idag börjar min prenumeration på Skördekassen från Mogata /Boel




Det var rent magiskt att se degen jäsa. Bara sådär. Eller ja, fyra dygns väntan men inte så mycket jobb. Degbunken var hemsk att diska enligt uppgift från Herr Z. Degen liksom klistrade fast i bunken.

söndag 15 juni 2008

Sallad med fromage du chèvre och "indisk" veggo

Sallad med varm Chèvre, smakar lyxigare än det egentligen är.


Sallad med getost à la Boella:

"Medelhavssallad" från ICA
Ett halvt paket bacon
Lite gurka
Frysta sommargrönsaker
(broccoli, blomkål och morotsslantar)
Chèvreost
Olivolja
Citronsaft
Flingsalt
Basilikablad

Lägg upp rikligt med sallad på respektive tallrikar på tallriken, skär gurkan i stavar och lägg ovanpå, ge sommargrönsakerna ett uppkok, skölj i kallt vatten (de ska ha rejält tuggmotstånd) och lassa grönsakerna över salladen. Ringla på olivolja, citronsaft och strö över flingsalt. Stek bacon. Gratinera chèvreosten i ugnen. Toppa salladen med knaperstekt bacon och skeda över chèvreosten.



Indisk vegetarisk färssås. Halvfabrikat så det stänker om det. Men gott ändå.



Vegetarisk färsrätt med ris:
Blå bands färdiga vegetariska färssås Tandoori
Parboiled ris
1 liten burk ananasskivor

Koka riset och gör "färssåsen" enligt anvisningar, det är bara att blanda med vatten, och blanda i ananasskivorna i lagomabitar. Puttra i ett par minuter. Färdigt.

Och så har jag bakat bröd. Receptet hittar du
HÄR/Boel


Knådfritt formbröd med knaprig skorpa, åtminstone första dagen. Därefter blir det urgott att rosta.


foton©boelzetterman2008

lördag 14 juni 2008

Friterad potatis!

Nu ska ärligt erkännas att jag blev lite snobb. Jag döpte inte denna post till "hemmagjorda pommes frites" utan gav den en svensk titel. Gjorde det häromdagen och tänkte att jag måste berätta om det här på bloggen. Det är inte ofta jag gör frittar för det är ganska krävande. Men jag gör det enkelt för mig. Jag värmer rapsolja i ett stekjärn, sen lägger jag bara de skalade och, i bitar, skurna potäterna, i den bubblande oljan. Oljan ska precis täcka potatisbitarna.

Sen måste man vakta och vända potatisen med en stekspade. Det går häpnadsväckande fort. När potatisen börjar få färg måste man vara med så att de inte bränns. Jag öser upp dem i ett durkslag med hjälp av stekspaden och saltar lagoma mycket. Det här låter inte mycket för världen, men mina ögon nästan tåras när jag berättar om det. Det blir obeskrivligt och ljuvligt gott./Boel

söndag 8 juni 2008

Rabarber- och jordgubbssylt med örter!

Men hur gjorde jag? Jo, jag blandade hej vilt, rabarber, jordgubbar och faktiskt en tomat också och lite citron. Lite basilika och timjan fick vara med också. Körde allt lite lite i mixer, så att några bär fortfarande var hela och kokade med syltsocker och kanske en halv liter vatten. Det fick puttra i ca en kvart. Sen upp på rengjorda burkar. Tanken är att detta ska vara en lite elegantare sylt att ringla över grillad chèvre eller någon annan god ost. Men man kan förstås ha den på rostat bröd också. Très sofistikerad i smaken!/Boel



onsdag 4 juni 2008

Smal och jättegod tonfiskröra

Jag är tokig i tonfiskröra och har alltid gjort den med hackad purjolök, fetaste crème fraichen och tonfisk i olja. Det gör att jag alltid har lite dåligt samvete när jag äter den eftersom det inte precis är smalmat. Någon gång har jag gjort röran med lättcrème fraiche, det blir inte alls lika gott. Men nu har jag hittat melodin.

1 burk tonfisk i vatten
1 liten färsk lök (eller en liten rödlök)
ca 0,5 dl grekisk yoghurt (för den är så krämig)
1 rågad tsk äkta majonäs
1 rejäl nypa flingsalt
Lite citronsaft.

Ös ner allt i en skål och mixa med stavmixer. Mums på vilket bröd som helst, inte minst knäckebröd./Boel

lördag 31 maj 2008

Örtsmör och Mimosasallad

Örtsmör:

Smör förstås, färsk timjan, färsk oregano, citrontimjan, persilja eller andra favoritörter. Paprikapulver, flingsalt, citronsaft. Paprikapulver och citron är oslagbart oavsett vad för slags örtsmör man rör ihop, eftersom det lyfter fram smakerna hos andra ingredienser. Klipp itu örterna och blanda ihop allt. Lägg in i frysen en stund. Kanongott till en grillad köttbit och färskpotatis och andra grillade grönsaker.






Mimosasallad:

Gräddfil eller grekisk yoghurt. En burk fruktcocktail. Häll av fruktsaften och blanda. Gott med den söta smakbrytningen till grillat. Antagligen kan man göra mimosasalladen med t ex kvarg och därmed få en mycket magrare sås./Boel


söndag 25 maj 2008

Basilikan frodas!

Det enda som jag odlar precis varje år är basilika. Det har jag gjort sedan jag bodde i Aspudden,för den lägenheten var perfekt för basilikaodling, inte för mycket sol, men ändå ljust, lite dragit, innan renoveringen hade lägenheten nämligen självdrag. Men det är inte så tokigt här heller.


I år ser det väldigt bra ut, tycker jag! Basilikan står i köket. Även örterna i trädgården tycks trivas som: salvian, grönmyntan, timjan, citrontimjan (min favorit),oreganon och lavendelplantorna. Självsådda ringblommor har redan tittat upp.

Dessutom har herr Z odlat pumpor, majs, gurka, tomater och solrosor. Förutom alla fina blomster som skiftar med säsongen. Ända in till vinterkanten blommar det en massa roligt i rabatten och krusbärsbusken som jag fick när jag fyllde år förra gången, är full av små små krusbär. Och sen har jag en planta med citronmeliss inomhus som växer som en tok. Det är fint med växter och ett billigt nöje./Boel

torsdag 15 maj 2008

Banan- & kasslermacka

Jag blev så vansinnigt hungrig av att städa och laga mat, så jag slängde snabbt en skiva kassler och en banan i bitar på stekjärnet och fräste detta i pyttelite olja. Sen stoppade jag härligheten i ett bröd och rullade ihop mackan Brödet köpte jag på "orienten" i Norrköping igår. Det hette "bondbröd" och var alldeles platt och såg ut att vara bakat på en het stenhäll. Skitgod macka!
Nästa gång - för det blir en nästa gång tar jag tortillas. Det är nog lämpligast om man inte har det där speciella bondbrödet. Bananen var varm och lite geggig och gjorde sig fint mot kasslerskivans sälta, och bananen gjorde också att man inte saknade typ smält ost. Pudrade förresten lite spiskummin över kasslerskivan.
Boel
Ps. bild kommer nästa gång jag gör mackan. Det hanns inte med, för mackan åts upp omedelbart.

Åsas sjömansgryta

Igår slängde jag ner köttfärs, skivad potatis, champinjoner, lök, vitlök, morötter och tomater i en kastrull. Lite kryddor förstås. Lagerblad, svartpeppar, paprikapulver. Det blev jättegott.

Vi var tre personer
och jag tog väl typ fem potäter, ett pkt köttfärs, tre morötter en liten burk champinjoner, en gul lök och en stor klyfta vitlök som jag hackade inte pressade. En burk tomater och så lite kryddor. Det hade lugnt räckt till fyra pers.
/Åsa

Rådjurskalops i svampsås och färsbiffar med viltsmak

Nu lagar jag mat för brinnande livet. Förbereder middagen i morgonkväll.
Såhär långt har jag kommit:

Rådjurskött i bitar
Smör
Balsamvinäger
torkad krossad vitlök
salt
svartpeppar
Lite färsk basilika
Vatten
Några enbär
Torkad svart trumpetsvamp och torkade trattkantareller.


Fräste köttet
i smör kryddade och hällde på vatten så det täckte köttet och duttade i lite balsamvinäger, det har nu puttrat i två timmar. Efter en och en halv timme tog jag de blötlagda svamparna, smörfräste och hällde i grytan så att de fick puttra med köttet.

Till det tänker jag servera färsbiffar med viltsmak, pressad potatis och lingon. Hittade ett recept på färsbiffar med messmör och krossade enbär. Tänker testa det. Helst ville jag laga biffarna på älgfärs. Men all viltfärs i butiken var slut. Så det får bli vanlig blandfärs, eller nötfärs.

Uppdatering
kommer att följa så småningom. Wish me luck! Det här är en "ny bag" för mig. Blir det inte bra får vi öppna en burk Findus köttfärssås i stället. Men hitintills allt väl, jag går och tjuvsmakar på skyn som är jättegod

Rådjuret är lokalt skjutet. Eftersom gästerna imorron kommer långväga från Skåne, ville jag bjuda mat från "skogen".

Hur det gick: Det blev inte fullt så gott som jag väntat mig. Tror faktiskt jag hade för mycket crème fraiche i såsen. Nästa gång ska jag nog göra något mer rödvinsskybaserat. När jag inte anstränger mig så mycket, blir resultatet ofta bättre. Tur i oturen så fick jag två fantastiska böcker av nämnda gäster: Så jag kan bättra på min matlagning, och dessutom prova nya läckra bakverk och desserter!/Boel

söndag 11 maj 2008

Sallad Nicoise och meloner med mynta


Sallad Nicoise från dagens lunch. Den här gången utan haricovertsen, som jag helt glömde bort. Gott i alla fall, men jag saknade nog den lilla gröna bönan, som passar så bra med citron och tonfisk.



Det tycks finnas massor av recept på Sallad Nicoise
(sallad från Nice, dvs fransk tonfisksallad) . Jag gjorde en enkel variant, med inslag av Ceasar-sallad. Knaperstekt bacon och parmesan, ingår ju i den. Jag uteslöt medvetet lök och vitlök och gjorde ingen vinägrett heller. Tror inte det ska vara det i Sallad Nicoise om man är petig. I en äkta Sallad Nicoise ska det eventuellt vara romansallad, sardeller och även kapris. Men det hade jag inte i.


Isbergssallad
Cocktailtomater
Hårdkokta ägg
Kalla kokta färskpotatisar
Kokta haricoverts
Oliver
Tonfisk på burk (med olja)
Knaperstekt bacon
Färskriven parmesan
Olivolja
Salt
Citronklyftor
Pressad citron

Fördela på var och en tallrik:
sallad, 1-2 skivade kalla potatisar, en näve kokta haricoverts, några oliver, ett par cocktailtomater, ett hårdkokt ägg i klyftor, en citronklyfta, lagom med knaperstekt bacon, en halv burk avrunnen tonfisk. Salta efter smak och ringla över olivolja och pressad citron. Snåla inte på olivoljan och citronsaften. Toppa med färskriven parmesan.
Servera med ett glas iskallt vitt vin.

Uppdatering! NEJ NEJ, tonfisk i olja onödigt
, lika gott om inte godare med tonfisk i vatten. Oj, så gott. Man måste dock ta någon dyrare tonfisk. Inte den allra billigaste, den måste smaka gott i sig själv. Hur som helst är tonfisk i vatten mycket billigare än tonfisk i olja, och så visade det sig att det var mycket mycket godare! Do not ask me why, det bara var det.


Som en liten tapas i väntan på salladen serverade jag klyftad vattenmelon med hackad grönmynta. Dagen innan gjorde jag samma sak men då med honungsmelon. Ord är överflödiga.



Boel

tisdag 6 maj 2008

Inlagd sill

8 urvattnade saltsillfiléer
4 små hackade rödlökar
1 dl hackad dill
vitpeppar

Lagen:
2,5 dl ättikssprit
4,5 dl vatten
2 dl socker
2 nejlikor
1 lagerblad


Koka upp lagen och låt svalna. Hacka rödlök och varva i en bunke med sillfiléer skurna i lämpliga bitar, blanda i dillen och peppra. Blanda igen. Lägg i rengjorda och steriliserade burkar (värm burkarna i ugnen och låt svalna). Häll över lagen, men ta först bort lagerbladet och nejlikorna. Låt stå i 3 dygn. Servera med kokt potatis och en klick smör, eller gräddfil. Gott hoppas jag! Det blir fyra medelstora burkar sill utav receptet. Man kan ju halvera receptet och göra en burk till sig själv och en burk som gå-bort-present/Boel

Ps. 3 dygn är en gissning. Idag är det tisdag och jag tänker avnjuta sillen på fredag kväll som förrätt.

Uppdatering: Kan varmt rekommendera denna inläggning, det blev jättegott!

foto©boel2008

söndag 27 april 2008

Smörgåstårta.


På detta "recept" blir det till en ungsplåt.
Ca 6 förpackningar landgångsbröd
3 brk tonfisk
3 gröna syrliga äpplen
2 brk krossad ananas
ca 250-300 g leverpastej
bostongruka efter smak
ca 300-400 g saltkött
pepparrot efter smak
ca 5 dl vispgrädde (lätt vispad)
ca 2 brk lättmajonäs
smör till brödet.

Bred bröd till första lagret. Häll tonfisk i en matberedare (är lättast) kör en liten stund så tonfisken går sönder. Lägg i grädde och majonäs till det blir en bra konsistens till att bre ut.
Bred nästa laget bröd. Skala och kärna ur äpplena. Häll i matberedaren ihop med ananasen och även där grädde och majonäs.
Nästa lager. Lägg leverpastej, grädde och majonäs. Kör en liten stund i matberedaren och sedan i med bostongurka efter smak.
Nästa lager. Kör saltköttet en liten stund själv så det går sönder. Lägg i grädde och majonäs och pepparrot efter smak och kör en stund till.
Jag har järna krämerna lite lösare för då suger brödet upp det lite lättare så blir det riktigt saftigt.
Detta gör jag dagen innan den ska serveras. Nästa dag ska den garneras och det är fritt fram vad man vill ha på den. Min standars är ost/vindruvor, skinka/tomat/gurka. Ibland har jag ägg/räkor/svart kaviar eller röd kaviar.

/Lill

torsdag 24 april 2008

Nässelsoppa

2 liter nässlor toppskotten av de små.
1 liter vatten
2 msk margarin
3 msk vetemjöl 1 liter vätska nässelspadet + ca 4 dl mjölk
1 bujongtärning

ev salt och lite peppar kan också smaksättas med lite vitlök

skölj nässlorna mkt noga.
koka i fem minuter
krama ur vätskan på nässlorna, spara spadet.
hacka de kokta nässlorna fint.
smält smör i en kastrull, rör ner vetemjölet och späd med lite vätska i taget, ha i buljongtärningen och alla övriga ingredienser, koka soppan ca 5 minuter kanske tio.
Ät med klyftor av kokt ägg.

Minna

fredag 18 april 2008

TAGINE - marockansk gryta!

Sent ska syndaren vakna. Äntligen har jag införskaffat en tagine. Såhär ser den ut.

Marockansk gryta kan varieras i oändlighet. I Marocko lagas den traditionellt i ett speciellt lerkärl på glödande kol. Men man kan lika väl göra den i en stekgryta eller i en ugnslergryta, då blir den allra mest likt den ursprungliga varianten i Marocko. Eventuellt kallas rätten Gamilla när den görs i kastrull och inte i lergryta. Det finns tusentals recept på Tagine. Men grunden är densamma.

Ingredienser:
Kött, fågel eller fisk
Oliver
Tomater el. tomat på burk
Lök
Valfria grönsaker
och rotfrukter
Potatis, som halveras eller klyftas
Olja t ex olivolja
Smör (kan uteslutas)
Kikärter (om grytan är till Couscous)
Om man så vill, torkad frukt (vilket jag personligen inte är förtjust i).
Buljong eller lite fond efter smak. Jag kör grönsaksbuljongtärning, funkar till alla varianterna.



Grundrecept: Kött och lök fräses i olivolja och ev smör, en halv burk krossad tomat tillsättes, eller skalade färska tomater, då kramar man ut kärnorna och använder själva "tomatköttet". Om man gör en fisktagine, börjar man med grönsakerna, eftersom fisken har en kortare tillagningstid. Lägg i dina favoritoliver samtidigt, jag använder gärna svarta. Krydda (se kryddor nedan) och salta. Lägg i grönsaker, till exempel morötter och broccoli. Samt potatis, delade i halvor eller klyftor, späd med buljong. Och häll lite olivolja över hela anrättningen. Låt puttra tills allt är klart. Antingen i en stor stekgryta, eller i lergryta i ugn. Det blir nästan ännu godare!


Man kan göra Tagine med nöt-, lamm-, eller griskött, dock inte gris om man ska ha en muslim till bordet, men annars går det bra. Kyckling eller fisk är gott också! Och t o m köttfärs som formas till biffar och då kallas Kefta. Om man gör grytan med fisk kan man ha ännu mer lök i och tex russin. Om man använder nötkött, måste man låta köttet, tomaten, löken och oliverna puttra längre innan man lägger i grönsakerna.

Exempel på kryddor:
Peppar, paprikapulver, lite cayennepeppar, spiskummin, ingefära, kardemumma och kanel är de kryddor som jag oftast använder i en Tagine. Snåla inte med spiskumminen. Saffran är underbart om det ska bli en Tagine som ska användas till Couscous. De kryddorna som här används mest som brödkryddor duttar man bara ner lite grann av. Det ska INTE smaka kanel men det ger en fin touch. Gurkmeja anges ofta som krydda i marockansk mat, men man kan lugnt strunta i gurkmejan. Gurkmeja är en tråkig krydda tycker jag, som smakar fadd strumpa och används mest för färgens skull. Men rätten blir vackert rödfärgad som den är, av tomater och paprikapulver, och gul om man tillsätter saffran. Man kan också använda "colorant", tror det är ett syntetiskt färgpulver, vad det innehåller vet jag inte och det finns inte att köpa i Sverige, så vitt jag vet. Men det ger en nästan klargul ton till maten. I Frankrike har jag sett att det går att köpa.

Rätten serveras med nybakt bröd. Om man vill göra en Tagine till Couscous, kan man ha mer vätska i grytan samt saffran. Rotfrukter passar bra och även pumpa, squash och tex kikärter.

I och med
att alla ingredienserna får puttra tillsammans blir skyn en mustig sås med näringsämnena i behåll. Potatisen blir kalasgod eftersom den tar smak av grytan. I Marocko läggs anrättningen upp på ett stort fat och man äter från detta fat med högerhanden. Tummen, pekfingret och långfingret används att fiska upp maten med. Observera att man måste hålla sig på sin sida fatet, man sitter inte och petar med fingrarna i maten på någon annans sida. Är man gäst kan dock hända att någon puttar över en riktigt fin bit kött på ens sida, som en artighetsgest./ Boel


På bilden ovan syns ett tunisiskt och ett marockanskt couscousfat. Jag använder dem oftast som fruktfat.

foton©boelzetterman2008